23 Януари 2022неделя23:17 ч.

ново:

Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

Иво Христов:

Без въглищни централи обричаме българите на бедност и фалити

Летящите цени на енергията шокираха бизнеса и са на път да превърнат хората в енергийни роби, смята евродепутатът Петър Витанов

/ брой: 193

автор:Дума

visibility 10

Няма как да изпълним искането на Европейската комисия да затворим своите въглищни централи, без да обречем хората на бедност, а бизнеса - на фалити, заяви евродепутатът от "БСП за България" Иво Христов. "България затвори четири ядрени реактора под натиска на Брюксел. Това бе условието за присъединяването ни към Европейския съюз. Днес Европейската комисия иска от нас да затворим своите въглищни централи. Да го направим в условията на ценова криза на енергийния пазар, която едва започва", заяви той в изказване в ЕП. Според Христов настоящата криза в цените на електроенергията е резултат от идеологическия подход в икономиката. "Той закрива ядрената енергетика като опасна, зачерква въглищата като замърсители, не харесва газа, защото ни прави зависими, но не предлага устойчива алтернатива. Зелената сделка търси да компенсира дългите години нехайство към природата с нереалистични срокове за трансформация на обществата и икономиките", обобщи евродепутатът.

Христов подкрепя идеята за европейски набор от инструменти за овладяване на ръста на цените, без да се нарушават правилата на единния пазар. "Като убеден привърженик на зеления преход ще кажа, че той ще се случи само ако е реалистичен, гъвкав и социален. Иначе рискува да се окаже врата към безпътицата и допинг за враговете на демокрацията", добави той.

Ръководителят на групата на левите ни евродепутати Петър Витанов също изрази опасения от галопиращите цени на тока и газа и липсата на реакция от европейските институции. "Летящите цени на енергията шокираха бизнеса и накараха много семейства да се запитат дали ще могат да платят сметките си тази зима. Това е на път да ги превърне в енергийни роби, а ЕС не може да гарантира една от най-основните и важни обществени услуги на достъпна цена. Това се отнася най-силно за моята държава България, където и в момента хората изпитват затруднения да си платят сметките, а енергийната бедност е пет пъти по-висока от средната за Европа", каза Витанов и призова за институционална намеса. 

"Очевидно е, че пазарът сам по себе си не е в състояние да се регулира. В рамките на прехода от изкопаеми горива към възобновяема енергия подобни сътресения са очаквани. За да бъде обаче успешен енергийният преход, трябва обща енергийна политика на Съюза, която да гарантира равни условия при сключване на договори с трети страни. Но най-вече ЕС трябва да промени отношението си към ядрената енергетика и да я разглежда като зелена базова мощност, която да допринася за енергийната независимост", категоричен бе Витанов.

 

 

 

Студ в Гърция: Температурите достигнаха -17 градуса

автор:Дума

visibility 188

Русия арестува хакери, издирвани в САЩ

автор:Дума

visibility 432

Сняг и минусови температури сковаха Северна Гърция

автор:Дума

visibility 432

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 1605

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 582

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ