19 Юли 2024петък00:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Безсмъртни, те пътуват с нас

2 юни - Ден на Ботев и загиналите в борбата против османското иго, капитализма и фашизма и в Отечествената война

/ брой: 104

автор:Дума

visibility 1060

Петър АНДАСАРОВ


Те - безименни и с имена, студували в усоето на робството, са тръгвали от брега на своята надежда. Коленичели единствено пред извора на обичта си към родината, изричали клетвени думи пред черното око на пищова и знамето като слънце нарамвали. По тайни пътеки вървели и по стръмното на борбата носели в очите си разсъмване. Това е началото на пътя им. А после? После той минавал през голи чукари и гора зелена. Срещу порои от потери и засади, срещу ветрища от сини фуражки и срещу предателства. Срещу писъци на куршуми и шепот на високи звезди. Все нагоре по стръмното на борбата, дето в края му някъде примамливо проблясвал хоризонтът на свободата. Едни до първите му искри да се докоснат и с него да се слеят. Други да не стигнат до милувката му. Трети да спрат в обятията му...

Тези, дето с него са се слели завинаги, вятърът още помни. Навярно светлина и от техните очи в дните ни има. Другите, дето милувката не са стигнали, са белязали с кръвта си по едно родно място на мигове, макар от дните ни. С техните имена свободата е назовавала пътните знаци на дългия си друм до нас. По него са преминали те - безименните и с имена. Него сме получили в дар ние - тяхното продължение. По него сме тръгнали към днешните широки друми ние - живелите в техните мечти. Нашето днешно дело са техните нявгашни надежди и мечтания. Затуй пътят им е славен. Затова животът им не е прекъснат. И както малките светила над нас, техните имена светят като звезди в небето на безсмъртието. И както звездите пътуват неизменно над нас, тъй имената им не залязват в небето на паметта ни. И не е възможно да спрем някога пред началото на всяка пътека, която отвежда до лобните им места и до паметниците им - малките пантеони на безсмъртието им.

А в тържествената вечер, когато салютите заглушат света и водопадите на разсипани светлини превземат нашето мирно небе, пак ще паднем на колене в почит към тяхната памет. Ще шепнем и високо ще изричаме имената им - наша гордост. И ще спомним брега на надеждата, от който тръгват шепата ботевци, левските знаци по челата им, които изгряват на "Радецки", огнената целувка на българска земя, вървищата от пътеки към Врачанския балкан и прегръдката на Вола, в която пада четоводецът Христо Ботев - изпял песни, високи колкото върховете на България и света, паднал с геройството на първите борци по земята. Ще спомним всички до него и подир него - бесилото на Левски - истинско махало на часовник, който отброява последните часове на робството, пороите от подвизи на Шипка, дето на върха изгрява слънцето на радостта и голямото братство. Ще спомним и всички, тръгнали по примера им, понесли тяхната вяра и обич в сърцата си и най-великите идеи на епохата. И с тях стигнали до брега на днешната наша радост.

И в тия мигове, в празнични и делнични часове, ще усетим с болка и чест, че те, безсмъртните, тръгнали от усоето на робството и от брега на своята надежда, стигнали високите върхове на безсмъртието, пътуват с нас. И днес пътуват с нас...

2615 лв. на месец са нужни за издръжката на 3-членно семейство

автор:Дума

visibility 594

/ брой: 135

Държавните фирми в България не са ефективни

автор:Дума

visibility 666

/ брой: 135

Увеличават се фалитите на компании

автор:Дума

visibility 645

/ брой: 135

Ще говори със София, но с редовен кабинет

автор:Дума

visibility 626

/ брой: 135

Гърция със спешни мерки за цената на тока

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 135

Макрон прие оставката на премиера Атал

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 135

Тайван да си плаща за отбраната

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 135

Диагнозата на държавата

автор:Александър Симов

visibility 719

/ брой: 135

Денят на бръснача

visibility 691

/ брой: 135

Ганьо е победим, само ако бъде смачкан

visibility 720

/ брой: 135

Подводните камъни на външното оценяване

visibility 632

/ брой: 135

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ