07 Август 2020петък04:11 ч.

Христо Ботев, Никола Славков, Иван Драсов

2 юни

Българийо, за тебе те умряха...

Баш комитата Иван Драсов - приятел на Войводата

/ брой: 102

автор:Христо Цеков

visibility 2787

"Ще дойде време, Драсов, когато деятелността на всекиго ще да има важност за нашата история." (Хр. Ботев, 12 април 1875 г.)

Брате Драсов! Така Христо Ботев се обръща към приятеля си в няколко писма. А в това от 26 юни 1875 г. от Букурещ до Драсов в Прага заедно с описание на неприятностите, които има, обиколката на Стамболов във влашките градове, купуването на печатницата от "старите" за 5000 франка, изразяване необходимостта П. Хитов да се установи в Букурещ и даване сведенията за Т. Хитров, Ив. Колев, Д. Хранов и Л. Каравелов Ботев му изпраща портрета си с думите: "Приеми портретът ми за спомен на късият ни живот заедно, а на дългото ни братство и приятелство - разделени един от друг."

Впечатляващ изказ, говорещ за доверие и увереност в революционното приятелство, за което ни подсказва другата, по-късно направена обща снимка през септември с.г. в Букурещ на Хр. Ботев, Н. Славков и Ив. Драсов. Тримата съратници в цял ръст около кръгла маса. На пода пред масата небрежно са разпръснати няколко книги и два прегънати вестника. Чрез кръстосаните револвер и сабя, поставени пред череп, прикрепен върху две също кръстосани кости, чрез мастилницата и перото в нея - всички подредени върху масата, символично е изразена клетвата за вярност до смърт в подетата борба за освобождението на родината... Фотографията - историческа даденост, която провокира за сетен път интереса към личността на Иван Драсов.

... Роден е на 15 март 1848 г. в заможно ловешко семейство. Рождената година и на войводата Христо Ботев. Бащата на Драсов търгува в страната и чужбина, в това число във Виена, Брашов и Будапеща. Починал е твърде рано и синът Иван израства основно под грижите на своята майка - будна и родолюбива българка. След като завършил основното си образование в местното училище, младият Иван Драсов наследява професията на баща си и започва да управлява търговия с манифактурни стоки. Общителен и любознателен, едновременно с търговията взема участие в обществено-културния живот в родния си град. Секретар е на Ловешкия революционен комитет (1869-1872) и е сред най-близките съратници на Васил Левски при изграждането на Вътрешната революционна организация (ВРО) начело с БРЦК в България с център в Ловеч.

Иван Драсов е сред малцината революционери, който през 1875-1876 г. полага много усилия за сплотяване и активизиране на разединените, обезнадеждени и обезкуражени дейци на освободителното движение след смъртта на Левски за съживяване дейността на революционната организация. Особено силно подчертана е революционната дейност на Драсов след 1875 г., когато се установява в Букурещ и засилва сътрудничеството си с Христо Ботев, който в много случаи споделя тревогите си и се вслушва в мнението и съветите на Драсов.

Освен участието в Общото събрание на БРЦК в Букурещ през 1874 г. през следващата 1875-а е избран в екипа на БРЦК заедно с Христо Ботев, Димитър Ценович, Христо Чобанов и Драгой Шопов, където е определен за секретар-деловодител на комитета. Натоварването му с този пост и съсредоточаването в него на организационната подготовка на проектираното въстание свидетелстват за авторитета и доверието, които той си е извоювал в средите на българската революционна емиграция.

Иван Драсов активно се включва в подготовката на Старозагорското (1875) и Априлското въстание (1876). След двегодишната емигрантска дейност в Букурещ, Браила, Галац и др. Драсов се завръща през 1877 г. в родния Ловеч, но няма щастието да прегърне обичната си майка, която при превземането на Ловеч от Осман паша е убита пред дома й от черкезите. Същата година Драсов е избран за кмет на Ловеч. Участва като депутат в Учредителното народно събрание 1879 година.

Фарсът с оставката трая само един ден

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 150

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 150

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 150

"Брекзит" кара британците да се изнасят в Европа

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 150

Франция увеличава помощта за възрастни и инвалиди

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 150

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 149

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 113

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 728

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ