14 Юни 2021понеделник12:38 ч.

На фокус

Безотговорността стеле прахови частици в София

Докато раковите заболявания и смъртността растат, властта нехае

/ брой: 140

автор:

visibility 1988

Тихомир Стойчев

Властта денонощно ни облъчва.

Целите основно са две - собствено възпроизводство във властта и тотално въздействие върху "електората". Умишлено се поставят значими въпроси. Раждаемост и смътност, престъпност, емиграция, несигурност.

Но в скалата на сигурността биологичното оцеляване е на първо място. Свързани са с качеството на въздуха, водата, храната, облеклото и наличието на подслон. Политици и властници добре знаят това, поради което темите често присъстват в техния речник, обогатявани с никога неизпълнявани обещания и ангажименти.

И понеже София е България, 

всички изкусни тарикати 

масово се стекоха към столицата. Естествено, част от тях си харесаха и узурпираха властта, сдобиха се с жителство, които им позволяват да се взимат на сериозно. Всъщност защо не, след като техните интереси са на противоположни полюси. Но за да осигурят реализирането на своите, с годините хората на властта усвоиха изкуството да представят провалите си като успехи, да обещават чудеса, които никога не се случват, да твърдят неща, които не подлежат на проверка.

Над сто мерки били взети за гарантиране на чистия въздух на столичани - убеждава от сутринта днес (10 юли 2019 г.) видна столична чиновничка по националните телевизии. Курдисана в кадър, зад гърба й голямо ранно миене на улици. Дори показаха "екополиция". Сигурно заради масовата психоза с агресивните кучета, с които властта освен с футбола започна да се занимава. Иначе коли за миене и събиране на отпадъци се виждат рядко, обичайно в най-натоварените откъм трафик часове. 

Като дълго чакана новина бе представена поредна точка от програмата на софийския кмет. Госпожа Йорданка Фандъкова щяла да обсъжда темата за чистотата на въздуха с експерти, с лекари. 

Въобще сигурност ни дебне отвсякъде

Защо ли тогава зачестяват раковите заболявания? Твърдят го международни организации. Българските не! Според Световната здравна организация (IARC) през 2018 г. са установени 18,1 млн. нови случая. Сред причините се сочат подобряването на диагностичните способности, нарастването и концентрацията на население, увеличаването продължителността на живота и др.

Все положителни достижения.

Но фактически тежката диагноза се поставя на всеки пети мъж и всяка шеста жена в света, засегнати най-често от рак на белите дробове. Следват тези на дванадесетопръстника, стомаха, черния дроб и гърдите. Ако населението в Европа е 9% от общото в света, то тук се диагностицират 23,4% от всички ракови заболявания и 20% от смъртния изход от тях. 

Какви са причините? Според учените от германския Център за изследване на рака е установено, че той се свързва с прекомерното пушене, злоупотребата с алкохол, наднорменото тегло, липсата на физическа активност, нездравословното хранене, инфекциите. Сред външните фактори, причиняващи заболяването, специално внимание се обръща на праховите частици. Учени от Института за енергийна политика при Чикагския университет твърдят, че 

мръсният въздух масово съкращава живота 

на хората, а най-големи са замърсяванията от изкопаеми горива.

Г-жа Йорданка Фандъкова оптимистично докладва още преди зимните месеци на 2018 г., че София е готова за зимата. Съобщи за извършени проверки на почистващи фирми. Дори предупреди за санкции. Специално обърна внимание върху предприети специални мерки за качеството на въздуха: модернизиран градски транспорт, въведени стандарти върху качеството на дърва и въглища, готовност за подкрепа на граждани, пожелали алтернативно отопление. 

Но едни са обещанията, друго реалностите. Според Евростат София е столица с най-мръсен въздух в ЕС. Европейската сметна палата отчете спад на директното европейско финансиране за справяне с проблема. С повдигане на завесата лъсна истината, че Столичната община не води реална борба срещу замърсяването с прахови частици. Дори не измерва чистотата на въздуха, не контролира движението.

Все важни неща. Вместо за тяхното решаване 

политиците ни говорят за голяма политика

Удобно им е да поставят отговорности върху НАТО да ни пази, ЕС да ни финансира и да ни плашат с Русия. Докато ни убеждават, че работят само и единствено в наш интерес, че са способни да решават всички проблеми в големия свят. 

Всъщност най-нагло и на едро лъжат собствения си народ. Докато в София се отчитат ежегодно все по-сериозни превишения на опасните прахови частици, нивата на петрол, химикали и метали като олово, хром и живак, опасни за почвата и растенията.

И най-вече за хората.

С тези резултати София стана европейска столица с най-мръсен въздух, а България бе осъдена от Европейския съд, докато българските власти бяха обвинени, че не взимат мерки. Но властта се научи да изгражда и използва "бушони", да отклонява вниманието ни, да имитира успехи. 

Докато вина и отговорност никой и за нищо не носи. Всички обаче знаем, че дори да бъдат налагани икономически санкции от Европа, те ще легнат върху масовия българин. Гарантирано е с лавината от стратегии, закони, други актове, писани и преправяни на коляно. Които обаче масовите медии услужливо представят като панацея, акцентирайки върху санкциите за виновните за наличието на вредни вещества във въздуха и другите замърсявания. Народното събрание прие промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух.

Резултати, естествено, няма, но и не са особено важни

Поне за хората от властта. В последните години частни фирми и лица, близки до нея, не спираха да се облагодетелстват с апетитни места за строежи, превзеха за целта общински паркове, други места за отдих, детски площадки. 

А в малкото останали площи поддържането на чистотата става по най-примитивни начини, при което почистването е имитация, мръсният въздух опасна реалност. Вместо санкции столичният кмет - личен избор на министър-председателя, получава признание. Дори се готви отново да се кандидатира за кмет.

Мнението на гражданите и снимки показват друго. Те показват как се чистят парковите зони и улиците около тях в един от столичните райони, масово застроен, пренаселен и естествено, пълен от сутрин до вечер с хора, включително деца.

Почистващите обикновено пристигат с гръм и трясък не по-рано от 9-10 часа преди обяд. Камионите им нахлуват през алеите до центъра на парка. От тях се сгромолясват различни устройства, които облечени с униформи хорица награбват. Едновременно затрещяват храсторези, бензинови косачки, духалки. Прахът и опадалите листа литват във въздуха, разнасят се по тревата около алеите, плътно покриват спортните съоръжения и детските площадки. До следобед минаващите хора, играещи деца и спортуващи ще ги върнат обратно по алеите, обилно насищайки белите си дробове с всякакви "частици". Облакът от прах остава да се носи цял ден.

Сутринта цикълът се повтаря. 

Хорицата, доведени от цяла България по схемата "временна заетост", са доволни - получават заплатица и гласуват, както им кажат.

Милионите от еврофондове отиват в личните сметки на българския елит, превръщат се в мезонети, тризонети със или без асансьори. За накупеното и гарантирано по сметки в чужди банки не питаме. Но болниците и гробищните паркове се препълват. Възрастовата крива на болни и починали стремглаво пада, а като численост се увеличава. Грижата на властта се насочва към попълване на населението с емигранти. Едни и същи продължават да се възпроизвеждат в нея. Облакът на вредните канцерогенни прахови частици замъглява картината.  

А в нея не се вижда готовност да бъдат закупени скоро модерни почистващи съоръжения, които да гарантират по-добро качество на средата за живеене.

И живот, разбира се.

"Метастазите" на Пеевски и Горанов пречат на министъра за ББР

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 111

Предлагат шофьорските курсове да се увеличат с 10 часа

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 111

Газът поскъпва с 3,5% през юли

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 111

60% от малките фирми ще плащат по-скъп ток

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 111

Англия отлага отпадането на ковид мерките

автор:Дума

visibility 134

Израел има нов премиер

автор:Дума

visibility 299

Г-7 дава 40 трилиона долара на развиващия се свят

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 111

Путин иска пряк диалог със САЩ

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 111

"А" добре! Чакаме "Б"

автор:Велиана Христова

visibility 355

/ брой: 111

Пак смешен плач

автор:Евгени Гаврилов

visibility 407

/ брой: 111

Срок на годност

автор:Ева Костова

visibility 317

/ брой: 111

"БСП за България" е за социална защита на хората

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ