28 Септември 2020понеделник08:52 ч.

Втори протест под мотото "Търпението свърши. Стига" се проведе в Благоевград. В автошествието този път се включиха 20 автомобила. Исканията на недоволстващите са разнопосочни - от подобряване на жизнения стандарт през оставка на правителството до забраняв

Безработни искат фонд „Солидарност”

Пострадали от пандемията настояват за еднократна помощ от 1000 лв. за всеки, останал без доходи в кризата

/ брой: 92

автор:Юлия Кулинска

visibility 817

Българи, останали без работа заради коронавируса, настояват за създаването на държавен фонд "Обществена солидарност", съобщи за ДУМА Стенли Топалов. Фондът трябва да разпределя средства към домакинствата - съкратени, изпратени в неплатен отпуск, хора на свободни професии, както и работници в туристическия бранш, които няма да бъдат назначени в началото на сезона.

Учредена е "Асоциация на извънредно безработните", която е изпратила подписка с предложения до НС, президента и премиера. Едно от исканията е за еднократна помощ от 1000 лв. на всеки, останал без доходи. "В цяла Европа вече са приети еднократни финансови помощи, създадени са фондове, а тук за работниците се предлагат кредити, което е подигравка", коментира Топалов. 

Основна функция на фонда следва да бъде пропорционално разпределение на средства от бюджета за гарантиране на доходите на домакинствата, засегнати от кризата - в това число съкратени, изпратени в неплатен отпуск, хора на свободни професии, както и работници в туристическия бранш, които изобщо няма да бъдат назначени в началото на сезона, поясни Топалов. По думите му водещ критерий за определяне на размера на парите трябва да е броят на членовете в семейството. Обединихме се в Асоциация на извънредно безработните и организирахме петиция "За незабавно взимане на мерки за осигуряване на средства за живот на временно безработните заради кризата с КОВИД-19", която изпратихме до Народното събрание, президента и премиера. В цяла Европа вече са приети еднократни финансови помощи, създадени са фондове, в които работниците могат да кандидатстват, а тук за работниците се предлагат кредити, което е подигравка", коментира Топалов.

Бедстващите хора настояват за незабавно изплащане на еднократна финансова помощ от 1000 лв. за посрещане на текущите нужди на всеки гражданин, останал без доходи заради пандемията. Те искат да бъдат премахнати ограниченията на осигурителните права на хората, ползвали борса през последните 3 години, и премахване на принудителния труд. От Асоциацията предлагат замразяване на плащанията по кредитите и наемите, а плащането на битовите сметки - вода, ток, парно, да продължи да бъде спряно до овладяване на кризата. Те желаят и налагане на контрол върху цените на стоките от първа необходимост с цел пресичане на спекулата, както и строги наказания за злоупотребилите.

Целта на инициативата ни не е да предизвикаме агресия, бунтове или размирици, а търсим справедливост и мирно съдействие от държавата, категоричен е Топалов. Всяко едно от исканията в петицията ни е свързано с нашето оцеляване до края на карантината, категоричен е той.

БСП тръгва на избори

автор:Павлета Давидова

visibility 41

/ брой: 183

Протестът, ден 81: Дата за четвърто Велико народно въстание

автор:Дума

visibility 163

Социалните мрежи изригнаха срещу Караянчева

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 183

С референдум ще бъде приета нова програма

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 183

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 183

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 183

Тихановска е срещу санкции против Минск

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 183

Регионални конфликти окървавиха Африка

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 183

Седем цивилни убити при атентат в Сирия

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 183

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 89

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 128

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ