02 Юни 2020вторник19:06 ч.

Българите са най-недоволни от работата си

Румъния ни настигна и вече ни изпреварва по заплати

/ брой: 177

автор:Дума

visibility 950

В Евросъюза българските граждани са най-недоволни от работните си места, като само 27,6% от хората изпитват удовлетворение от труда си. По този показател пред нас е Румъния с 28,3%, твърди Евростат. Същевременно над половината от населението на Прибалтийските страни, Ирландия, Австрия, Италия и Словения е доволно от работните си места. Хората в ЕС получават средно по 22,8 евро за един час работа, посочват от Евростат. Най-високи са възнагражденията в Брюксел - 44,2 евро на час, а най-ниски - в българския Северен централен район - 3,7 евро на час, което е 12 пъти по-малко.

Освен белгийската столица, има още шест региона в ЕС, в които дават над 40 евро за час работа. Сред тях са Люксембург (43,9 евро); регионът на датската столица Копенхаген (42,2 евро); както и още два белгийски региона край Брюксел (по 41,7 евро). Любопитно е, че в Норвегия и Швейцария заплатите за час работа са по-високи от всички региони на ЕС - съответно 44,9 евро и 50,5 евро.

Средно за страните от ЕС за един час работа хората създават по 35,2 евро добавена стойност, сочат данните на Евростат. В Люксембург създават по 76,3 евро, а в българския Южен централен регион - само 5,4 евро. Пет от шестте региона в ЕС с най-ниска производителност на труда са в България, а шестият е в Румъния. Разполагаемият годишен доход на човек в ЕС е средно 15 600 евро. Най-висок е доходът на човек във вътрешен Лондон-Запад - 55 200 евро, а най-нисък - 2900 евро, е доходът на жителите на Северозападния регион в България.

Според Евростат заплатите в Румъния нарастват по-бързо от нашите. Разходите за един час труд в България през второто тримесечие на годината са се увеличили с 11% на годишна база, обявиха от европейската статистическа служба Евростат. В същото време разходите за труд в Румъния са нараснали с 12,4%. Подобна беше ситуацията и през първото тримесечие на годината, когато трудът в България поскъпна с 12,9% на годишна база, а в Румъния - с 16,3%. Същевременно в края на миналата година средната заплата у нас и в северната ни съседка беше почти една и съща - около 616 евро. Оказва се, че Румъния ни е настигнала по заплати и вече ни надминава.

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 775

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 374

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ