07 Август 2020петък03:48 ч.

Бедност заплашва развития свят

България е на опашката по социална справедливост

/ брой: 235

автор:Дума

visibility 1422

В една прочута песен на Тодор Колев се пееше "Как ще ги стигнем американците, ще ги задминем..." Най-накрая това е на път да се случи, пише БГНЕС. САЩ и България са сред най-заплашените страни в света от бедност, а между тях е само бунтуващото се Чили.

Въпреки подобряването на ситуацията на пазара на труда рискът от бедност в много индустриално развити страни в света не намалява. Този тъжен извод се съдържа в изследването "Индекс на социалната справедливост" на германската фондация "Бертелсман".  

За България авторите пишат, че страната ни продължава да се нарежда сред "държавите със спешна нужда от политически реформи". В пет от шестте показателя на "Бертелсман" България се представя под средното ниво, а като най-притеснително от фондацията отбелязват, че страната ни се класира последна по показателя "социално включване и недискриминация" на бедните. Все пак България е по-добре от Румъния и Турция, които са по-зле от нас. 

10 години след началото на световната финансова криза средното равнище на безработицата в 41 държави-членки на Организацията на икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), за пръв път е малко по-ниско от предкризисното ниво от 2008 г. Но в 25 страни, където е провеждана анкетата, рискът от бедност се е запазил на предишното ниво или дори се е увеличил.

Експертите на фондацията причисляват към тези, които потенциално са заплашени от бедност, хората, които разполагат с по-малко от средния доход за всяка конкретна държава.

Според изследването най-добри възможности да се избегне неблагополучието са създадени в северните страни. Сред тях са Исландия, Норвегия, Дания и Финландия. Безпокойство създава фактът, че в 27 от 41-те страни в изследването младите - деца и юноши до 18 г. - са по-застрашени от бедност, отколкото възрастните хора над 65 г. Това важи дори в държави с добре изградени социални системи като Швеция или Норвегия.

Германия в тази класация заема десетото място, Великобритания е 11-та, Франция - 15-та. В края на списъка са САЩ (36 място), след което се нареждат Чили, България, Румъния, Турция и Мексико.

Най-голям брой хора, заплашени от риска да обеднеят, живеят в Израел (17,9% от населението) и САЩ (17,8%).

Коментар на стр .8

Фарсът с оставката трая само един ден

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 150

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 150

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 150

"Брекзит" кара британците да се изнасят в Европа

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 150

Франция увеличава помощта за възрастни и инвалиди

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 150

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 149

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 113

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 728

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ