06 Август 2020четвъртък18:53 ч.

Бесове

/ брой: 122

автор:Боряна Костова

visibility 4289

Не знам дали на кино сте виждали болен в предпоследен стадий на бяс. Картината е потресаваща - животински вой, слюнки, лиги и разтрисане от конвулсии. С нещо подобно се сблъсках тия дни в един сутрешен тв блок. Протестърът Асен Генов се мяташе като луд и громеше комунизма, социализма и всичките им дейци в лицето на бившия съветник на Тодор Живков Костадин Чакъров с такова настървение, гаче ли Тато е възкръснал като Исус и се готви да подлее вода на Радан Кънев, като се кандидатира за президент. От врясъците все пак се разбра, че става дума за по-прозаични неща.
Гневът на видния грантаджия бил разбуден от новото ръководство на БСП, което сложило цветя пред паметника на Живков в Правец. Това е заплаха за демокрацията и  връщане към тоталитарното минало, изрева в ефир Генов. След тая страховита прогноза си помислих дали пък Н. Пр. Ерик Рубин не е позатегнал кранчето за слугинските ни НПО-та и сега те се чудят под кой вол да намерят теле, за да го впечатлят, та да си заслужат издръжката. Инак от какъв зор ще ровят с такава стръв кокалите на Живков? Той за един букет и няколко добри думи все пак е заслужил с изграденото през социализма. Нормално е БСП да го почете, даже е закъсняла. Мен ако питате, редно е шапка да му свалят и мнозина "демократи", като Костов например, щото им остави достатъчно какво да разпродават, да крадат и да си пълнят гушите. Па и за днешните има от соцнаследството за лапане.    
Кокорбашии като Генов може да се мислят за голяма работа, но всъщност са само маша. С каквато оялата се десница периодично ръчка тлеещи рани от миналото, за да успива мозъците на по-младите поколения и да си осигурява съществуването. Ама не винаги машата се оказва на висота. Роденият през 1960 г. керамик стъклар издиша като пробит балон откъм исторически знания, нищо че вади самочувствие на врял и кипял в събитията.  Обвиненията, че с личната благословия на "сатрапа" без съд и присъда са избити хиляди невинни хора в първите дни след 9 септември 1944 г., показват колко е бос. По това време Тодор Живков не е бил толкова важна персона, та да решава кой да живее и кой не, ама карай да върви. Важни са децибелите. Чакъров едва намери пролука да вметне, че  издевателства е имало, но те са били отмъщение, част от гражданската война. И между другото спомена за греха на десницата, която днес се кланя пред паметника на жертвите на комунизма, сред които е вписано и името на убиеца на децата от Ястребино. Генов направо обезумя и закрещя, че комунистите са престъпници, а партизаните са били терористи, и властта с право ги е преследвала и унищожавала. Опонентът му няколко пъти се опита да прекъсне злобния монолог с цитати от международни документи за антифашистката съпротива, но не успя да надвика разбеснелия се грантаджия. Фашизъм тук не е имало, запени се Генов и заглуши въпросите на Чакъров "Кой  обезглави Стамболийски?", "Кой отряза гърдите на Вела Пеева?", "Кой изгори Гео Милев?"...
Бесовете около жертвите на комунизма няма скоро да стихнат. И ще се говорят много и всякакви небивалици. Но не от гняв и мъка за загиналите. Другаде е заровено кучето. С обругаването на комунистите се цели отричане на всичко постигнато през годините на социализма. Защото все още има живи съвременници, които могат да разказват, че "мрачните" времена всъщност не са били толкова мрачни, колкото ги описват някои. И че някога България е била модерна индустриална страна с хиляди фабрики и заводи и богато селско стопанство. Тогава не купувахме чесън от Китай, домати от Турция, ябълки от Македония, нито свинско от Испания - произвеждахме достатъчно за себе си и бяхме прочути с износа на качествена продукция за десетки страни. Лекуваха ни напълно безплатно, училищата ни мереха ръст с най-добрите в света и бяха достъпни за всички. А бабичките по селата не живееха в страх, че някой може да ги обере или да ги пречука, за да им вземе пенсийката. Днешната пропаст между бедни и богати я нямаше. Нямаше и безработица. Вярно, не живеехме в лукс, не почивахме на Канарските острови, но редовно си карахме отпуските по българските курорти. Не ни мореше демографският срив, който топи нацията сега.
На днешните бесни десни хич не им изнася да се знае истината нито за антифашистката съпротива, нито за годините на социализма. Те се хранят от омразата и отрицанието. Затова извадиха истината от учебниците на подрастващите и обявиха управлението на Живков за престъпен режим. Политически идиоти даже написаха закон срещу носенето на комунистически символи. А от Правешкото събитие тия дни и Радан Кънев опита да напомпа мускули. Той се подигра в социалните мрежи с бившите си коалиционни партньори, като ги лепна до Живков и БСП. Ама дали не им изписа вежди, вместо да им извади очи? Ненавистта, както казва Бърнард Шоу, е отмъщението на страхливеца за неговите страхове.

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 681

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 463

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ