27 Май 2020сряда13:55 ч.

Грешки при носенето на предпазна маска

Здраве

България е сред първите в света, преборили вариолата

/ брой: 80

автор:Дума

visibility 548

България е една от първите в света държави, справили се с едрата шарка, през 1928 г., след като от 1903 г., с влизането в сила на Закона за опазване на общественото здраве, ваксинацията против вариола става задължителна!

Казват, че ваксините и миенето на ръцете са преобразили човечеството. В последната седмица на април СЗО отбелязва Световната седмица на имунизациите. Навярно мнозина модерно мислещи и високо образовани хора веднага ще представят "неоспорими" доказателства за "вредата" от ваксините, но навярно 99% от тях са имунизирани като деца срещу множество заразни болести. И може би именно непознаването (предимно поради изкореняването) на тези болести ги кара да не вярват в съществуването им. 

Ваксините са увеличили шансовете на всяко новородено да достигне зряла възраст, а всеки напълно ваксиниран възрастен - да поддържа добро здраве.

Всяка година ваксинацията не позволява на 2,7 милиона души на планетата да се заразят с морбили, предпазва 2 милиона новородени от тетанус, 1 милион - от коклюш (магарешка кашлица).

В България най-висока заболеваемост от полиомиелит е регистрирана през 1947 г. Но след въвеждането на масова имунизация през 1959 г. заболеваемостта рязко спада, а последният случай на детски паралич е регистриран през 1970 г. През 1991 г. са регистрирани 46 случая. Те са били с непълна имунизация или без никаква.

От 1952 г. у нас започва и масовата имунизация срещу друга забравена болест - дифтерия. Макар почти изкоренена заради ваксинациите, през 1994 г. са регистрирани един случай на заболял и един починал. 

През последните години се увеличават и случаите на друго заразно заболяване - морбили. Според експертите основната причина е в пропуските във ваксинирането. 

"Нашите претоварени здравни системи не могат да понесат огнища на заболявания, които могат да се предотвратят", каза преди дни д-р Ханс Анри П. Клюге, регионален директор на СЗО за Европа. Той призовава да се даде приоритет на рутинната имунизация като част от основните здравни услуги по време и на настоящата пандемия. А спешната нужда от ваксина срещу КОВИД-19 е поредното доказателство за необходимостта от имунизации срещу заразните болести.

Гърция отваря въздушните си граници

автор:Дума

visibility 123

Първа оставка в британското правителство

автор:Дума

visibility 235

На 1 юли Израел анексира палестински територии

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 98

Китай е удвоил делата срещу корупцията

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 98

МЕЛОДИЯТА

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 334

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ