30 Октомври 2020петък09:27 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Българите пазаруват храна и горива с кредит

52% от плащанията с карти са в хранителните магазини и бензиностанциите

/ брой: 186

автор:Дума

visibility 490

От началото на пандемията използването на кредитни карти за плащане на стоки и услуги през ПОС-терминали е нараснало с 3%, а за онлайн-пазаруване - с 5%. Това показват данни за първото полугодие на 2020 г. от проучване на една от водещите компании за потребителско кредитиране у нас. 

Основно хората са пазарували с кредитни карти хранителни стоки или са зареждали с бензин автомобилите си. Именно от хранителни магазини и от бензиностанции са 52% от транзакциите през първата половина на годината. Статистиката сочи, че най-често използваме този тип банкови карти в хранителните магазини и в тези за алкохол и цигари - 41,50% от транзакциите са били в такива обекти. 

Въпреки солените банкови такси около 23% от транзакциите с кредитни карти са били за теглене на пари в брой от банкомати през тази година. Около 145 лв. е средната теглена сума, като върху нея се начисляват минимум 2% като такса. В сравнение със страните от Западна Европа делът на тези транзакции у нас е много висок, въпреки че през последните години намалява - там използването на кредитни карти за теглене на пари в брой е под 10%, посочват от компанията за кредитиране. 

45% от транзакциите през първата половина на годината са безконтактни и са за средно 22 лв. Този размер според експертите показва, че потребителите ползват картите основно за всекидневна покупка на основни храни.

На втора позиция с 12,7% е покупката на стоки и услуги за забавление като билети за театър и кино, увеселителни паркове, игри и други. Следват специализираните магазини за облекла, козметика от 10,70%. Тук има спад от 4,40% за година. Въпреки това в топ 3 на транзакциите няма промяна спрямо периода януари-юни 2019 г. Четвъртата най-честа причина за използване на кредитни карти е в бензиностанциите, 7,6% от транзакциите са били за покупка на гориво. Онлайн поръчките взимат едва 1,2%, а плащанията за онлайн игри още по-малко - 0,9%, което обаче е с 0,1% повече спрямо първото полугодие на 2019 г.

Очаквано кредитните карти се използват основно от хората на възраст между 31-50 години. 54% от потребителите попадат в тази група. Съотношението мъже-жени е почти равно - мъжете са 51,3%, а жените - 48,7%. Българинът използва кредитната си карта средно два пъти месечно.  

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ