10 Май 2021понеделник10:03 ч.

Баня ли?

/ брой: 84

автор:Деси Велева

visibility 456

Близо десет години след като зам.-кметът по образование и култура на София доцент Тодор Чобанов се пренесе на ул. "Московска" 33, той ще трябва да се изнесе от покоите си. За този период се изживяваше като принц в царството на детските градини и на материалното културно наследство. Приемаше себе си като несменяем владетел, който не може да бъде бутнат нито от разлютени родители, чиито деца не могат да се доберат до ясли и градини, нито от багерите, които събарят паметници на културата в центъра на града. Оставката му бе искана нееднократно, както от неформални организации, така и от политическите му опоненти в моменти на бурни скандали в сферите, в които командваше доцентът. 

И на фона на относителното спокойствие, носещо се в последно време около Чобанов, дойде изненадващо вестта за скоростното му отстраняване от поста, извършено от самата кметица Йорданка Фандъкова. Без аргументация, без обосновани мотиви. Обяснението, че заместникът й е забавил реставрацията на банята в "Овча купел", някак олеква при липсата на конкретика. Фандъкова отпрати "прекрасния млад човек" да се реализира в науката, но спести на обществото къде е объркал конците със спорния проект за възстановяване на бившата баня и превръщането й в център за върхови научни постижения срещу 3 милиона лева еврофинансиране. Все пак това намерение не е ново и отдавна е съпътствано от бурни скандали, които не събориха никого от властта. Та някак сега е трудно да се повярва, че поредна прекратена обществена поръчка за ремонта на ценната сграда е изяла главата на принца. Трябва дълбоко да е нагазил някъде из блатото доцент доктор Чобанов, та да бъде отпратен така безславно и набързо. 

Хич не е хубаво, че в последните години заместниците на Фандъкова капят като круши. Чобанов извади късмет, че не отиде на съд, защото на други не им бе спестен този срам. Каква ли енергия ще се влее след него в палатите на кметицата?

Очакват ценови шок в енергетиката

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 87

Агростопанствата се стопиха с над 60% за 10 години

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 87

Парите в обращение нараснаха с 15%

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 87

Българите очакват поскъпване и намаляване на доходите

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 87

Изчезнал е сибирски лекар, лекувал Навални

автор:Дума

visibility 243

Русия: Нацизмът се завръща

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 87

Русия зове за отпор срещу неонацизма и безпаметството

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 87

Зоран Заев търси подкрепа в Брюксел

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 87

Маратонът на ястребите

автор:Велиана Христова

visibility 319

/ брой: 87

Излезе новият брой на "Ново време"

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 87

Руски филми за Победата в РКИЦ

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 87

Философията и политиката на Лявото

автор:Иван Генов

visibility 48

/ брой: 87

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ