23 Юли 2024вторник23:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Българи! Гласувайте до един за генерал Радев!

/ брой: 237

автор:Велко Вълканов

visibility 3543

Предстоят ни избори за президент на Р България. Не мисля, че тези избори са сами по себе си особено важни. Имахме досега четирима президенти. Да сте открили особена разлика между тях? И особена полза? Но предстоящите избори са наистина важни. Те ще ни открият възможността да изчистим страната си от обраслата я политическа плесен, наречена ГЕРБ. Не се ли освободим от тази отровна плесен, просто ще загубим България.
Имаме шанса да победим. От едната страна на барикадата е напълно разложената от корупция ПП ГЕРБ, издигнала кандидатурата на жена, която, предала вчера своята партия БКП, утре ще предаде и цялата ни държава, а от другата страна на същата барикада е Инициативен комитет, съставен от доказали своята преданост към нашия трудов народ граждани, издигнал кандидатурата на достоен български генерал - ген. Румен Радев.
Познавам отскоро ген. Радев. Но това, което вече знам за него, е силно впечатляващо. Разбирам, че генералът е преди всичко изключително образован български офицер. През 1982 г. завършва със златен медал Математическата гимназия в Хасково, а през 1987 г. - ВНВВУ "Г. Бенковски" като първенец на випуска. Командирован в САЩ, отново с отличен успех завършва Военновъздушния колеж "Максуел". Очевидно е, че ген. Радев е надарен с интелект, способен да се справи със задачи от всякакво естество.
Държа да подчертая интелектуалните качества на ген. Радев, доколкото към него се отправя упрекът, че не бил разбирал от политика. Онзи, който притежава отлично работещ мисловен апарат, може сравнително лесно да се справи със задачите и от другите области на знанието. Не е бил политик, но ще стане политик, и то много по-добър от ония, които десетилетия наред търкат банките на НС. Всъщност обстоятелството, че не е политик в смисъла, който елементарните ни политикани внасят в това понятие, е предимство за генерала. Това означава, че е останал неомърсен от разиграваните по етажите на властта мръсни политически игри.
Нека най-после добавя, че за един президент съвсем не е необходимо да владее похватите на оперативната политика. Президентът е овластен с редица правомощия, които, правилно упражнени, могат да имат твърде полезен за държавата ефект. Но основната задача на президента е все пак да следи дали държавата се развива в границите, очертани от конституцията. Той е първият конституционалист на държавата ни.
Спомням си, че когато в президентските избори през 1992 г. опонентът ми Желев ме запита каква била моята програма като кандидат-президент, не скрих учудването си, че ми се поставя такъв въпрос. Строго взето, един президент няма политическа програма. Политическа програма за развитие на страната има правителството, а президентът трябва най-вече да следи, нека повторя, дали държавата се движи съгласно нормите на конституцията. Конституцията е неговата програма. Тя е неговата библия.
Дълбоко съм убеден, че ген. Радев много бързо ще овладее духа и буквата на Конституцията и нейното приложение. Всъщност той неотдавна доказа, че няма да има проблеми с компетентното упражняване на предоставените му от Конституцията правомощия. При състоялата се първа среща с Инициативния комитет ген. Радев направи изключително добро изложение върху част от президентските правомощия. Той говори като професионален юрист.
Срещу генерала се отправя упрек, че бил козирувал на офицерите от НАТО. Глупав упрек. След като България е член на НАТО, не виждам как офицер от Българската армия няма да козирува на командирите от НАТО. А Бойко Борисов сметна за възможно да се похвали, че ген. Радев бил козирувал и на него. Разбира се, че ще ви козирува, господине, но ви козирува не в качеството ви на майор от противопожарната служба (какъвто всъщност сте), а в качеството ви на  министър-председател на България, какъвто станахте по зла ирония на съдбата. Ген. Радев ще козирува и на всяка друга посредственост, която   административно стои над него. Проявяваната в случая подчиненост, разбира се, има своите граници. Беше предварително ясно, че ако поведението на висшестоящия орган застрашава интересите на армията и страната, ген. Радев без колебание ще се освободи от тази вредна за страната ни зависимост, в която е поставен. Той така и направи. Когато вече нямаше съмнение, че Борисов води страната ни към пропаст, генералът подаде оставка.
Ген. Радев е безпартиен, т.е. не е членувал и не членува в никакви партии. Но това не означава, че той е апартиен, т.е. безразличен към партийно натоварените проблеми на страната. Силно привързан към своя народ, той заяви с цялата категоричност волята си да служи на неговите интереси. На това основание прояви и готовност да работи в тясно сътрудничество с БСП и другите социално ангажирани партии. Сърцето му очевидно бие отляво.
При откриването на предизборната кампания в Пловдив ген. Радев произнесе чудесно слово, в което между другото отбеляза, че няма намерението да бъде "баща" на нацията (за разлика от г-жа Цачева, която бе обявена за "майка" на нацията). И наистина народът ни се нуждае не от "бащи", а от достойни синове. Всички имаме дълбоката увереност, че в лицето на ген. Радев българският народ има наистина достоен, беззаветно предан   нему син. В името на народа и заради народа той ще изпълни и ония обещания, които се е въздържал да даде. Преди думите той поставя делата.
Ето защо, приключвайки, ще си позволя да използвам призивните думи, които Иван Вазов е написал за стария наш национален химн "Шуми Марица":
"Марш, марш,
с генерала наш
в бой да летим,
и враг да победим!"

Банки отново вдигат таксите

автор:Дума

visibility 692

/ брой: 138

Половин София остава без топла вода за 12 дни

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 138

ВАС отмени екостикерите за колите

автор:Дума

visibility 613

/ брой: 138

Байдън напусна надпреварата

автор:Дума

visibility 592

/ брой: 138

Кличко допуска референдум за мир

автор:Дума

visibility 656

/ брой: 138

Курти обвини Сърбия за взрив край езеро

автор:Дума

visibility 564

/ брой: 138

Накратко

автор:Дума

visibility 580

/ брой: 138

Мътни води

автор:Евгени Гаврилов

visibility 702

/ брой: 138

Зад смокиновия лист

visibility 697

/ брой: 138

Bye-bye, Байдън

автор:Таня Глухчева

visibility 623

/ брой: 138

Празник на духа, наследен от Апостола

автор:Дума

visibility 620

/ брой: 138

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ