05 Август 2021четвъртък13:18 ч.

Баня ли?

/ брой: 84

автор:Деси Велева

visibility 744

Близо десет години след като зам.-кметът по образование и култура на София доцент Тодор Чобанов се пренесе на ул. "Московска" 33, той ще трябва да се изнесе от покоите си. За този период се изживяваше като принц в царството на детските градини и на материалното културно наследство. Приемаше себе си като несменяем владетел, който не може да бъде бутнат нито от разлютени родители, чиито деца не могат да се доберат до ясли и градини, нито от багерите, които събарят паметници на културата в центъра на града. Оставката му бе искана нееднократно, както от неформални организации, така и от политическите му опоненти в моменти на бурни скандали в сферите, в които командваше доцентът. 

И на фона на относителното спокойствие, носещо се в последно време около Чобанов, дойде изненадващо вестта за скоростното му отстраняване от поста, извършено от самата кметица Йорданка Фандъкова. Без аргументация, без обосновани мотиви. Обяснението, че заместникът й е забавил реставрацията на банята в "Овча купел", някак олеква при липсата на конкретика. Фандъкова отпрати "прекрасния млад човек" да се реализира в науката, но спести на обществото къде е объркал конците със спорния проект за възстановяване на бившата баня и превръщането й в център за върхови научни постижения срещу 3 милиона лева еврофинансиране. Все пак това намерение не е ново и отдавна е съпътствано от бурни скандали, които не събориха никого от властта. Та някак сега е трудно да се повярва, че поредна прекратена обществена поръчка за ремонта на ценната сграда е изяла главата на принца. Трябва дълбоко да е нагазил някъде из блатото доцент доктор Чобанов, та да бъде отпратен така безславно и набързо. 

Хич не е хубаво, че в последните години заместниците на Фандъкова капят като круши. Чобанов извади късмет, че не отиде на съд, защото на други не им бе спестен този срам. Каква ли енергия ще се влее след него в палатите на кметицата?

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 628

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 287

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 262

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ