14 Април 2021сряда05:03 ч.

Българи, изключете телевизора!

/ брой: 284

visibility 3

Еми Барух
Дойче веле


Човекът, за когото сега ще стане дума, сам по себе си не е интересен - той е чисто и просто наемник на щедри господари. По-интересно е как се приемат в България думите му за "развилнялата се пасмина от провинцията".
Един телевизионен водещ - олицетворение на популярния слугинаж в днешната българска журналистика, се закани да нареже гумите на тракторите, дошли в столицата, за да протестират срещу орязаните им за догодина субсидии в размер на 230 милиона лева (един впрочем разрешен и проведен в съответствие със закона протест). В добавка заяви, че ще оглави гражданското общество срещу "развилнялата се пасмина от провинцията".
Журналист под прикритие
Въпросната фигура сама по себе си не е интересна: "журналист под прикритие", столичанин по адресна регистрация, наемник на щедри господари, той стана изразител на гласовита прослойка новобогаташи, за които гражданско общество означава аморфна маса от инертни хора, зависими от нечие благоволение.
По-интересно е как се приемат в България подобни откровения. Кой, как и кога реагира на такъв тип вербална агресия? Има ли изградени защити в обществото срещу различните модификации на словесно подбудителство; и дали изобщо професионалната гилдия се интересува от начина, по който отделни нейни представители влияят на репутацията на съсловието.
Както може да се очаква, в такива случаи първи реагират непосредствено засегнатите. Представители на зърнопроизводителите в петък изпратиха открито писмо до медиите.
В същото време изстъплението на въпросния "журналист под прикритие" взриви социалните мрежи, получи подобаващи коментари от "юзърите" и предизвика ръководството на Съвета за електронни медии, което излезе с декларация, че ще вземе отношение по случая.
"Идеали? - Суета, вятър!"
Случаят ще приключи без последствия, тъй като "казусът е не толкова в полето на закона, колкото в полето на професионалната етика". Днес обаче морални норми и етични правила няма. Това са остарели понятия от демодирани наръчници за публично поведение, неприложими в съвременната българска практика.
Така че на предполагаемата "аморфна маса от инертни хора", за да се предпазят от подобни "боклуци", им остава само един полезен ход, единственият ефективен в условията на пазарна икономика - да изключат телевизора.


 

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ