04 Октомври 2022вторник12:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°. Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°.

България губи над 2 милиарда по програма "Околна среда"

Гръмна легендата на ГЕРБ, че усвояват напълно парите от ЕС, заяви Сергей Станишев

/ брой: 237

автор:Юлия Кулинска

visibility 1261

България ще загуби над 2 млрд. лв. по оперативна програма "Околна среда" и това ще доведе до тежки санкции за страната, заяви   президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев вчера. Усвояването на средствата е под 15%, то върви бавно, има огромно надписване на договори, които се сключват набързо, без ясни критерии и без финансиране, поясни той.
Управляващите не могат да се справят с изпълнението на програмата и смятат да похарчат над 700 млн. лв. от бюджета й за неща, които нямат нищо общо с опазването на околната среда, подчерта Станишев. "Управляващите са изпратили искане до ЕК за прехвърляне на 150 млн. лв. за закупуване на мотриси и автобуси за градския транспорт на София. За пожарни и оборудване на МВР - 96 млн. лв., за съоръжения за изпомпване на вода и борба с наводненията - 96 млн. лв., за проучване на водите на река Дунав - 8 млн. лв. и доставка на метровлакове и тролейбуси за София, Бургас, Варна, Плевен и Стара Загора - 390 млн. лв.", цитира Станишев. Той уточни, че парите се прехвърлят на общини, чиито кметове са от ГЕРБ. Чрез пренасочване на парите се създава корупционна схема през МВР за 200 млн. лв. и през петимата кметове от ГЕРБ  - за 390 млн. лв., категоричен бе соцлидерът.
Гръмна легендата на ГЕРБ, че усвояват напълно европейските пари, заяви Станишев. При продължаващо неизпълнение на сроковете от Договора за присъединяване за постигане на съответствие с евродирективата за пречистване на отпадните води България ще бъде санкционирана със стотици милиони евро ежегодно през следващите години, защото с настоящия темп на усвояване към края на 2015 г. ще достигне 40% от стойността на програмата, предупреди той.
Свръхдоговарянето в сектор "Води" практически блокира и средствата от следващия програмен период 2014-2020 г., като само по тази ос ще се сключат необезпечени договори на стойност 2,5 млрд. лв. Огромна част от тях няма да се изпълнят, средствата няма да се възстановят от ЕК на общините и те ще натрупат неразплатени задължения за между 1 и 2 млрд. лв., което ще ги блокира напълно, допълни Станишев. 
 
Димчо Михалевски:
Цветанов е най-големият екологичен бенефициент

Цветан Цветанов е най-големият екологичен бенефициент в България, защото в МВР отиват най-много пари от определените за опазване на околната среда, заяви депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски. Според него оперативните програми не се изпълняват, защото тежестта за изпълнението им е прехвърлена върху общините, които трябва да ги съфинансират, а нямат пари. "Тепърва ще бъдем свидетели на ескалация на неразплатени средства в кметствата. ГЕРБ не разбраха, че усвояването на еврофондове не е пиар, а ежедневна, тежка работа", уточни Михалевски.
По-късно екоминистърът Нона Караджова заяви в НС, че пренасочените пари за доставка на метровлакове и тролейбуси били заради огромния проблем с праховите частици в петте града. Средствата за закупуването на пожарни и помпи пък са за опазване на биоразнообразието. Това са изключително смислени мерки, необходими на държавата, оправда се Караджова. 

Промишленото производство в Русия се ускорява

автор:Дума

visibility 593

БНБ вдигна основния лихвен процент за пръв път от 2016 г.

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 191

1,4 млрд. лв. печалба на банките за първите осем месеца

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 191

Бюджетният излишък се сви с над 600 млн. лв.

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 191

За зимата - в Африка

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 191

Иван Цанков: Нужно е стабилно и работещо правителство

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 191

Двойни стандарти и цинизъм

автор:Велизар Енчев

visibility 158

/ брой: 191

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ