13 Юли 2020понеделник21:47 ч.

Снимки Беглика фест

"Беглика" в сърцето на Баташката планина

Тишинавти, дигитални седянки, куполни къщи, дружно музициране, обществени каузи са част от програмата на фестивала

/ брой: 154

автор:Дума

visibility 541

Един от най-големите родопски фестивали "Беглика" е готов да посрещне ценителите на алтернативната култура между 14 и 18 август в сърцето на Баташката планина. Програмата на единадесетото издание предлага богата палитра от събития за малки и големи - живи образователни игри, пленери за детски рисунки и маски на животни, йога и паневритмия, планински преходи, какаова церемония, звуколечение, куполно строителство, символика на българската носия и числата, театрални спектакли, лекции по здравословно хранене и социално предприемачество. Музикалната сцена ще бъде по-тиха от обикновено, защото ще се озвучава с "етерни" тонколони, а на нея ще се качат музикантите от "Мерак стандарт", Zeyra, Vataff Project, Dharba и няколко съобщностни проекта, които ще се родят на място.

"Тази година се радваме на изключително голям интерес от страна на сътворци на фестивалното съдържание. Получихме над 120 творчески предложения и буквално препълнихме програмата месец преди началото на събора, което е нагледен пример, че общностната връзка и взаимната подкрепа са силно застъпени, сподели Георги Мавров, съосновател на "Беглика" и "Хородея". Интересът се дължи на всички промени, които въведохме, и най-вече на новосъздадения Фонд на заедност, чрез който общността ще подкрепи няколко каузи с потенциал да генерират социална промяна към добро и устойчивост."

Каузите, които ще бъдат представени и ще търсят дългосрочна подкрепа под формата на труд, знания и средства, са "Ятото" - семеен резидентен център в с. Горна Бела речка за учене и спокойно общуване на цялото семейство; "Планина, обичам те!" - кауза, която сприятелява младите хора между 9 и 14 години с планината и ги напътства как да се учат от нея и да я закрилят; "Хранкооп" - кооперативно начинание за чиста храна, което обединява стотици малки земеделски производители; Резиденция "Баба" - инициатива, която свързва млади хора от градовете с възрастни в обезлюдяващи се села; живи игри - настолни игри, които развиват добродетели в децата като взаимопомощ, доверие и емпатия. 

Организаторите напомнят, че понякога температурите в Родопите падат под нулата. Ето защо всеки посетител трябва да си носи зимни дрехи, дъждобран, челник, планински обувки, шапка и слънцезащитен крем. 

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 132

Рекорд на заразени за ден в света

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 132

Вучич отхвърли руска намеса

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 132

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 132

Дуда печели на косъм

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 81

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2139

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ