23 Април 2024вторник10:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Няколко думи

Безплатен обяд ли?

/ брой: 35

автор:Аида Паникян

visibility 3670

Отново се отвори темата за безусловния базов доход. По дефиниция това е държавна програма за периодично плащане, предоставяно на всички граждани, без да се изисква да работят, а сумата да покрива основните им разходи за живот. Дали е хубаво или не, е въпрос на гледна точка. Все пак, животът е доказал, че няма безплатен обяд. А за базов доход ще се говори все по-често заради навлизането на технологии, които ще заместят човека.
По-тревожно е друго: у нас около 600 хиляди души в активна възраст са без работа или работят в черния сектор, по данни на синдикат. Официално регистрираните безработни са 165 840. От друга страна, на първичния пазар са заявени 10 037 свободни работни места.
В същото време министърът на труда заявява, че има недостиг от около 300 хиляди работници и служители. Т.е. отново се говори за по-лесния път - страната да отвори широко врати за т.нар. внос на компетентна работна сила. Да, работодателите отдавна го искат, но прозира тайното им намерение (или поне желание) да плащат колкото може по-малко.
Има и по-труден път: същите тези работодатели да се заемат да обучават (с финансовата подкрепа на държавата) безработните и да пригодят уменията им към изискванията на своя бизнес, защото над 14% от хората на трудовата борса са висшисти, близо 53% са със средно образование. Е, при това положение контролът от държавата ще бъде доста строг, което навярно не е толкова добре за предприятието. Вероятно затова и колкото повече се увеличават безработните, толкова по-често бизнесът иска "внос" на работна ръка от трети страни. На държавата не й остава друго, освен от парите на данъкоплатците да плаща на безработните и на бедните, за да преживяват. Или да се прави, че намира работа на безработните като им връчва по една метла да премитат отпадъците и сухите листа по улиците от единия край в другия и обратно.
Разбира се, има и трети път: уважение към труда на работещите и  добро заплащане, за да не избяга работникът в чужбина, където ще получи достойно признание за труда си и ще отвърне на работодателя си с лоялност. Комай това е най-трудният път.
Експерти пресмятат, че около 300 хил. души у нас работят на черно. Държавата пита ли се защо тези хора са принудени да се трудят по този начин, отказвайки се съзнателно от полагащите им се обезщетения при болест, при трудова злополука, при старост, както и от здравни грижи, плащани от Здравната каса?
Управляващите днес гордо се бият в гърдите, че били вдигнали минималната заплата на 933 лв., но удобно премълчават, че всъщност половин милион българи месечно вземат 724 лв. чисто - точно половината от необходимия нетен месечен доход за издръжка на живота на един работещ, който живее сам! Тъжно е, че 2/3 от работещите осигурени не достигат заплатата за издръжка. Така ли ще бъдат задържани в страната младите? Това ли ще се предложи на "внесените" работници от трети страни?
Безплатен обяд няма. Дори за държавата. Нито за работодателите.

Токът за бита остава регулиран поне още година

автор:Дума

visibility 491

/ брой: 76

Поръчката за бързите влакове до морето "дерайлира"

автор:Дума

visibility 549

/ брой: 76

ДАИ е с нов автопарк за над 6,3 млн. лв.

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 76

Фискалният резерв се оказа 10,9 милиарда лева

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 76

Канарските острови на бунт срещу туристите

автор:Дума

visibility 600

/ брой: 76

2400 евро за раждане на дете в Гърция

автор:Дума

visibility 604

/ брой: 76

Задържан за бомбена заплаха в Дания

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 76

Накратко

автор:Дума

visibility 508

/ брой: 76

Пълзяща цензура

автор:Нора Стоичкова

visibility 582

/ брой: 76

Ех, бедни Главчев...

visibility 669

/ брой: 76

Тръмп не е изход

visibility 528

/ брой: 76

Договорът с "Боташ" е един от най-корупционните

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ