29 Май 2020петък23:49 ч.

Бирата - колкото полезна, толкова и вредна

Най-спорен е въпросът как се отразява на бъбреците

/ брой: 183

автор:Дума

visibility 2536

Изследване на алкохолизма води до извода, че бирата не трябва да се разделя по степен на вредност от другия алкохол. Съвременните марки имат съдържание до 14% алкохол, сравнимо със силните вина, и значително по-високо от съдържанието на бирата от ерата на развития социализъм, достигаща от 2% до максимум 5-6%.
През XIX в. в Англия е бил въведен "бирен закон" като борба с твърдия алкохол, но ефектът е бил отрицателен. А Бисмарк е известен със сентенцията: "Бирата докарва мързел, деменция и мъжко безсилие!"
Изследвания в частните клиники в Канада през 1985 г. установили, че "разширение на черния дроб" е открито по-често при редовните консуматори на бирата.
Първата жертва на бирата е стомахът. Следващият удар е по черния дроб, след него идват бъбреците. Хмелът в комбинация със спирт водят до ускоряване на филтриращата функция, смущава се електролитният баланс и киселинно-алкалното равновесие. Много се спекулира с пикочогонния ефект на бирата. Истината е, че тя натоварва прекомерно бъбреците и безпощадно "измива" от организма жизненоважните елементи калий, магнезий, желязо, калций, йод, манган. Ускорената работа на бъбреците се нарича полиурея и нейният ефект е загуба на важни минерали, сред които калий, магнезии, витамин С.
Бирата се усвоява много бързо, което води до препълване на кръвоносните съдове. Редовното поемане довежда до варикозно разширяване на съдовете и уголемяване на сърцето. Рентгенолозите наричат това синдром на "бирено сърце" или "биволско сърце". Бирата съдържа редица токсини и соли на тежки метали, въздействащи на ендокринната система. При мъжете отделянето на тестостерона е възпрепятствано и едновременно се отделят женски хормони.
Неотдавна бе оповестено, че за първи път у нас се е провело изследване на съдържанието на бирата. Според него напитката е източник на витаминния комплекс В. В една бутилка от 0,5 л бира усреднено се съдържат около 10% от препоръчителната за възрастни дневна доза В витамини. От Съюза на пивоварите в България коментират, че бионаличността на В витамини е доказана и в международни изследвания.
За да не оформите бирено коремче, смятайте бирата за самостоятелна храна или поне си подбирайте нискокалорично мезе, препоръчват лекари. Пийте бирата на малки глътки. Така стомахът се разтяга по-малко, а въглеродният двуокис му действа не толкова агресивно.
Специалистите са установили, че приятният вкус на бирата и нейният "несериозен" градус прави борбата с алкохолната зависимост от бира по-сложна в сравнение с отказа от твърдия алкохол.
 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 844

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 435

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1410

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 432

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ