07 Април 2020вторник13:59 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Българи! Гласувайте до един за генерал Радев!

/ брой: 237

автор:Велко Вълканов

visibility 1929

Предстоят ни избори за президент на Р България. Не мисля, че тези избори са сами по себе си особено важни. Имахме досега четирима президенти. Да сте открили особена разлика между тях? И особена полза? Но предстоящите избори са наистина важни. Те ще ни открият възможността да изчистим страната си от обраслата я политическа плесен, наречена ГЕРБ. Не се ли освободим от тази отровна плесен, просто ще загубим България.
Имаме шанса да победим. От едната страна на барикадата е напълно разложената от корупция ПП ГЕРБ, издигнала кандидатурата на жена, която, предала вчера своята партия БКП, утре ще предаде и цялата ни държава, а от другата страна на същата барикада е Инициативен комитет, съставен от доказали своята преданост към нашия трудов народ граждани, издигнал кандидатурата на достоен български генерал - ген. Румен Радев.
Познавам отскоро ген. Радев. Но това, което вече знам за него, е силно впечатляващо. Разбирам, че генералът е преди всичко изключително образован български офицер. През 1982 г. завършва със златен медал Математическата гимназия в Хасково, а през 1987 г. - ВНВВУ "Г. Бенковски" като първенец на випуска. Командирован в САЩ, отново с отличен успех завършва Военновъздушния колеж "Максуел". Очевидно е, че ген. Радев е надарен с интелект, способен да се справи със задачи от всякакво естество.
Държа да подчертая интелектуалните качества на ген. Радев, доколкото към него се отправя упрекът, че не бил разбирал от политика. Онзи, който притежава отлично работещ мисловен апарат, може сравнително лесно да се справи със задачите и от другите области на знанието. Не е бил политик, но ще стане политик, и то много по-добър от ония, които десетилетия наред търкат банките на НС. Всъщност обстоятелството, че не е политик в смисъла, който елементарните ни политикани внасят в това понятие, е предимство за генерала. Това означава, че е останал неомърсен от разиграваните по етажите на властта мръсни политически игри.
Нека най-после добавя, че за един президент съвсем не е необходимо да владее похватите на оперативната политика. Президентът е овластен с редица правомощия, които, правилно упражнени, могат да имат твърде полезен за държавата ефект. Но основната задача на президента е все пак да следи дали държавата се развива в границите, очертани от конституцията. Той е първият конституционалист на държавата ни.
Спомням си, че когато в президентските избори през 1992 г. опонентът ми Желев ме запита каква била моята програма като кандидат-президент, не скрих учудването си, че ми се поставя такъв въпрос. Строго взето, един президент няма политическа програма. Политическа програма за развитие на страната има правителството, а президентът трябва най-вече да следи, нека повторя, дали държавата се движи съгласно нормите на конституцията. Конституцията е неговата програма. Тя е неговата библия.
Дълбоко съм убеден, че ген. Радев много бързо ще овладее духа и буквата на Конституцията и нейното приложение. Всъщност той неотдавна доказа, че няма да има проблеми с компетентното упражняване на предоставените му от Конституцията правомощия. При състоялата се първа среща с Инициативния комитет ген. Радев направи изключително добро изложение върху част от президентските правомощия. Той говори като професионален юрист.
Срещу генерала се отправя упрек, че бил козирувал на офицерите от НАТО. Глупав упрек. След като България е член на НАТО, не виждам как офицер от Българската армия няма да козирува на командирите от НАТО. А Бойко Борисов сметна за възможно да се похвали, че ген. Радев бил козирувал и на него. Разбира се, че ще ви козирува, господине, но ви козирува не в качеството ви на майор от противопожарната служба (какъвто всъщност сте), а в качеството ви на  министър-председател на България, какъвто станахте по зла ирония на съдбата. Ген. Радев ще козирува и на всяка друга посредственост, която   административно стои над него. Проявяваната в случая подчиненост, разбира се, има своите граници. Беше предварително ясно, че ако поведението на висшестоящия орган застрашава интересите на армията и страната, ген. Радев без колебание ще се освободи от тази вредна за страната ни зависимост, в която е поставен. Той така и направи. Когато вече нямаше съмнение, че Борисов води страната ни към пропаст, генералът подаде оставка.
Ген. Радев е безпартиен, т.е. не е членувал и не членува в никакви партии. Но това не означава, че той е апартиен, т.е. безразличен към партийно натоварените проблеми на страната. Силно привързан към своя народ, той заяви с цялата категоричност волята си да служи на неговите интереси. На това основание прояви и готовност да работи в тясно сътрудничество с БСП и другите социално ангажирани партии. Сърцето му очевидно бие отляво.
При откриването на предизборната кампания в Пловдив ген. Радев произнесе чудесно слово, в което между другото отбеляза, че няма намерението да бъде "баща" на нацията (за разлика от г-жа Цачева, която бе обявена за "майка" на нацията). И наистина народът ни се нуждае не от "бащи", а от достойни синове. Всички имаме дълбоката увереност, че в лицето на ген. Радев българският народ има наистина достоен, беззаветно предан   нему син. В името на народа и заради народа той ще изпълни и ония обещания, които се е въздържал да даде. Преди думите той поставя делата.
Ето защо, приключвайки, ще си позволя да използвам призивните думи, които Иван Вазов е написал за стария наш национален химн "Шуми Марица":
"Марш, марш,
с генерала наш
в бой да летим,
и враг да победим!"

Провал в срещата на ОПЕК+ може да свали петрола под 10 долара

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 66

Доверието в промишлеността се срина през март

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 66

ЕК: България не трябва да спира сезонните работници

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 66

Борис Джонсън е приет в интензивно отделение

автор:Дума

visibility 365

833 починали от коронавирус във Франция за денонощие

автор:Дума

visibility 226

Норвегия овладя коронавируса

автор:Дума

visibility 506

Спад на заразата в няколко държави

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 66

Боковирусът се развилня

автор:Велислава Дърева

visibility 1108

/ брой: 66

Датата

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 66

Георги Гьоков: Заради бълхата изгорихме юргана

автор:Аида Паникян

visibility 1182

/ брой: 65

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ