22 Януари 2021петък21:38 ч.

Бездънна алчност

/ брой: 41

автор:Велиана Христова

visibility 1459

Едно и също вече над две десетилетия - държавата и родолюбиви българи дали имоти да се развива знанието в България, днешни "демократи" ги "върнали" на реститутите, реститутите ги препродали в деня на получаването им, после - съдебни дела, разправии, протести... Колкото пъти досега леви депутати внесоха в различни парламенти простичкото изречение "Имотите, ползвани от висшите училища и от БАН, не подлежат на реституция", толкоз пъти мнозинството го отхвърли, обслужвайки алчността на свои приближени. Които неизменно посягат не към неремонтирани и занемарени заради безпаричие лабораторни кътчета, а към апетитни терени, разположени на още по-апетитни места в София и страната. Защо да ги е еня "демократите" за обществената полза, която е била свята през Възраждането, свята бе и допреди 30 години? На тях философията им е такава: частното печалбарство над всичко!

Тия дни се разчу поредната сага със заграбени от науката парцели - този път от физиците на БАН. През какви ли не перипетии премина досега Храмът на науката, докато си върне незаконно отнети имоти - наглеци дори окрадоха от Държавния архив указите, с които царят през 1941 г. е дарил земи за създадената през 1869 г. (!) Българска академия на науките. Какво да говорим за постановленията, с които омразният социализъм обгрижваше знанието. Щото дадените за него имоти във всички времена са не просто сгодни парцели за молове и фирмени офиси с джакузита, а място за бъдещо развитие на знанието, в което и днешните власти уж се кълнат. Кълнат се, ама грабят. Ей на, сега крадат от физиците, които трябва да турят кръст на бъдещите си планове - за нови съвременни лаборатории и циклотрони, за обучаване на нови поколения учени. Какъв "Козлодуй", какво "Белене", като вече нито имаме млади ядрени физици, нито има къде да ги обучаваме модерно, нито има общежития да ги приютят?!              

Науката е браншът, водещ по обедняване и обезлюдяване в годините на "прехода". Какви ли не удари понесе тя от трите власти на Борисов. Че дори синдикални корифеи от тяхната свита им припяват любовно: "Стига с тия имоти"! Иначе всичките четат заучени дитирамби за изкуствения интелект и ролята на науката. Дрън-дрън.  

   

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 399

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 509

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 505

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 256

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ