03 Октомври 2022понеделник21:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°. Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°.

На фокус

Битката в следващите месеци ще е за марката "РБ"

Преди блокът да престане да съществува, се върви към групиране за нов десен проект

/ брой: 64

автор:Милена Николова

visibility 1831

Националното събрание на ДСБ постанови две важни неща. Първото - ДСБ ще бъде опозиция на ГЕРБ и управляващата коалиция. И второ - ДСБ остава във властта чрез своите представители в изпълнителната власт като здравния министър Петър Москов, регулатора от КЕВР Иван Иванов и неясно голям брой заместник-министри, съветници в кабинетите на министрите от ГЕРБ и РБ, политически назначения из агенции и комисии в държавната администрация.
Има нещо изцяло двойствено в подобно политическо поведение, граничещо с пълна безпринципност, смятат част от радетелите на старата десница. Това е резултатът от събранието на ДСБ, което щеше да бъде революционно и да даде заявка за нов десен проект начело с ДСБ. Само дето партията така и не се разграничи от днешната управляваща коалиция и предпочете да си зарови главата в пясъка като щраус, сякаш никой не вижда къде са всичките й кадри.

Старият нов Реформаторски блок

Политическото послание на лидера на партията Радан Кънев и неговото обкръжение беше за групиране около нов десен проект и за създаване на някаква алтернатива на всички, в това число на ГЕРБ. Но не посмя да влезе в директна полемика с лидера Бойко Борисов, който го обсъжда винаги персонално. 
На въпросното събрание всички видяха кои са потенциалните партньори на ДСБ от рода на ЕНП на Мария Капон, разни "движения" с по един файтон членове, бивши членове на ПП "Зелените" и накрая "Движение 21" на Татяна Дончева. Дори не може да се коментира присъствието на т.нар. гражданска квота от РБ в лицето на Гроздан Караджов и други лица от протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, които разполагат с амбиции, но не и с електорален ресурс. Днес тези всичките съставляват Реформаторския блок, от който трябва да отпаднат всички други. На Националното събрание стана ясно, че Радан Кънев няма намерение да регистрира нова коалиция и засега се опитва да съхрани създадената от ДСБ марка "Реформаторски блок".
Блокът беше измислен от "лабораторията" на Иван Костов, затова съдържаше в себе си думата "реформаторски", към която мисловна група Радан Кънев и разните там нови десни лидери могат да имат единствено емоционално отношение. Но днес те искат да се възползват от една печеливша според тях формула. За целта обаче някак естествено трябва да изчезнат хората като Божидар Лукарски и Меглена Кунева заедно с партийката на бившия политик от НДСВ Борислав Великов. Това е основният враг, срещу когото те се борят, но чиито гласове услужливо приеха преди изборите, за да влязат заедно в парламента.
В момента Радан Кънев се еманципира не само от Костов и неговите съратници, но и от СДС и Движение "България на гражданите". Днес заявка да останат с тях в Реформаторския блок имат земеделците на военния министър Николай Ненчев, който дори се самоопредели като "техен", и Народната партия "Свобода и достойнство" на Касим Дал и Корман Исмаилов; седесари, които искат да свалят Лукарски, и други дребни политически субекти. Затова на Радан Кънев му се иска Реформаторският блок, ако може, да "отлюспи" по стара синя традиция всички, които вече не му трябват, и да заживее нов живот.

Мисията - невъзможна

След събранието стана ясно, че битката в следващите месеци в крайната десница ще е за марката "Реформаторски блок". Защото всички партии вътре в блока са се вкопчили в това име. Но тук възниква основният проблем, който ДСБ пропусна да отбележи - прословутата правна регистрация на името на коалицията. Няма как СДС и ДБГ сами да си отидат от РБ, защото марката се оказа регистрирана от депутата съратник на Кунева Нестимир Нестев. Технически кръгът от стари интриганти от НДСВ успя да изпревари с едни гърди ДСБ и им отне марката току под носа. Към днешна дата Нестев е доволен, че е докарал ДСБ до казуса да патентова без тяхно знание марката "Реформаторски блок" и нейното публично използване.
Не само това, но никой не може да взема решение от името на РБ без съгласието на поне две трети от партиите вътре. Затова спешно Кунева се опитва, в противоречие с учредителните документи, да вкара партии като тази на Борислав Великов за член на РБ. Но проблемът й е, че съгласие за приемане на новите членове трябва да даде и ДСБ, и партията на Ненчев, и Корман Исмаилов. Засега резултатът в РБ е две на три за ДСБ. Партията на Великов е необходима, за да изравни резултата.
Всъщност Реформаторският блок е блокирана система, в която по устав никой не може да вземе решение без другите. В следващите месеци ще стане ясно "марката" ще умре ли, защото никой не може да я използва, или ДБГ и СДС ще се опитат да изкарат президентска кандидатура за предстоящите избори, извивайки ръцете на останалите от коалицията или въпреки тях. И в двата случая кандидатите са обречени на неуспех и резултати под 4%, а това ще бъде само още едно доказателство, че с проекта РБ е приключено.
Това ще стане ясно през следващите месеци, още повече, че ДБГ гледа на патентоването на словосъчетанието "Реформаторски блок" като на истински капитал, с който смятат да манипулират останалите. Това именно изиграване и загуба на запазената марка ДСБ не може да прости и обмисля реванш, който да ги реабилитира като създатели на реформаторския проект. 
Затова на сцената излиза необходимата адвокатка за подобни партийни и всякакви регистрационни проблеми - Татяна Дончева. Тя може да проведе съдебна битка за марката "РБ", като срещу това може да стане част от нея. Защото да се разчита на доброволно оттегляне на Меглена Кунева и Божидар Лукарски от коалицията е доста несериозно.

Бъдещият десен проект

В България парадигмата, че "всичко ляво е лошо", продължава да съществува, без значение, че голяма част от привържениците й са хора, които трудно си плащат сметките за ток и парно. Но към момента идеологическата битка срещу всяко социално послание се печели от пропагандата на десницата. Затова, в контекста на българската традиция, днес на ход е строителството на новия десен проект. Затам се е запътила и ДСБ. Още повече, че силата на ГЕРБ отслабва и днес се виждат процесите на електоралната ерозия и битките между клановете в ГЕРБ. Достатъчно е да се каже, че макар и заедно, Бойко Борисов и  Цветан Цветанов вече не са едно. Това е цената на властта.
Затова ДСБ се опитва да се спаси от пропадането чрез нов свой проект около Радан Кънев. Основната теза, която се прокрадна на последното им национално събрание, беше стъпила на посланието, че едва ли не ДСБ е равно на борба с корупцията. За съжаление на ДСБ партията им не разполага с харизматични лидери. Затова целта на партията е доста практична и далеч от всякаква идеология. Идеята не е да се намери електорат около една харизматична личност, на която се вярва, а по-скоро да се търси механичен сбор от партии със стари лидери отвсякъде, които да доведат до механичен сбор на електорати. Това може и да може да осигури около 4% при следващи избори. Илюзията на Радан Кънев е, че може да поведе новата вълна от гражданството, което не иска да бъде управлявано от икономическа и политическа мафия. Само дето младият лидер на ДСБ не осъзнава, че тези лидери, чиито приветствия събралите се активисти на ДСБ изслушаха къде с ръкопляскания, къде с освирквания, са функция на стария изхабен политически модел. Ако не беше така, Иван Костов щеше да има най-голям шанс да се завърне на власт, а към момента той буквално предаде в ръцете на Радан Кънев своя последен политически проект. Защото именно той осъзна, че със синята идея е приключено, ако не днес, то вероятно утре. 

Промишленото производство в Русия се ускорява

автор:Дума

visibility 304

БНБ вдигна основния лихвен процент за пръв път от 2016 г.

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 191

1,4 млрд. лв. печалба на банките за първите осем месеца

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 191

Бюджетният излишък се сви с над 600 млн. лв.

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 191

За зимата - в Африка

автор:Дума

visibility 276

/ брой: 191

Иван Цанков: Нужно е стабилно и работещо правителство

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 191

Двойни стандарти и цинизъм

автор:Велизар Енчев

visibility 486

/ брой: 191

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ