25 Юни 2021петък01:27 ч.

Здраве

Безсимптомните заразени са много повече от предполаганите

/ брой: 110

автор:Дума

visibility 1242

Повече от 80% от тези, които са тествани положително за КОВИД-инфекцията, нямат никакви симптоми. Това показват данни от проучване на круизен кораб, публикувано онлайн в списанието Thorax. Констатациите от проучването може да се окажат важни, тъй като и по света, и в Европа, и в България ограничителните мерки се облекчават, макар в немалко държави след отпускането много скоро идва ново затягане. Особено, след като тази седмица България бе стъписана от неочаквания скок на заразени. Очевидно предпазните мерки не бива да се отменят. Проучването, чиито данни са в Thorax, се фокусира върху кораб със 128 пътници и 95 души екипаж, който напуска Аржентина в средата на март за планиран 21-дневен круиз до Антарктида. Пътуването започва, след като СЗО обяви новия коронавирус за глобална пандемия.

Пътниците, които през предходните 3 седмици са били в страни, където заразата от коронавирус е висока, не са допуснати на борда. На които е разрешено да се качат, е премерена температурата, а корабът имал множество станции за дезинфекция на ръцете, особено в трапезарията. На 8-ия ден от плаването е докладван първият случай на треска, незабавно са приложени мерки за строг контрол.

Корабът пристига в Уругвай на 13-ия ден, където за 8 души - пътници и екипаж, се налага медицинска евакуация в специална болница за дихателна недостатъчност, свързана с КОВИД-19. На 20-ия ден останалите 217 пътници и екипаж са тествани и 59% са положителни! Само че 81% от хората с положителни резултати нямат симптоми!

Анализаторите смятат, че докато здравните власти по света се концентрират върху изследване на пациенти, които имат симптоми, и блокират региони и населени места, където са такива случаи, подценяват се безсимптомните, които очевидно са много повече, което увеличава вероятността от разпространение на заразата.

Откритията подчертават спешната нужда от точни глобални данни колко са заразени, заключава в свързан блог съвместният главен редактор на списанието Алън Смит.

Задава се рязко поскъпване на парното

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 120

Комитова откри още нарушения на магистрала "Хемус"

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 120

Премахват обществените телефони

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 120

Меркел предложи среща ЕС-Русия

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 120

Размирици с нелегални мигранти в Литва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 120

Церемония в Мемориала на убитите евреи в Берлин

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 120

Главата на Ламята

автор:Ина Михайлова

visibility 257

/ брой: 120

София отива на изборите с призив за промяна

автор:Деси Велева

visibility 158

/ брой: 120

Новата Стара Европа

автор:Юри Михалков

visibility 129

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ