15 Юли 2020сряда15:47 ч.

Биографията на Яне Сандански от Мерсия Макдермот излезе и във Франция

/ брой: 56

автор:Велиана Христова

visibility 706

Във Франция при голям интерес излезе от печат книгата "За свобода и съвършенство. Биография на Яне Сандански" от Мерсия Макдермот (изд. "Le lys bleu").  У нас тя бе издадена през февруари 2019 г. от ИК "Синева" (650 стр.). Френското издание е в два тома. Книгата е част от поредицата биографии на няколко от най-великите българи - Васил Левски, Гоце Делчев, Яне Сандански и Димитър Благоев, написани от знаменитата английска писателка и историчка, която изповядва неведнъж, че се чувства българка. Документи за Яне Макдермот е издирвала в архивите, срещала се е с все още живи негови съратници и ятаци, записвала е разказите на техни потомци, обикаляла е неведнъж селищата и местностите, в които е живял и действал. 

В книгата си авторката подчертава, че Яне е радетел за освобождението на Македония, останала под турско робство след 1878 г. Той е не само прочутият войвода, продължител на делото на Левски и Гоце за национално освобождение, но е и един от първите български социалисти на дело. Човек, макар и самоук, ерудиран в литературата и философията, строител на десетки училища и детски градини, успява да подобри живота и бита на българите в Серския революционен окръг и най-вече в мелнишкия край. Възнамерява да им раздаде земята още преди освобождението от робството.  Макдермот е поставила като мото думите на Яне "Да живееш, значи да се бориш: робът за свобода, свободният - за съвършенство".

Преводач на френски език е Зоя Дюбоа, която  живее в Париж и е от рода Сандански.

Дисниленд в Хонконг отново затворен

автор:Дума

visibility 90

Два влака са удариха в Чехия, десетки са ранени

автор:Дума

visibility 253

Помощта на САЩ за Украйна била разграбена

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 133

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ