06 Юни 2023вторник15:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони от Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър с източна компонента. Максималните температури ще са между 23° и 28°, в София - около 23°. Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони от Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър с източна компонента. Максималните температури ще са между 23° и 28°, в София - около 23°.

Белгия срещу Дютру

Прекомерната хуманност в доста случаи граничи с безнаказаност

/ брой: 34

автор:Кристиела Симеонова

visibility 2721

Макар да са изминали доста години, днес дори и самото споменаване на името Марк Дютру мигом замразява усмивката на лицето на почти всеки белгиец. Уви, времето не лекува болката. Още повече, когато тя е подсилвана от чувството за несправедливост и безнаказаност. Белгия отново е принудена да се изправи лице в лице с един от най-кошмарните моменти в своята история, а именно случая Дютру, който беше толкова ужасяващ, че повече от половината белгийци със същата фамилия подадоха молба за промяна на името си.
Най-мразеният човек в Белгия или, както често го наричат, чудовището от Шарлероа, може да бъде освободен само 9 години след като беше осъден на доживотен затвор за педофилия и убийства на деца - престъпления, които шокираха целия свят. Но такива са законите в Белгия - прекалено хуманни и либерални. Според белгийското законодателство, ако си излежал една трета от присъдата си, съществува възможност да излезеш предсрочно от затвора. Този срок се изчислява индивидуално - по прогнозните приблизителни години живот за всеки от затворниците, което зависи от здравето, психиката, евентуални наследствени фактори и т. н. Доста парадоксално, при положение че присъдата на Дютру е доживотна.
Марк Дютру иска да продължи да изтърпява наказанието си не в килия, а с електронна гривна. Според наблюдатели, цитирани от пресата в Белгия, Дютру няма никакъв шанс да излезе на свобода. Но въпреки това самата възможност, залегнала в законодателството, е абсурдна и достатъчна причина, за да предизвика отново гнева на белгийците. Миналата година бившата му съпруга Мишел Мартен, която беше осъдена на 30 години за съучастие, получи право на условно освобождаване и оттогава живее в манастир в източната част на страната. Освобождаването й бе съпроводено от бурни протести в Белгия.

Чудовището от Шарлероа

Марк Дютру се превръща в кошмар за белгийския град Шарлероа от средата на 80-те до края на 90-те години на миналия век. Белгиецът от еврейски произход и участник в широка педофилска мрежа Марк Дютру извършва серия от отвличания, изнасилвания и убийства на млади момичета. През 1989 г. Дютру и втората му съпруга Мишел Мартен са осъдени за отвличането и изнасилването на пет момичета. Докато той излежава присъдата си, министърът на правосъдието разрешава предсрочното освобождаване на много сексуални престъпници. И така Дютру е пуснат от затвора за добро поведение през 1992 г. - с излежани само 3 г. от присъдените 13. Не след дълго през 1996 г. полицията отново арестува Дютру по обвинения в отвличане, детска порнография, проституция и убийства. Едва през 2004 г. делото му отива на съд и той е признат за виновен.
За безработен електротехник, който взимал помощи от държавата, Дютру притежавал седем къщи в Белгия. Той натрупал състояние, търгувайки с крадени коли в Унгария и тогавашна Чехословакия и продавайки млади момичета като проститутки из цяла Европа. Повечето от имотите му стоели празни, с изключение на онези, в които държал отвлечените момичета. Дютру продавал девойките като проститутки или ги използвал за снимки в порнографски филми.
Скоро след освобождаването на Дютру през 1992 г. в кварталите, в които той притежавал къщи, започват да изчезват млади момичета. Полицията на два пъти претърсва къщата му в Шарлероа, но проявява нехайство при обиска. Полицаите изобщо не забелязват, че в сградата има тайно мазе, в което две момичета се надявали да бъдат намерени.
В затвора при разговор с психиатър, който пита Дютру не смята ли, че желанието да затваря деца в килия и да прави секс с тях е проява на страха му от обществото, педофилът убиец отговаря невъзмутимо: "Не аз, а обществото е страхливо. Ако не съществуваше обществото, нямаше да се налага да задържам децата при себе си. Не е вярно твърдението, че не мога да се приспособя към обществото. Обществото не ми даде никаква възможност да намеря своето място в него". Заключението на психиатрите е, че "Марк Дютру никога не изпитва състрадание към хората около себе си. Той непрекъснато манипулира всички".

Поредица от полицейски грешки

През април 1997 г. парламентарният комитет, който разглеждал провеждането на разследването на случая Дютру, се произнася, че двете жертви са можели да бъдат спасени, ако полицията не била допуснала толкова много грешки. Комитетът препоръчал отстраняването на брюкселския прокурор Беноа Дежемеп, както и на други висши служители и полицаи. Докладът препоръчал цялостно преразглеждане на трите звена на белгийската полиция - местна полиция, съдебна полиция и жандармерия - и замяната им с една национална агенция.
Между 1993 и 1996 г. се наблюдават няколко примера за некомпетентност и нехайство на органите на реда. През 1993 г. полицията изобщо не взима под внимание сигнал, подаден от информатор, който твърдял, че Дютру му е предлагал между 3000 и 5000 долара за отвличане на момичета. През 1995 г. собствената майка на Дютру писала до прокуратурата, съобщавайки, че разполага със сведения, че синът й държи млади момичета в една от своите необитавани къщи. Същият информатор пак се свързва с полицията, съобщавайки, че Дютру строи подземен затвор, в който да държи отвлечените момичета. Изминава цяла година преди полицията да обърне внимание на тази информация. През времето, когато Дютру не бил разследван, изчезнали още момичета.
През август 1996 г. най-сетне настъпва пробив в разследването на изчезналите момичета. Полицията открива звукоизолиран бетонен затвор в мазето на една от къщите на Дютру. Това била същата тъмница, за която те били получили сигнал предишната година. В нея открили две момичета - Летисия Делез на 14 години и Сабине Дарден на 12 години. Двете деца разказали, че са били изнасилвани и снимани в порно филми от Дютру.
Няколко дни след откриването на Дарден и Делез полицията изравя телата на други две момичета, които нямали късмета да оцелеят в мазето на Дютру. Двете осемгодишни приятелки Жюли Лежан и Мелиса Русо изчезнали през юни 1995 г. Телата им са намерени заровени в задния двор на една от къщите на Дютру. Той казал на полицията, че двете деца са умрели от глад в периода между февруари и март, тъй като тогава той бил в затвора за кражба на кола. Той заявил, че вината за смъртта им лежи върху неговия съучастник Бернар Вайнщайн, чиято задача била да ги храни. Когато разбрал, че Вайнщайн е оставил децата да умрат, Дютру се вбесил, дал му да пие приспивателни и го заровил жив до Русо и Лежан. Няколко седмици след това телата на още две момичета са намерени в една от къщите на Дютру.
Останалите, които са задържани или арестувани във връзка с убийствата на Дютру и участие в педофилската му мрежа, са втората му съпруга Мишел Мартен и бизнесменът Жан-Мишел Ниул, който признал, че е организирал оргия в едно белгийско шато, на която присъствали няколко държавни служители, полицейски офицери и един бивш европейски комисар.
През 1998 г. белгийската полиция претърпява нов унизителен удар - Марк Дютру успява да избяга от полицейския служител, който го охранявал. Оказва се, че затворът му е позволил да напуска сградата, за да обсъжда документите, касаещи предстоящия му процес. След три часа Дютру е заловен и повече не получава разрешение да напуска затвора. Бягството му довежда до оставките на държавния полицейски началник и на съдебния и вътрешния министър. Скоро след това се развихря нов скандал, след като в килията на Дютру е намерен ключ за белезници. Затворническата управа е обвинена в опит да организира бягството на Дютру.

Бурни обществени реакции

Случаят Дютру съвсем очаквано получава широко международно внимание и то не само заради страшните престъпления, но и заради небрежността и недостатъчната компетентност на полицията и държавните служители, замесени в разследването. Белгийското правителство е разтърсено от оставката и уволнението на няколко държавни служители, а обществото настоява за радикални промени в съдебната система. Няма съмнение, че ако Дютру не е бил освободен предсрочно пред 1992 г. и ако полицията е обърнала внимание на сигналите за неговите действия, четири момичета щели все още да са живи, а много други щели да бъдат спасени от проституцията и педофилските мрежи. Разгневените белгийци настояват Белгия да върне смъртното наказание, което е отменено няколко месеца преди откриването на първите жертви на Дютру. На 28 август 1996 г. случаят Дютру става главна тема на международна конференция в Стокхолм, която е организирана от УНИЦЕФ.
Гневът срещу несправедливостта на белгийците достига своя връх в средата на октомври 1996 г., когато е разпуснат съдията-следовател по случая Жан-Марк Конеро. За мнозина Конеро е герой, тъй като именно той осигурил ареста на Марк Дютру и събрал значителни доказателства срещу него и неговата педофилска мрежа. Белгийският Върховен съд разпуска Конеро, заради присъствието му на една благотворителна вечеря, организирана с цел събиране на средства за изчезналите деца. Съдът сметнал, че той е загубил обективността си.
Премахването на Конеро и некомпетентността на полицията предизвикват един от най-големите протести в белгийската история след Втората световна война. В края на октомври над 300 хил. души, облечени в бяло като символ на невинността, излизат на демонстрации по улиците на Брюксел, настоявайки за сериозни реформи в политическата и съдебната система. Гневът на хората е още по-засилен от слуховете, че държавата замазва случая. Доверието в правителството спада значително.
И днес общественото доверие в правосъдната система в Белгия си остава на тревожно ниско ниво. Повечето белгийци смятат, че са необходими значителни реформи в съдебната система. Какво престъпление трябва да извърши човек, за да е принуден да излежи цялата си присъда, се пита бащата на една от жертвите на Дютру.

На 18 февруари съдът ще се произнесе по искането на Дютру за предсрочно освобождаване

Повече от 2 хил. души протестираха миналата година срещу освобождаването на Мишел Мартен, развявайки бели балони в знак на почит към невинните жертви на Дютру


Няма да забравим! Няма да простим! Справедливост! - такива са призивите на белгийците

Мишел Мартен

Вносът от Украйна не секва

автор:Дума

visibility 697

/ брой: 105

До 46% скок на водата в Перник и Софийска област

автор:Дума

visibility 467

/ брой: 105

Повечето работещи в сивия сектор не го смятат за нарушение

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 105

Дефицит от 3% невъзможен

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 105

Пълна абдикация

автор:Мая Йовановска

visibility 488

/ брой: 105

Лео Меси и парите

автор:Марин Милашки

visibility 469

/ брой: 105

Референдумът срещу джендър идеологията е все по-актуален

автор:Дума

visibility 645

/ брой: 105

Посланици на мрака

автор:Александър Урумов

visibility 521

/ брой: 105

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ