27 Януари 2023петък19:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°. Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°.

Безрезултатна равносметка за коалицията срещу ИД

След година въображаеми американски удари джихадистите увеличиха териториите си, а днес бягат панически като плъхове заради руската намеса

/ брой: 234

автор:Дахер Дахер

visibility 2646

Преди повече от година бе създадена коалиция, чиято цел бе да удари "Ислямска държава" (ИД) в Сирия и Ирак. Създатели и водещи страни в тази коалиция са САЩ, Саудитска Арабия, Турция, Катар, които са и основни обвиняеми в списъка на по-голямата част от сирийците за явлението "Ислямска държава". Явно тези страни гузно искаха да прикрият съвсем ясните нишки, които водят до тях. Започнаха медийни изяви на техни лидери, като дори йорданският крал си стегна униформата и заяви, че щял да участва в бомбардировките над ИД. В същото време ислямистките групировки съвсем открито използват натовско и американско оръжие, а оправданието на коалицията обикновено е "ние ги дадохме на умерената опозиция, но поради това че те нямат подкрепа, попадат у джихадистите".
От една година ни показват кадри, в които се взривяват празни бараки в Сирия. В същото време ИД не се свива, напротив - увеличава се. Странно, нали? "Ислямска държава" бива бомбардирана и атакувана от най-богатите страни в света, но въпреки това процъфтява и извършва ужасяващи престъпления. Преди година ИД се разпростираше само в околностите на сирийския град Рака, който бе и нейна  неофициална столица. След като коалицията започна маневрите срещу тях, предимно виртуални, брадатите чернодрешковци започнаха да се разширяват и да завладяват нови и нови територии, и то предимно в области, в които има сериозни природни и исторически богатства. ИД започна да контролира Дер Езор, да продава петрол на безценица. На кого? На турски и саудитски тираджии. ИД стигна и до Палмира - древен арамейски град, в който са запазени някои от най-удивителните останки в света. С болка и мъка гледахме как взривиха два хилядолетни храма, сякаш това бе наказание и послание, което само ние, сирийците, може да разберем. Или приемате условията, или ще изтрием цялото ви историческо минало и цялата ви идентичност. Бе обезглавен и един от най-големите учени и директор на музеите в Палмира Халед Ал-Асаад, но никой не спомена, че той е от т.нар. лоялисти.
ИД напредваше към Хама и Хомс, с явната цел да стигне до Латакия. Опасно наближаваше и Християнската долина, т.нар. Уади ал-Насара, където няколко християнски града бяха нападнати. В източната част на Сирия ислямистите пуснаха видео как затварят в клетка 50 християнски деца и ги изгарят живи. Нито една водеща медия не отрази това, за разлика от удавеното дете от Кобане. А коалицията отново заявяваше, че бомбардира ежедневно ИД. Да погледнем какво представлява от сирийска гледна точка тази коалиция. Турция на Ердоган, който иска да възроди величието на Османската империя, същата която има незаличими исторически негативи спрямо сирийците - извърши геноцид срещу арменци, понтийски гърци, асирийци, кюрди, арабски християни, язиди - всички те днес представляват значителна част от населението на Сирия. Да не говорим за териториалните спорове заради французите, които разпокъсаха Сирия. Как мислите, че по-голямата част от сирийците приемат думите на Ердоган и участието на неговата Турция? Как един българин би приел намеса на Турция в България с твърдението, че е в името на демокрацията? Ердоган твърди, че удря ИД, а в същото време се цели в кюрдите.
Какво да кажем и за намесата на Саудитска Арабия? Страна, която се опитва да убеди света, че убийствата и кланетата над шиити е добро дело, оправдавайки намесите им в Бахрейн и Йемен, както и финансирането на ислямистите в Сирия? Не е ли твърде нагло страна, в която християнството е забранено и проявите му се наказват със затвор или смърт, страна, която не позволява жените да карат автомобили, страна, в която брутално и публично пребиват младо момче заради коментари в туитър, да се намесва в Сирия, и то в името на демокрацията? На всичкото отгоре Рияд не иска да приема бежанци от Сирия, но затова услужливо предложи на Германия да построи 200 джамии за горките сирийци на германска територия. А идеологията на ИД е салафизъм/уахабизъм, чиято родина е Саудитска Арабия. С тази коалиция светът стигна до дъното по лицемерната скала.
А какво представляват и т.нар. умерени бунтовници? По какви признаци те се различават от останалите? По дължината на брадата? По по-малкото викове "Аллах акбар"? По по-малкото убийства на християни и светски хора? Колко християнски градове оцеляха в териториите на "умерената" опозиция? Колко християни, светски сунити и кюрди, алауити, друзи, черкези, язиди има в тази умерена армия? Това е важното, а не думата с имагинерно значение умерена. Защо няма една такава единна армия, ами са много? Може би Сирийската свободна армия (ССА) е единна. ССА, която е основана от Риад Ал-Асаад, обучен в Саудитска Арабия, чиято цяла фамилия разпространява салафизъм, а неговият братовчед Муафак Ал-Асаад отваря ислямистко-салафитски училища в Родопите и който организира онзи салафитски поход в Пазарджик? Това ли е умерената опозиция? Дори не крият, че две трети от техните лидери са членове на "Мюсюлманското братство".
Джошуа Ландис, който е специалист по близкоизточните въпроси, професор в университета на Оклахома и съветник в Белия дом, заяви преди година, че по-малко от 5% от териториите на бунтовниците се управляват от ССА или от т.нар. умерена опозиция. С това Обама и съратниците му си измиваха ръцете, стане ли въпрос за черните знамена и сектарианските убийства в териториите на т.нар. бунтовници. Днес, когато Русия навлезе във войната на страната на властта, същите говорители на Белия дом разясняват, че Москва удря умерената опозиция. Изглежда, че бунтовниците са някакви хамелеонски образувания, които си менят цвета спрямо ситуацията и интересите на техните спонсори. Ако се чудите защо има толкова много бунтовнически групи в Сирия, то вече знаете отговора. Бунтовниците от "Катаеб ал-Фарук", които бяха основна бойна единица от ССА, в момента, когато светът научи за престъпленията им в град Хомс, престанаха да ги броят за част от ССА. Ясно е, че Сирийската свободна армия е фантом, чиито ръководители са настанени в петзвездни хотели в Турция и Европа, а тяхното участие е предимно медийно.
След година въображаеми американски удари ИД увеличи териториите си с над три пъти, а днес, след ударите на руските военновъздушни сили, джихадистите панически бягат като плъхове, които се чудят в коя дупка да се скрият. В момента се водят доста тежки сражения. Саудитска Арабия и Катар увеличават доставките за бунтовниците (за умерените, разбира се!), а руснаците удрят стратегически позиции, като интересното е, че ИД се свива редом с "умерените", които сякаш са като скачени съдове, и като налееш вода в единия, всъщност се пълни и другият съд. Ако посетите сайтовете на ССА в ютюб и фейсбук, ще забележите как знамето с трите звезди е кръстосано с черното знаме на "Ал Нусра" и подобните им. В сайтовете на християнските градове, които следя с притеснение, се вижда откровено възторжената подкрепа за Русия и ударите им срещу "Ал Нусра", ИД, "Ахрар Ал Шам", "Ансар Ал Шам" и останалите хамелеонски създания.
В момента единственият коз на т.нар. опозиция е персонификацията на проблема, т.е. връзването на Асад с всеки проблем. А Сирия беше единствената светска арабска държава по конституция. Когато имаш правото на избор между две страни, две идеологии и заявиш, че предпочиташ светска страна вместо шериат и салафизъм, че предпочиташ Сирия да си защитава правото да използва Левантийските находища, а не както искат САЩ те да се използват само от Израел, тогава слабата страна не използва аргументи, използва персонификация. Асад е виновен за ИД. Нищо че ИД бе създадена в Ирак и тероризира населението, както в Ирак, така вече и в Либия, И нищо, че сродните на ИД терористични организации (със същите знамена) като "Боко Харам" или "Ал Шабаб" действат в Африка.
Падането на Асад няма да разреши проблемите на Сирия. Това е илюзия, поддържана от Саудитска Арабия и САЩ, които искат да сложат своя пионка на власт и да превърнат страната във васал на Рияд, Доха и Анкара. В момента Асад е по-необходим на опозицията и САЩ, за да се прикриват престъпленията на бунтовниците. Всички престъпления се преписват на него. Включително и използването на химически оръжия. Именно поради тази причина повечето сирийци застанаха зад Асад, а сред бунтовниците останаха предимно ислямисти и привърженици на "Мюсюлмански братя", или хора, мразещи настоящия президент, защото е от алауитското малцинство. Всички тези престъпления и откровената сектарианска обособеност на опозицията, явната им сервилност и зависимост накараха мнозинството сирийци да застанат срещу тях въпреки желанието им за промени.
Парадоксално е, че по-голямата част от сегашните привърженици на Асад са от интелигенцията, светските структури и малцинствата (християни, друзи и т.н.). Никой не иска да подкрепя диктатор, по-голямата част от сирийците бяха светско настроени, четяха и гледаха западна и американска литература и филми и се отнасяха с недоверие на Русия. Днес е обратното, а САЩ могат да се сърдят сами на себе си за тази промяна. От Белия дом вероятно се червят от резултатите на руските удари и сипят обвинения, че били удряни "умерените" бунтовници, тези, които така и никой не видя в Сирия.
Европа сериозно трябва да помисли кого да подкрепи. Трябва ли желанието и нуждите й за ресурси да бъдат за сметка на затриването на близка култура и налагането на пясъчна култура, която иска да унищожи Стария континент в самото й сърце? Жалко е, че днес точно светът на демокрацията иска да превърне контрола на ресурси в монопол. А монополът е характерен за тоталитарните идеологии. Готовността на Запада да унищожи светска държава и да я замени с лесно управляем шериат разочарова много...


Разруха в Сирия

Ударите на коалицията не спряха джихадистите

Увеличават парите за командировка двойно

автор:Дума

visibility 774

/ брой: 17

Панелките може да поевтинеят

автор:Дума

visibility 645

/ брой: 17

Умъртвяват 25 000 пъдпъдъка заради птичи грип

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 17

"Лукойл" отрича доставки за Украйна

автор:Дума

visibility 590

/ брой: 17

Българите от "черния списък" на Пендаровски

автор:Дума

visibility 699

/ брой: 17

Мексико не приема български туристи

автор:Дума

visibility 529

/ брой: 17

Гърция очаква дъжд и сняг

автор:Дума

visibility 508

/ брой: 17

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ