18 Май 2024събота03:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Завеса

Безсмъртието на театъра в "Сцена на кръстопът"

Над 30 спектакъла, изложба, концерт, кръгла маса, книжовна премиера, поетично четене, прочит на пиеси на маса са включени в програмата на 14-ия фестивал в Пловдив

/ брой: 195

автор:Пенка Калинкова

visibility 3290

Над трийсет театрални прояви в 12 дни - никак, ама никак не е лошо в кризисно време. Есенният международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът" (10-22 септември) в Пловдив е събрал точно толкова спектакли, изложба, концерт, кръгла маса със злободневна тема, премиера на книга, прочит на пиеси на маса и т.н. в своя афиш. Кошницата е пълна и има за всеки вкус. Разбира се, в годината, когато отбелязваме 150-годишнината от рождението на Антон Павлович Чехов, един от акцентите са две негови заглавия - "Вишнева градина" и "Вуйчо Ваньо". Съотношението между класически и съвременни пиеси е все пак с незначително преимущество в полза на съвременността. У нас се преоткриват често Чехов, Молиер, Димитър Талев, по-рядко - Гьоте, Пушкин и Едмон Ростан, но в последно време се забелязва връщане към Радзински, Дарио Фо, нашия Константин Илиев, както и откриването на нови за българската публика автори като Жорди Галсеран, Торстен Бухщайнер, Давид Гизелман и на Маргьорит Юрсенар като драматург. Силният съвременен привкус се уплътнява и от новите пиеси на Яна Борисова и Георги Господинов. Впрочем именно това желание да се вгледаш в театралния живот на страната, да уловиш тенденциите, доколкото ги има, да откроиш най-доброто, най-интересното и да събереш нишките на различните му проявления в един фестивален букет, е много характерно въобще за "Сцена на кръстопът" и в този смисъл фестът е верен на себе си и в 14-ото свое издание. Селекцията включва спектакли на всички столични театри, с по две заглавия ще се представят театърът домакин и Пазарджишкият, с по едно - Варненският и Сливенският. 
От фаворитите на сезона, обрали аскеери, икари и други награди - "Приятнострашно" и "Вишнева градина", през "Дама пика", "Апокалипсисът идва в 6 вечерта" и "Нордост" до новите любимци "Сирано дьо Бержерак" и "Електра или свалянето на маските". Фестивалът започва с премиерите на Пловдивския театър, домакин на по-голямата част от проявите - "Канкун" от Жорди Галсеран и "Есенна соната" от Ингмар Бергман, постановки съответно на Бина Харалампиева и Иван Урумов. Включва още няколко премиерни заглавия - "Фауст" на режисьорката Лилия Абаджиева във Варненския театър и "Снегирьов и неговият син Альоша" на режисьора Стоян Радев в НТ "Иван Вазов", но по същество за пловдивската публика всички заглавия са премиерни.
Още отсега тя проявява нетърпение, иска й се да мери пулса на българския театър, да си състави свой собствен поглед върху неговата кардиограма. Всъщност такъв е образът на тазгодишния афиш на феста. И вероятно разговорът около кръглата маса, обявен с изразителното "Епикриза на българския театър" и предвиждан да се води от вдъхновителя и артдиректор на феста проф. Стефан Данаилов, ще събере доста желаещи да споделят свои мнения по темата. "Театърът - безсмъртието" е мотото на 14-ата "Сцена на кръстопът" и в това има едно осъзнато предизвикателство към всеки, който изпитва съмнения спрямо хода на родното театрално изкуство. "Театърът е една от най-съкровените версии на безсмъртието, казва поетът Елин Рахнев. - И няма криза, политика, борд, преход, инфлация, няма нещо, което може да спре неговия взор напред. Неговата изящна препинателност, стелеща се към все още неоткритите сезони."
Дали ще видим на този фестивал великия Наум Шопов? Пожелаваме му живот и здраве! Но при всички случаи селекцията ще ни даде възможност да огледаме цвета на българската режисура - от последното представление на Крикор Азарян, по две работи на Маргарита Младенова и на Бина Харалампиева, постановки на Здравко Митков, Николай Ламбрев Михайловски, на Галин Стоев, Теди Москов, Лилия Абаджиева, Десислава Шпатова до най-младите Василена Радева, Крис Шарков и Стайко Мурджев. Сред актьорите блестят с по две роли Деян Донков и Филип Аврамов, Рени Врангова и Радена Вълканова, Владимир Пенев и Малин Кръстев, Георги Кадурин и Мария Сапунджиева, Добрин Досев и Тодор Кайков, Илияна Коджабашева и Искра Донова... Ще ни радват и Цветана Манева, Мария Каварджикова, Валентин Ганев, Камен Донев, Валентин Танев, Стоян Алексиев...
Ще видим и две българки, които не живеят в родината ни, но им е необходимо съизмерването именно тук, на българска сцена. Габриела Хаджикостова е свързана от години с Унгария, режисьора Ищван Наги и създадения от тях Малко театро. Тя ще представи спектакъла си по самобитния текст на Керана Ангелова "Елада Пиньо и времето". Другата чужда/своя участничка във феста е любимката на пловдивската публика от 80-те години Светлана Атанасова. Тя прелетя над океана и ще покаже в Пловдив своята и на Майя Праматарова версия по пиесата на българската театроведка "Убийте тази жена". В историята за съдбата на емигриралата от Русия в САЩ звезда на нямото кино Алла Назимова се наслагват преживелици на българската актриса и се получава развълнувана изповед за избора и последствията от него.
В съпътстващата програма, освен кръглата маса, се открояват още представянето на изследването на проф. Камелия Николова "Британската драма 1945-1989 г.", удостоено с "Икар" за критически текст, концерт на Христо Мутафчиев и "БТР", музикално-поетичен спектакъл по стихове на Любомир Левчев, уъркшоп на трима режисьори - Емил Бонев, Алексей Кожухаров, Фредерик Зонтаг, върху нови драматургични текстове от френски и английски автори. В дните на фестивала ще бъде представена и интересната фотографска изложба на сценографски костюми, известна като "Театралният костюм извън театъра".
Любопитно ще бъде, че за пръв път тази година ще има две непрофесионални журита, които ще оценяват представленията на голяма и на камерна сцена и ще посочат носителите на награди за най-добро представление, за мъжка и за женска роля. Миналия септември проф. Стефан Данаилов представи идеята си и сега тя ще бъде осъществена.
Спонсорското семейство на фестивала продължава да го обича и да се интересува от него, но кризата кара бизнеса да редуцира даряваните суми почти наполовина. Винаги, за радост, има изключения и в случая това е генералният спонсор на феста инж. Димитър Георгиев, козметична компания "Роза импекс". Сериозна помощ в размер на 50 000 лв. фестът получава от Министерството на културата. Община Пловдив обаче е затруднена и намалява сумата, с която подпомага "Сцена на кръстопът".
И така, селекцията е направена, съпътстващата програма е съставена, предстои срещата с публиката. Именно тя е на ход да потвърди със заинтересуваността си безсмъртието на театъра. Билети за фестивала ще се продават от 1 септември.


Театър 199 участва с "Приятнострашно" на Галин Стоев


Афиш на представленията в САЩ на Светлана Атанасова


Сцена от "Любовта на Катерина" в ДТ Сливен на младия български
режисьор Стайко Мурджев - от новия сезон той ще бъде на щат в Пловдивския театър


Театроманите с трепет очакват появата на Наум Шопов във
"Вишнева градина" на Чехов, постановка на Крикор Азарян в Народния театър


Сцена от "Цар Шушумига" от Константин Илиев, постановка на
Катя Петрова, сценография и кукли - Рин Ямамура, в ДКТ "Константин Величков" Пазарджик

Снимки "Сцена на кръстопът"

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 603

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 560

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 572

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 552

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 641

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 573

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 659

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 583

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 491

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ