29 Ноември 2021понеделник02:00 ч.

Българите в Цариброд и Босилеград алармираха при срещата си с Петър Витанов за опасна река, проблеми с паспортите и образованието

Българите в Западните покрайнини съхраняват своите паметници и църкви

автор:Дума

visibility 70

„Българите в Западните покрайнини искат държавата да е по-активна в защитата на малцинствените интереси, да насърчи инвестициите в района, да обърне внимание на екологичните проблеми до границата, да е по-гъвкава в решаването на различни казуси в условията на Ковид-19.“ Тези теми бяха поставени от нашите сънародници в Цариброд и Босилеград по време на срещите им с Петър Витанов, който е ръководител на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.


Витанов стартира поредица от посещения и дискусии с българската общност в чужбина. В Цариброд и Босилеград се поставиха различни въпроси, свързани с проблемите в сферата на образованието, информацията, вероизповеданията. Също така бяха засегнати екологичните проблеми, както и крайно лошото икономическо положение на общините.

„Тревогите на хората от Босилеград са свързани с мината над града и съмненията, че тя замърсява река Драговищица, която се влива и в Струма. Те искат помощ, включително от българските институции, за да разберат дали в реката има съдържание на опасни метали или не е замърсена, както твърдят инвеститорите. Тази тема е излючително важна не само за нашите сънародници там, но и тук – на територията на България. Защото рискуваме замърсяване на питейната вода и земята“, каза Петър Витанов, който е член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в ЕП. Той се ангажира да инициира проверка.

Сънародниците ни от Западните покрайнини дадоха пример с други съседни държави, като Хърватия и Унгария, които отделят голямо внимание на малцинствата си. Поставени бяха въпросите за задължителните PCR-тестове за влизане в страната, независимо от факта, дали хората си ваксиниран, което прави пътуването до България трудно и скъпо.

Българите в Цариброд обърнаха внимание на трудности с издаването и признаването на документи на български език,с тежките процедури за получаване на гражданство и с кандидатстването в българските университети.  

Само на 5 километра от Босилеград е живописното село Извор, някога просветен център на българите в Краище, в което сега има само петима жители. Българската памет пазят килийното училище и манастира. Хората от Босилеград си пожелаха някой политик да спази обещанието си за реставриране на килийното училище, както и сръбските власти да не бавят процедурите. Поискаха и богослужение на български.

Петър Витанов посети и българския културен център и реставрираната църква на село Звонци, с която местните хора се гордеят.

„Впечатлен съм от факта, че в Западните покрайнини има българи, които обичат България дори повече от нас. Като евродепутат се ангажирам да поставя на институционално ниво част от проблемите, които могат да бъдат решени. Обещах, че ще се върна, за да се срещнем отново и да разкажа какво правим ние, българските политици, за тях – пазителите на българския дух“, каза Петър Витанов.

Радев свиква парламента на 3 декември

автор:Дума

visibility 5

БСП иска нормални отношения на България с Русия

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 229

Минималната пенсия става 420 лева

автор:Аида Ованес

visibility 383

/ брой: 229

Трупат се още сигнали за свалянето на Гешев

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 229

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 229

Бюджет 2022 готов най-късно до края на януари

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 229

Над 60% от стопанствата са изчезнали за 10 години

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 229

Данъчните връщат до 1350 лв. за три деца

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 229

Новият КОВИД-вариант вече е в Европа

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 229

Байдън против нови санкции срещу "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 229

Ердоган търси виновни за кризата

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 229

САЩ с натиск към Иран

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 229

Дотук добре

автор:Таня Джаджева

visibility 276

/ брой: 229

Постигнахме съгласие за енергетика в полза на хората

автор:Нора Стоичкова

visibility 393

/ брой: 229

КОВИД-19 превзе и болничните

автор:Аида Паникян

visibility 305

/ брой: 229

Предизборният пиар - война без правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 515

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ