13 Юли 2020понеделник21:52 ч.

Луковмарш отново бе повод за спор между общинските съветници и кмета Фандъкова на вчерашната сесия на СОС

БАС в София: Спрете Луковмарш!

Неофашисти нахлуха в Софийския университет, в сряда Академичният съвет на вуза ще заличи фашистките офицери от списъка на почетните доктори

/ брой: 36

автор:Велиана Христова

visibility 1572

По време на честването на Левски завчера организатори на Луковмарш и други крайнодесни, представящи се за наследници на царски генерали, нахлуха в Софийския университет на дискусия за възраждането на фашизма и съпротивата срещу него, организирана от Студентското общество за равенство при СУ, съобщи сайтът "Барикада". Нападателите дошли преди началото на събитието, опитали се да го прекъснат, заплашвали са, един от тях заявил, че има оръжие. Охраната на Алма матер е извикала полицията, която извела хулиганстващите, след като те престояли във вуза около час и половина. Присъстващите пеели антифашисткия химн "Бела, чао!", а организаторите са ги призовали да се включат в предстоящото шествие "Без нацисти по улиците ни 2020". Според участници в дискусията фашистите са ги причаквали при подлезите на СУ и на Орлов мост, заплашвали със саморазправа.

Студентското общество за равенство заедно с Леа Коен преди месец поиска от списъка на почетните доктори на СУ да бъдат заличени 4 отявлени фашистки офицери, получили титлата преди 1944 г. Ректорът проф. Анастас Герджиков обеща проверка. Той заяви вчера за ДУМА, че в сряда Академичният съвет ще решава за заличаването на четиримата.

Прояви като Луковмарш разпространяват, насърчават или оправдават омразата, ксенофобията, антисемитизма и расизма в България, се казва в декларация на Градския съвет на БАС в София, подписана от председателя на организацията Борис Цветков и адресирана до кмета Фандъкова с копие до НС, МС и медиите. Тези прояви, заявяват от БАС, на думи са насочени към възпитание на патриотизъм, но реално тяхното осъществяване стимулира неофашизма и обществени процеси за постигане на антидемократични цели. ГС на БАС заявява: "След като през 2019 г., неслучайно в София, беше учредена паневропейската неонацистка мрежа "Крепост Европа", очакваме тук отново да се съберат последователите им от цяла Европа. Постоянно излизат данни за държавни и общински чиновници, симпатизиращи на подобни прояви, и считаме, че е крайно време обществото и управлението да се събудят и да спрат мълчаливото съдействие срещу по-нататъшната фашизация.

Т.нар. марш е сериозeн повод за размисъл, анализ и осмисляне на опасностите за България, за Европа и за съвременния свят от възраждането и подкрепата за реваншизма, екстремизма и фашизма и нашата отговорност да се противопоставим на тези процеси! Настояваме като кмет на Столична община да имате предвид, че Нюрнбергският процес и Демократична Европа осъдиха фашизма и неговите носители. Да, ние, българите, спасихме своите евреи от лагерите на смъртта, но преди това управниците на страната приеха законодателство, което преследва и лишава от права евреите и то под натиска на подобни личности, политици, партии и организации като Христо Луков и неговите легионери. Организаторите и участниците на практика издигат краен национализъм, открито демонстрират неофашистка символика, скандират лозунги и проповядват омраза срещу хора с различни политически възгледи, хора от различен етнически или расов произход. На това шествие обичайно присъстват криминално проявени лица и групи, характерни с агресията си на публични места, крайни представители на футболни агитки. На шествието се стичат и представители на крайно десни, националистически партии, част от които забранени в собствените им страни. Генерал Луков е лидер на профашистката организация "Съюз на българските национални легиони". Антидемократично и антихуманно е в негова чест да се правят каквито и да са възпоминания, защото обществото ги приема и като възхвала на фашизма. Настояваме Столичната община и МВР да не допуснат и да предотвратят провеждането на Луковмарш!"

Луковмарш е обявен за събота, 22 февруари. Кметът Фандъкова пак го е забранила, както и миналата година, когато той обаче се състоя без проблеми. Фандъкова очаква МВР да осигури обществения ред. Миналия месец Иван Гешев поиска от съда да прекрати регистрацията на "Българския национален съюз Еделвайс", основен организатор на Луковмарш, който е създал и военизирани структури, а при проявите някои негови членове носят военни униформи. В дома на самоубилия се в ДАНС член на НПО-то пък бе открит цял арсенал незаконни оръжия и боеприпаси.

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 132

Рекорд на заразени за ден в света

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 132

Вучич отхвърли руска намеса

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 132

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 132

Дуда печели на косъм

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 81

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2139

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ