24 Юни 2021четвъртък08:34 ч.

България е сред най-пострадалите в ЕС от КОВИД-19

Основните проблеми са свързани със загуба на доходи, безработица и невъзможност за покриване на дълговете, сочи проучване на ЕП

/ брой: 101

автор:Дума

visibility 1502

България е сред страните в ЕС, които са най-засегнати финансово от пандемията с КОВИД-19, сочи проучване на ЕП, проведено сред 21 804 жители на 21 държави членки. Анкетираните посочват като основни проблеми загубата на доходи, безработицата и невъзможността да покриват дълговете си. 

 Шест от 10 граждани са изпитали лични финансови затруднения. 58% от хората заявяват, че са срещнали финансови затруднения в личния си живот от началото на пандемията от коронавируса. 30 на сто посочват, че са загубили доходи, 23% са останали без работа, а 14 на сто са срещнали трудности при изплащането на наем, сметки или банкови заеми. 9 на сто от запитаните са признали, че не са могли да си закупят качествена храна. Един на всеки десети казва, че му се е наложило да поиска финансова помощ от семейство или приятели, докато 3% от анкетираните са изправени пред фалит.

Като цяло, анкетираните в Унгария, България, Гърция, Италия и Испания е най-вероятно да са изпитали финансови проблеми, докато тези в Дания, Холандия, Швеция, Финландия и Австрия е най-малко вероятно да съобщят за проблеми, констатират от ЕП. В последните посочени държави повече от 1/2 от анкетираните не са изпитали нито един финансов проблем.

Европейските граждани смятат, че ЕС трябва да има повече правомощия за справяне с кризи като пандемията от коронавируса. Почти седем от десет от запитаните или 69% искат по-силна роля на Брюксел в борбата с кризите. Шест от десет респонденти пък са недоволни от липсата на солидарност между държавите членки на ЕС по време на пандемията. 57% категорично не приемат сегашното състояние на солидарността, а 22% не са никак доволни. 

Едва една трета от анкетираните или 34% са доволни от мерките, предприети от ЕС. Трима от четирима запитани във всички обхванати от проучването страни казват, че са чували, виждали или чели за мерките на Брюксел в отговор на пандемията от коронавируса, като една трета също знаят какви са те. Около 52% от тези, които знаят за действията на ЕС в тази криза, казват, че не са доволни от мерките, доволните са 42 на сто.

Съюзът на съдиите поиска оставката на ВСС

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 119

Борисов купил китайски респиратори на тройни цени

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 119

Партия изнудва избиратели в Смолян

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 119

Евростат: Храната в България е скъпа, алкохолът - евтин

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 119

КЕВР се оправда за цената на водата

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 119

Съдът спря смяната на шефовете на "Автомагистрали"

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 119

Нови правила при онлайн поръчки извън ЕС

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 119

Британски кораб провокира Русия

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 119

Лидери на каталунските сепаратисти, помилвани от Мадрид

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 119

Ахмети преговарял за смяна на химна на РСМ

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 119

ООН вещае пагубни климатични промени

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 119

Пак свинско със зеле

автор:Ева Костова

visibility 117

/ брой: 119

Георги Кадиев "хвърли ръкавица" на Красимир Вълчев

автор:Таня Глухчева

visibility 155

/ брой: 119

Най-дългият ден

автор:Лозан Такев

visibility 129

/ брой: 119

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ