24 Юни 2021четвъртък15:10 ч.

Инж. Койчо Митев

Знание

Българин прави революция в общуването

Изобретението на инж. Койчо Митев позволява превод от всичките 6800 езика на Земята... през телефона

/ брой: 171

автор:Михо Червенков

visibility 2999

Първи гръмва френският печат. "Франс прес" разнася вестта за изобретението на инж. Койчо Митев - "Метод за компютърен международен превод". Това става в годината на сътворяването му - 2002-ра.

Инж. Койчо Георгиев Митев е роден в с. Обретеник, Русенско. Учи в строителен техникум в Русе и се дипломира като отличник - в деня на тържеството от випуска той първи получава дипломата си с номер 0001. Следва в инженерно-строителен институт в София и след спечелен конкурс през 1968 г. продължава образованието си в Чехословакия. Учи в Техническия университет в Братислава и през 1972 г. се дипломира също с отличие. Говори английски, чешки, словашки и руски език.

Завръща се в родината и година и половина е в армията в Школата за запасни офицери в Плевен. После е главен инженер и генерален директор на строително-монтажен комбинат, ръководи изграждането на голям болничен комплекс в Либия. Завърнал се в България, започва свой бизнес в областта на консултантските услуги, маркетинга, изобретенията и иновациите. Инвестира в образованието си, работи като оценител на интелектуална собственост и патентно право. Консултира докторанти, преподаватели и студенти от Русенския университет. Консултант е на множество фирми при защита на техния нематериален актив, прави поредица безплатни семинари по интелектуална собственост, дори създава частен научноизследователски колектив - всичко на базата на гол ентусиазъм!

В творческата му дейност са записани няколко изобретения. Едно от тях е "Система за четене и писане на хора с увреждания". А хората в света с увреждания - зрителни, слухови и говорни - са 350 милиона! Изобретението е алтернатива на Брайловото писмо, може да се използва на всички езици в света и е наречено "Българският Брайл". Според нашето Патентно ведомство системата няма аналог в света.

Най-значимото изобретение на инж. Койчо Митев, което в буквалния смисъл на думата е обърнато към всички хора на земята (!), е "Метод за компютърен междуезиков превод". Патентът е от 4 октомври 2002 г., при оценката му Българското патентно ведомство е сравнявало това откритие със заявените близо 450 подобни по света!

Изобретението се отнася до алгоритми за съставяне на компютърни програми за превод на писан текст от един език на друг. Инж. Митев заедно със сина си Георги Митев разработва и открива закономерностите в човешката звукова и писана реч и двамата установяват, че с помощта на цифрите от 0 до 9 може да се запише речта на всички езици и на всички диалекти по света. Това позволява да се състави обща за всички езици Цифрова писменост.

Научното откритие гласи: "Цифрите от десетичната бройна система могат да служат за запис и трансфер на комуникативна звукова и писана реч от произволен език или диалект към всеки друг." Технологията е обща за писана и звукова реч. Устройството, което извършва трансформирането на цифровите кодове, е чип, вграден в телефона.

При разработването на изобретението инж. Митев активно е подпомаган от семейството си. Синът му Ангел (тогава на 29 г.) е магистър по мениджмънт, жена му - словачка, е проектантка, дъщеря му - инженер-икономист. От самото начало получава морална подкрепа от компютърния инженер доц. Ангел Смикаров, зам.-ректор на Русенския университет. "Методът на Митев ще преобрази представите ни за комуникация!" - заявява той за "Франс прес". Изобретението технологично може да се лицензира в чужбина и всеки език да влезе в системата за комуникация.

"Уникалният цифров метод предоставя възможност за равноправен диалог между етноси, раси и религии и освен всичко друго може да се превърне в мощен инструмент за борба срещу тероризма!" - категоричен е инж. Койчо Митев. И продължава: "След първия компютър българите могат да дадат на света цифрова писменост за глобална комуникация на майчин език!"

Едва ли сме в състояние да си представим мащабите на това революционно откритие, дотолкова то е научнофантастично: превеждане между всичките 6800 езика на света! Изобретението бързо прехвърля границите на родината ни. Към него има проявен интерес от Канада, САЩ, Турция и още много страни. Експерти по глобални комуникации от Масачузетс го наричат "Свещения граал на човешките комуникации".

Според специалисти изобретението на българина е революция в междуезиковото общуване, откритие със световно значение. С негова помощ се постига общуване на родния език в реално време, без присъствието на преводач.

Уникалният цифров метод за комуникация между хората донася на инж. Койчо Митев голямата награда "Джон Атанасов" на изложението за изобретения и иновации "Евроинтелект-2003" и на 21-вото световно изложение за иновации "Inpex" в САЩ през 2005 г. "Универсалният преводач" получава златен медал на Световното изложение на интелектуалната собственост в Дубай през 2003 г.

Съобщението на "Франс прес" стига до потенциални инвеститори и потребители от Европа и Америка, от Азия, Африка и Австралия. Информационната централа разпространява данни около личността на инж. Койчо Митев. Попаднах на любопитни отзиви на наши сънародници за това изобретение и за творческите пориви на българина:

- За по-страхотно нещо не можем и да мечтаем.

- Това е един от поводите, които ме карат да се гордея, че съм българка.

- Откритието на г-н Митев е наистина иновация на световно ниво...

И много още, все в този дух.

Изобретението е признато по целия свят. Още през първите години обаче русенецът се сблъсква с проблеми по финансирането. За демонстративен модел, който превежда само на 3-4 езика, при това с ограничен брой думи, е необходима сума, далеч надхвърляща възможностите на новатора. Всички разговори с държавни институции завършват... с мълчание. Минават години и все още нищо: нито финансова, нито морална подкрепа. А инж. Митев е готов да подари изобретението на държавата, която би могла да даде рамо на уникалния телефон, за да заговори светът на един език!

Една малка справка показва, че са само 6 българските изобретения, регистрирани на най-богатия пазар (в САЩ) през 2000 и 2001 г. В същото време: Финландия - 1418, Израел - 1867, Швеция - 3675.

На 12 декември 2018 г. се обадих на инж. Митев, казах му, че съм чел за неговото откритие и го запитах къде е откупен проектът, приложено ли е в живота неговото знаменито изобретение? Останах приятно изненадан от бързия отговор, но и разочарован от това, което чух:

- Работи се по проект, който е частично следствие от всичко, което сте чели. У нас изобретателите трябва да преодоляват множество дувари - безразличие, безхаберие, завист, подозрителност, високомерие... Дано ми стигнат силите да прескоча с този проект дуварите.

Бележитият български писател, учен и общественик Стоян Чилингиров, автор на десетки трудове и много публикации, в книгата си "Какво е дал българинът на другите народи" пише: "Да се учиш от чуждото е добре, но да не знаеш и да не уважаваш своето е престъпление!"

Направено е знаменателно откритие. Ще се възползват ли родината ни и човечеството от него?

София ще е без нощен транспорт до есента

автор:Дума

visibility 0

Парно и топла вода поскъпват драстично

автор:Дума

visibility 139

Евростат: Храната в България е скъпа, алкохолът - евтин

автор:Дума

visibility 350

/ брой: 119

КЕВР се оправда за цената на водата

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 119

Съдът спря смяната на шефовете на "Автомагистрали"

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 119

Британски кораб провокира Русия

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 119

Лидери на каталунските сепаратисти, помилвани от Мадрид

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 119

Ахмети преговарял за смяна на химна на РСМ

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 119

ООН вещае пагубни климатични промени

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 119

Пак свинско със зеле

автор:Ева Костова

visibility 332

/ брой: 119

Георги Кадиев "хвърли ръкавица" на Красимир Вълчев

автор:Таня Глухчева

visibility 425

/ брой: 119

Най-дългият ден

автор:Лозан Такев

visibility 219

/ брой: 119

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ