24 Юли 2021събота05:17 ч.

Библиотека на век и половина дейност

150 години от основаването си чества старозагорската "Родина" с изложба от най-ценните си издания

/ брой: 214

автор:Христо Христов

visibility 1147

150-годишнината от създаването си отбеляза старозагорската библиотека "Родина", като подреди изложба, включваща някои от най-ценните си издания.
Летоброенето й започва от 25 март 1860 г., когато се открива първото читалище в тогавашния град Железник по инициатива на главния класен учител Тодор Шишков и двадесетина будни местни жители. Основана е с 51 тома книги, колкото е имала библиотеката на Светиниколското училище, и с даренията на първите читалищни дейци. Учредителите си поставят за цел "да се спомага и подтиква напред книжовното образование между съотечествениците ни". Десет години по-късно тя притежава вече 15 000 тома "разни исторически, нравствени, филологически и други от различни съдържания книги, достъпни за всички граждани".
Опожаряването на града през Руско-турската освободителна война унищожава почти напълно книжното богатство, дарено от просветни дейци като Тодор Шишков, Димитър Цонков, Петър Иванов, Захарий Княжески и Анастасия Тошева.  
Зачената отново със спомоществувателството на родолюбиви старозагорци за юбилея си библиотеката предлага на читателите над 316 000 тома книги, периодика, графични и картографски издания, ноти, грамофонни плочи, аудиокасети, диафилми, CD и DVD. Във фондовете й се съхраняват уникални старопечатна и краеведска колекции, над 14 000 печатни издания от началото на ХIХ в. до 50-те години на ХХ в. на български, руски, гръцки, румънски, френски, немски и английски език, обособени във фонд "Редки и ценни".
Автоматизирани са всички библиотечно-информационни процеси. Изградена е локална компютърна мрежа с 15 работни станции и девет потребителски компютъра. За последните 8 години са осъществени 18 проекта, подкрепени и финансирани от Министерството на културата, от Българската библиотечно-информационна асоциация, Програмата за развитие на ООН, Държавния департамент на САЩ и Посолството на САЩ у нас, Британския съвет в България, Обществения дарителски фонд в Стара Загора. За дейността си през м.г. колективът бе удостоен с националната награда "Христо Г. Данов" в категория "Библиотеки и библиотечно дело".
 

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 184

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 140

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 240

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 140

Нови бежански вълни в Северна Африка

автор:Дума

visibility 1659

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1331

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 505

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 228

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 328

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ