17 Септември 2021петък07:19 ч.

България- нация от клиенти

/ брой: 184

автор:Дума

visibility 995

Петър  ГЕРАСИМОВ

Съвсем скоро научих вълнуващата новина - по квадратура търговска площ на човек България вече надмина своите съседки Гърция и Румъния. Своеобразен рекорд по потенциални клиенти. Както се казва в народната песен: "Мол до мола, юнак до юнака..."
Разгръщам старата Данчова енциклопедия от 30-те години на миналия век и там срещу думата "клиент" чета: "(лат) 1. лице, което поверява интересите си на адвокат, на посредник; 2. редовен купувач у търговец." Да, но в по-"новичката" енциклопедия на БАН от 70-те години пише още нещо: "(лат.) в древния Рим категория непълноправни и социалнослаби граждани, поставили се под покровителството на знатни и политически влиятелни лица - патриции, наричани патрони. Та оттам идва и френската дума "патронаж", с която се срещаме, когато иде реч за някой, който се грижи за стари хора (и им носи рядка чорбица).
Та, с малко чорба и с някоя и друга медна аспра въпросните патриции са купували предаността на бедняците и са използвали цели тълпи от клиенти (наричани на латински още и "плебеи") за свои си нужди, когато е трябвало да се гласува, да се нападне политически противник или да се подпали имението на съседа...
И се чудя в коя състезателна категория попада нашият нов клиентски рекорд? Че сме редовни купувачи "у търговец" е вярно, просто няма накъде. Но дойдат ли избори, виждаме тези "непълноправни и социалнослаби граждани", готови да гласуват срещу някоя дребна банкнота за своя патриций (е, сега не се казва така, а просто "баровец").
И какво излиза, че сме клиенти отвсякъде. Не само заради търговската площ на новите молове, но и по редица други показатели. Че някой се опитва да ни превърне в немислещи, движещи се като браунови частици хора, бродещи от щанд на щанд. Целта е една - баровецът да напълни собствения си джоб. А когато е нужно, и да се бръкне за 10 или 20 левчета, за да си осигури "честни и открити" избори.
И си мисля също така, че е крайно време да си припомним и друга латинска дума "рес пубикум" - т.е. общо дело, република, да излезем от обхваналата ни пазарна мания и да се превърнем в нормални граждани на своята република.
 

КАТ със засилени проверки на шофьори и пешеходци

автор:Дума

visibility 129

Петков и Василев си търсят партия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 179

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 179

Пускат нов държавен дълг за 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 179

Ръст на фалшивите монети у нас

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 179

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 179

Белград и Баня Лука насърчават кирилицата

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 361

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 170

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 208

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 197

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ