15 Август 2020събота14:29 ч.

Банковият мораториум - в услуга на банките, не на клиентите

/ брой: 65

автор:Владимир Георгиев

visibility 412

Подготвя се частен банков мораториум върху плащанията по банкови заеми на редовни клиенти. Препоръката от Европейския банков орган, както обикновено, е остаряла родилно, но за сметка на това - едностранчива и егоистична. Асоциацията на банките побърза да я подкрепи безусловно. Няма и как иначе да е.

Ще се дадат възможности на безупречните банкови длъжници да облекчат положението си, като разсрочат, отсрочат или временно преустановят плащанията си. Може би си струва да споменем, че при частен мораториум трябва и двете страни да са съгласни с него, иначе облекчението ще е поднесено като баница с късмети. Без повод. Стабилните банкови потребители нямат нужда от облекчения. А и като правило облекчителен мораториум прокламира задължения, а не задължилият го. Банката няма частен мотив за това, ако не е удовлетворена от държавата или от публичния интерес по друг начин - само тогава може да обяви мораториум, но за да удовлетвори не потребността на длъжника, а своя субективен финансов интегритет.

От облекчения се нуждаят бизнесите с притеснения. За тях - ни дума, ни вопъл. За сметка на това - и пак в услуга на съвременната банкова манифактура, Европейският банков орган предвижда да не се заделят допълнителни провизии за загуби от преструктуриране на кредити, станали проблемни или изискуеми в резултат от коронавируса. Така банките изкуствено ще си занижат текущите отрицателни резултати. Това е форма на държавна помощ за манифактурите. Макар и временна, счетоводна - но помощ все пак.

А мораториумът лицемерно се обявява за частен. И почти дебилно - за справедлив. Не, струва ми се, че тече инспирирана, конвулсивна държавна помощ за банките. Скрита зад многословието на многохилядните регулации на европейските многочислени органи с широки правомощия и тесни чела.

Банките не бива да се ценят, те трябва да се уважават. Те са институции. И банковите клиенти трябва да се уважават, дори и да не носят очакваната икономическа изгода и дори да са преоценени според счетоводните стандарти. Те са животът, какъвто и да е той. Особено в условията на КОВИД-19. Доколкото знам, обикновено животът е личен, а не институционален. И не институциите поддържат него, а той - тях. Дано този вирус ни помогне да го разберем.

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 324

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 203

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 1065

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 753

/ брой: 155

Ива Уорън: Футболът е не само страст, но и работа

автор:Мони Георгиев

visibility 233

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ