25 Юни 2021петък10:52 ч.

Няколко думи

Банка или бухалка

/ брой: 93

автор:Евгени Гаврилов

visibility 797

Информацията от последните дни, че държавната Българска банка за развитие е била превърната в касичка на доскорошния депутат от ДПС Делян Пеевски и при капитал от 1,4 милиарда лева е дала 1 милиард от тях на негови фирми, общо взето не е новина. Отдавна е известно, че ББР се използва от Пеевски и близки на него и ДПС фирми и лица за финансиране на бизнеси, които не отговарят на целите, за които бе създадена банката - да помага на малки и средни фирми. Това логично я превърна в източник на постоянни скандали.

Примери има в излишък. ББР рефинансира кредитите на "Водстрой" през лятото на 2014 г. веднага след организирания фалит на КТБ. ББР финансира и рефинансира "Булгартабак", докато беше жива компания. След това изля пари на "Лафка" и "Техномаркет" - все фирми, свързани с Пеевски. Според публикации в печата експозицията на "Техномаркет" към ББР надхвърля 250 милиона лева. Търговската верига бе придобита по мистериозен и съмнителен начин от Едуардо Миролио, а впоследствие - от Пеевски за около 10 милиона евро. Толкова е бил оборотният кредит на компанията към КТБ.

Врътката с финансирането на "Техномаркет" също е интересна.

За да получи 100 милиона лева заем, "Техномаркет" формално е извадена от групата "Булгартабак", която вече имала близо 150 милиона лева кредити от ББР. Преди години банката рефинансира около 30 милиона лева задължения на "Булгартабак холдинг". Тя финансира с над 8 милиона лева покупката на две мандри от "Лодис инвест". Все компании, свързани с Пеевски.

Заемът, отпуснат от банката на Румен Гайтански-Вълка, също се оказа странен. Тя го дава за финансиране на фирма на Гайтански, която купува друго предприятие на Гайтански. Според някои то струвало около 5 милиона, но е оценено на 150 милиона лева. Скандален бе и кредитът за 75 милиона лева за световно неизвестна колекторска фирма.

ББР бе принудена да купи част от Първа инвестиционна банка, за да я спаси. Оправданието бе, че това е необходимо, за да изпълним критериите за влизане в чакалнята на еврозоната. Преди време изтекоха записи от разговор между бившия шеф на ББР Стоян Мавродиев и бившия депутат от НДСВ и бизнесмен Димитър Ламбовски. В тях двамата обсъждат евентуалното финансиране от ББР на енергийни компании с манипулиране на данни за оборудването им. Ламбовски казва как дори да са малки проекти, "тука щипнеш 400-500, там нали 200-300" и предлага "лично да разкаже на Шиши" (когото не бил виждал от десет години) за идеите, които представя на Мавродиев, за да има "гръб" и "протекции". 

Банковите регулации са сложна материя, но едно правило е просто и ясно - банка не може да отпуска на лице или икономическа група по-големи заеми от една четвърт от собствения си капитал. Логиката е да се намали рискът за кредитора от трусове и фалит на кредитополучателите. Това правило явно не е важало за ББР. Тя бе създадена през 1999 г. като Насърчителна банка да помага на малките фирми след финансовата криза от 1997 г.

Днес ситуацията е коренно различна. От ЕС получаваме по европрограми доста пари за бизнеса. В този смисъл възниква въпросът дали е необходима изобщо институция като ББР. Защото тя явно, освен като банка, е била използвана и като финансова бухалка.

Задава се рязко поскъпване на парното

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 120

Комитова откри още нарушения на магистрала "Хемус"

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 120

Премахват обществените телефони

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 120

Торнадо в Чехия рани над 150 души

автор:Дума

visibility 0

Меркел предложи среща ЕС-Русия

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 120

Размирици с нелегални мигранти в Литва

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 120

Главата на Ламята

автор:Ина Михайлова

visibility 695

/ брой: 120

София отива на изборите с призив за промяна

автор:Деси Велева

visibility 282

/ брой: 120

Новата Стара Европа

автор:Юри Михалков

visibility 224

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ