23 Септември 2021четвъртък03:39 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Балкански мини ЕС

/ брой: 144

автор:Юри Михалков

visibility 418

Северна Македония, Сърбия и Албания правят нещо като мини Евросъюз на Западните Балкани със започналата в сряда среща на премиерите им в Скопие, където ще преформатират известната инициатива мини Шенген в регионален икономически форум. Освен важни документи за търговия, разрешителни за работа и взаимна подкрепа в случай на бедствия, трите страни ще трасират и сътрудничеството в различни сфери на икономиката, ако се съди по участието на представители на бизнеса във форума. Инициативата няма как да не бъде приветствана, защото обнадеждава, че познатите етнически омрази и войни от недалечното минало безвъзвратно отиват в каналите на историята. Как ли обаче тя ще се впише в геополитически план и в отношенията между страните?
Някои в Брюксел може да възприемат инициативата като "интеграционен сепаратизъм" - вместо евроинтеграция, нещо като "балкански алианс". Но той е чиста проба европейски патент, така че в Брюксел няма защо да му размахват пръст. Пък и лицемерието в ЕС ще отдъхне с облекчение, защото икономическият минисъюз ще притъпи обезсърчаването на трите държави от евроинтеграцията. Брюксел обаче няма да спре да говори за европерспективите на триото, за да го държи по-изкъсо и да не му позволи да кривне към Китай или Русия. В това отношение там ще си отварят очите на четири какви ги върши Сърбия, защото тя, първо, е лидер на формацията, и, второ, кривнала е най-далеч от другите две страни и нищо чудно да се опита да ги тегли натам.
Що се отнася до САЩ, за разлика от ЕС, те ще наблегнат повече на бизнес връзките, вместо на политическите, но също като Брюксел ще дебнат триото да не залитне към Русия и Китай. Това ще предопредели донякъде и отношенията в тройката. Като лидер Белград ще гледа да балансира, но самочувствието му може да го подведе и да затропа по масата: например, ако Сърбия издейства инвестиции от нежелани за Запада източници? Скопие не е в позиция да му се противопостави, но Тирана е със САЩ за гърба си. Това вещае дрязги и сръдни, макар че триото ще се опитва да не стига до тях. А ако стигне, да не ги демонстрира.

Независимостта се гради с усилията на посветени държавници

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 182

Обезличаването на партийните идеологии може да е опасно

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 182

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 137

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ