15 Юли 2020сряда14:35 ч.

България последна в ЕС по дигитална икономика

/ брой: 240

автор:Дума

visibility 742

България е последна в Европейски съюз (ЕС) в индекса за дигитална икономика и социални услуги. Спрямо миналата година, когато сме били на 26-то място, сега сме 28-ми и е налице влошаване. Това стана ясно по време на заключителна конференция за проект за дигитализация на малките и средни предприятия, провела се в Българската търговско-промишлена палата.

В класацията Финландия е първа, а позициите ни се влошават. "Причина не е това, че у нас не се случват процеси, но другите държави се движат с по-динамични темпове от България", каза експерт-анализаторът Любомир Левичаров. В друга класация обаче, в която участват 115 държави, България е в средата - 58-то място. "Има още много работа да се свърши - далеч сме от електронно правителство, а точно малките и средните предприятия се нуждаят от такъв достъп - те нямат безброй заети и специалисти, които да извървяват пътя на администрацията", каза председателят на БТПП Цветан Симеонов.

От работодателската организация представиха и проучване относно използването на технологии от фирмите, както и нагласите им за тях. По ниво на дигитализация едва 9% смятат, че са напълно дигитализирани, 60% се имат за напреднали, а 31% мислят, че са на начално ниво. 46% имат иновационна стратегия, но масата, или 54% нямат. "Стратегията е предпоставка за високата конкурентоспособност на компания, а повече от половината нямат такава", каза Левичаров. 

Над 68% посочват, че служителите имат повече от добри дигитални умения, 29% смятат, че само част от заетите ги притежават, а 3% са на мнение, че подчинените им нямат добра дигитална култура. Въпреки това експертите прогнозираха, че основна пречка за бизнеса през 2020 г. ще е липсата на квалифицирани кадри. Това показват проучвания на палати в ЕС, както и на нашата. Цели 56% са инвестирали в дигитализация за последните 3 години от необходимост, 22% не са. 10% са отвърнали, че тези инвестиции не са приоритет, а 11% не могат да си го позволят. 1% пък смятат, че нямат необходимите умения. 

Проучването показва още, че у нас бизнесът се притеснява за работните места, които ще изчезнат вследствие на роботите. Негативното мнение е основно на възрастните, което е 20%. Преобладаващи са позитивните нагласи към изкуствения интелект - 52%. Само 2% са абсолютно сигурни, че работата им може да бъде свършена от робот. 41% смятат, че роботите могат отчасти да ги заместят, а 48% са абсолютно сигурни, че са незаменими.

Дисниленд в Хонконг отново затворен

автор:Дума

visibility 67

Два влака са удариха в Чехия, десетки са ранени

автор:Дума

visibility 218

Помощта на САЩ за Украйна била разграбена

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 133

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ