04 Август 2020вторник08:09 ч.

Без манипулации, сравнявайте!

/ брой: 277

автор:Богомил Колев

visibility 1822

 

  • С внушения за лошото минало и славното настояще си служат политици, социолози и анализатори
  • Протестите са необходими, те са атрибут на демокрацията, но към тях би следвало да се пристъпва, когато липсва воля да се решат наболели обществени проблеми, а не по принцип
  • Ако фактите от годините на оплювания социализъм се сравнят с достиженията на демокрацията и бъдат представени на обществото, то лесно ще определи позицията си и ще мобилизира сили и възможности за справяне с неизбежните предизвикателства и възникващи проблеми
  • Когато сме наясно, когато знаем кой е виновен за разрухата, какво е постигнато и унищожено, от кого е ликвидирано, гражданското общество ще подкрепи всяко правителство за полаганите от него усилия за достигане и надминаване на досегашното равнище


    За България пътят към демокрацията се оказа дълъг. Немалко анализатори, нагаждащи се към новите политически условия и правила на поведение, се опитват да представят днешните български "постижения" едва ли не като значим успех. Някои от идеолозите на т.нар. нежна революция се опитват да убеждават обществото, че моделът на социализма се е изчерпал, че сега заради миналото всичко се руши, руши... С други думи - вината за разрухата е в анатемосвания социализъм. Фактите показват, че разрухата в годините на прехода е жестока. Държавата и народът изпаднаха в незавидно положение. С внушения обаче за лошото минало и славното настояще днес си служат политици, социолози и анализатори.
Всичко това се отразява най-вече на

младите, които лесно се поддават на манипулация

А и не са свидетели на онези години, обект на тенденциозна интерпретация. Объркано, младото поколение търси нова система на управление, несъвместима с анатемосваната отминала епоха, без да е наясно какво иска. Резултатът? Настройване на хората едни срещу други, безумни протести и безсмислени искания. Протестите са необходими, те са атрибут на демокрацията, но към тях би следвало да се пристъпва, когато липсва воля да се решат наболели обществени проблеми, а не по принцип.
По време на оплювания днес социализъм в учебниците и в медиите беше нормално да се прави съпоставка на постиженията - тези след 1944 г. с тези преди военната 1939-а. По някои показатели след войната имаше застой и упадък, но с факти и аргументирано се представяше напредъкът след това. Фактите са най-убедителните пропагандатори на достиженията и на застоя. Правеха се и се обнародваха сравнителни съпоставки за селското стопанство, индустриалното производство, образованието, здравеопазването, социалното осигуряване, науката, културата, изкуството, сигурността и т.н. Сега се говори и пише само колко сме затънали, че дъното още не се вижда. Когато се пише за миналото, не означава, че се търси пропаганда с цел реставрация на социализма, а признание на негови достижения, които биха могли да се използват като

база, за да се върви напред

Съвременните борци за власт лесно си позволяват да манипулират и заблуждават обеднелия български народ. Правят го съзнателно, за да привличат обърканите избиратели и да прокарват чужди, небългарски интереси. Показателна е окупацията на СУ. Именно студентите би трябвало да са информирани от своите преподаватели, от книгите, за разрушените днес някогашни достижения на социализма. Днес едва ли някой има съмнение, че протестът на младите хора е атакуван от различни политически сили, борещи се власт, а не за благоденствието на народа. Огромна е отговорността на университетските преподаватели да преподават на студентите историческата истина за близкото минало. За да не станат днешните студенти объркани, излъгани и необективно информирани за миналото специалисти.
Ако фактите от годините на оплювания социализъм се сравнят с достиженията на демокрацията и бъдат представени на обществото, то лесно ще определи позицията си и ще мобилизира сили и възможности за справяне с неизбежните предизвикателства и възникващи проблеми. Голяма част от т.нар. гражданско общество, особено младежта, не знае и не е наясно с подобни сравнителни данни.
Въпреки

някои недостатъци на социализма

българският избирател, обществото като цяло, се нуждаят от такива сравнителни данни, особено за състоянието и развитието на енергетиката, електрониката, машиностроенето, химическата индустрия, хранително-вкусовото и селкостопанското производство, образованието, спорта, медицината, социалното дело и др. Всички те определят стандарта на живот. Необходими са сравнителни данни за броя на специалистите със средно специално и висше образование, подготвяни за съответните сектори. Би могло ясно да се характеризират достиженията, свързани с безплатното образование и безплатната медицинска помощ. Обществото, предимно подрастващото поколение, има нужда да бъде запознато с подобни сравнителни характеристики, за да излезе от лабиринта на интерпретациите. Това би спомогнало за преодоляване на разделението сред хората на протестиращи и контрапротестиращи, и би създало по-благоприятна обстановка за работа на правителството, което демонстрира политическа воля да измъкне страната от незавидното опашкарско положение в обединена Европа.
Когато сме наясно, когато знаем кой е виновен за разрухата, какво е постигнато и унищожено, от кого е ликвидирано, гражданското общество ще подкрепи всяко правителство за полаганите от него усилия за достигане и надминаване на досегашното равнище. Каквито и недостатъци да се посочват на безвъзвратно отминалата епоха на социализма, колкото и тя да се оплюва, нашата страна не е изпадала в такова унизително и незавидно положение, въпреки неимоверните усилия на управляващите да ни измъкнат от пропадането към дъното. Такава сравнителна характеристика би показала в кои направления има прогресивно и успешно развитие и в кои сектори има проблеми, които дърпат обществото и държавата назад, за да бъдат определени за приоритетни.
Компетентните експерти в съответните институции и

органите на властта са наясно с диагнозата

и с повдигнатите въпроси. Но те би трябвало да станат достояние на целокупния български народ, за да могат да получат разбиране и подкрепа. Тогава вероятно и управлението би било по-добро и по-лесно, а резултатите от него - по-ефективни. Гаранция за това е едно от най-значимите постижения на демократичната форма на управление - свободата на обективното, аргументирано с факти, коректно и убедително слово и печат, тяхната неоспорима сила и въздействие в положително и резултатно прогресивно развитие на държавата в полза на народа.
Когато сравнителните данни покажат по-добри резултати в основните сектори на материалния, социалния и духовния живот, тогава огромната обедняла част от обществото ще повярва и ще започне да разбира истинските възможности на демокрацията. Тогава тази демокрация ще бъде приета и желана. Много от недостатъците на отминалата епоха ще бъдат забравени и загърбени, а достиженията на анатемосвания социализъм ще могат да бъдат възродени и използвани за благото на хората. За целта обаче те трябва да бъдат представени пред обществото от съответните компетентни специалисти коректно, убедително, аргументирано, конструктивно.
Безспорно съпротива ще има. И то предимно от борещите се не за благоденствие на народа и отечеството. Съпротивата ще дойде от малката част силни и богати, стремящи се към власт, господство и охолен живот, мислейки се за богоизбрани. Тогава правилно ориентираното гражданско общество ще може по-ефективно да противодейства на това малцинство с всички позволени демократични средства.

Колаж Силвия ШОПОВА

Борисов радва администрацията с 30% скок на заплатите

автор:Дума

visibility 5

Търсят кой е записвал Борисов

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 147

Половината българи не одобряват Гешев

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 147

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 147

В АПИ още не знаят колко са опасните мантинели

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 132

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 142

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ