20 Април 2024събота16:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Белтъчините - извън светлините на прожектора

Те са в основата на всяка клетка, но трябва да ги поемаме с мярка

/ брой: 131

автор:Дума

visibility 864

Заради огромното внимание, което се отделя на мазнините и въглехидратите в храната на човек, белтъчините или както напоследък и на български се наричат протеини, сякаш остават извън светлините на прожекторите. А всъщност са в основата на вяка жива клетка. Те са необходими, за да се синтезират хормони или за да се произвеждат ензими. Недостигът им води до отслабване на имунната защита на организма и на мускулната сила. Затова във всекидневното меню трябва да присъстват мляко, яйца, риба, месо, казва проф. д-р Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика. Той обяснява, че за 1 година белтъчините три пъти се обменят в организма.
Около 62% от българите не спазват определен хранителен режим, близо 2/3 консумират основно бял хляб, мляко и млечни продукти всеки ден и само 29% обръщат внимание на съдържанието на продуктите, които купуват. Това сочат данните от национално представително проучване, проведено от агенцията за маркетингови изследвания "Ноема" с подкрепата на Българското дружество по хранене и диететика. Те бяха оповестени по време на дискусионен форум "Пълноценните протеини в храненето на българите". Съветът на проф. Попов е поне два пъти седмично да се консумира риба и поне 500-600 г плодове и зеленчуци на ден.
Обикновено нашенците търсят продукти, богати на витамини, бедни на мазнини и сол. Много малка част от анкетираните знаят значението на протеините за човешкия организъм, а някои дори смятат, че протеини съдържат зеленчуците, сочат резултатите от проучването. Наистина не само животинските продукти са източник на белтъчини, но и бобовите растения, ядките и пр. Според Световната здравна организация соевият протеин е висококачествен, пълноценен растителен протеин, който е сравним с животинския (напр. говеждо месо, мляко, яйца). Докато при месото белтъчините са 15-20%, при соята са 35%. Совите протеини не съдържат наситени мазнини и чрез клинични тестове е доказано, че може да намалят общия и LDL ("лошия") холестерол с 4 до 6%, допринасяйки значително за понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания. Добри са при желание за контрол на кръвната захар, за храносмилателната система, за ефективни тренировки и трупане на мускулна маса, при диетични режими, защото може да управляват чувството на ситост. Преди няколко години в соята бе открита противотуморната съставка "генистеин", която е полезна, но само при здрави хора. Естествено, съдържащите се изофлавони в соевия протеин намаляват плаките в артериите, като подобряват общото кръвоснабдяване. Соята обаче не притежава една от най-важните аминокиселини - лизина, и затова се усвоява лошо, твърди виден български диетолог в статия от юли 2010 г. И подчертава, че няма изследване по колко соя поглъща чрез храната си всеки ден средностатистическият българин

Колко?

Диетолозите насърчават възрастните хора да получават между 10 и 35% от дневните си калории чрез белтъчни храни, което е около 46 г протеин за жените и 56 г за мъжете. Например 100 г месо внася около 21 г протеини, а 300 г - около 50 г, една кофичка кисело мляко - около 11 г протеин, а чаша прясно мляко - около 8 г. При младите препоръчителните количества са различни - например за бременните поне 10 г над обичайната норма, а за кърмещите жени - поне още 20 г. Белтъчините за спортистите са в доста по-големи количества, но се вземат в зависимост от натоварването им.
За пълноценен се смята протеинът, който съдържа всички 9 незаменими аминокиселини, достатъчни за ефикасното задоволяване нуждите на човешкия организъм и затова пълноценността не зависи от източника на протеин. 

Нищо прекалено

Докторите препоръчват соята на жени в критическа възраст, понеже природният вариант на женския полов хормон - естроген, който притежава соята, смекчава типичните за възрастта оплаквания. Но тъкмо с него са свързани и най-големите страхове на учените. Японски учени м.г. предупредиха, че високата консумация затруднява функциите на щитовидната жлеза. Храните със соя потискат мъжествеността и стимулират женската страна дори и на силния пол, твърди американско изследване.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ