04 Март 2021четвъртък21:55 ч.

ново:

Пролетен ден с температури до 20 градуса Пролетен ден с температури до 20 градуса

Бизнес климатът се влошава и през февруари

/ брой: 50

автор:Дума

visibility 331

Бизнес климатът продължава да се влошава и през февруари 2012 г., показват данните на Националния статистически институт. Общият показател бележи намаление спрямо нивото си от предходния месец с 2.4 пункта, като анкетите регистрират влошаване на бизнес климата в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите.
Единствено в промишлеността показателят остава без промяна спрямо предходния месец. Въпреки това през февруари производствената активност и поръчките в сектора намаляват, а запасите от готова продукция нарастват.
Основният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, остава несигурната икономическа среда, като, въпреки че през последния месец се наблюдава намаление на негативното му въздействие, той остава над обичайната си средна стойност за последните десет години. По-голямата част от мениджърите не предвиждат промяна в равнището на продажните цени през следващите три месеца.
През февруари 2012 г. бизнес климатът в строителството се понижава с 2.3 пункта в сравнение с януари. И тук фактори като "несигурната икономическа среда" и "финансовите проблеми" продължават да са най-сериозните, затрудняващи дейността в строителния бранш, следвани от "недостатъчното търсене". През февруари се откроява четвърти фактор, който повлиява негативно върху дейността на предприятията - факторът "неблагоприятни климатични условия", посочен от 43.9% от ръководителите. Мениджърите очакват намаление на продажните цени в строителството през следващите три месеца.
В търговията на дребно бизнес климатът също  се понижава спрямо предходния месец - с 1.9 пункта. Причината са намаленият обем на продажбите през последните три месеца и увеличените стокови запаси. Мениджърите не прогнозират увеличение на цените в търговията на дребно през следващите три месеца.
Най-голямо е влошаването на бизнес климата в сектор "Услуги" - с цели 7.6 пункта в сравнение с януари. Анкетата отчита свито търсене на услуги през последните три месеца, а мениджърите влошават очакванията си за бизнес състоянието на предприятията.

България замесена в злоупотреби с агросубсидиите

автор:Дума

visibility 403

/ брой: 43

С 25% поскъпна олиото само за три месеца

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 43

Поемаме нова порция дълг

автор:Дума

visibility 350

/ брой: 43

86% срив на въздушния трафик, билетите - до 30% по евтини

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 43

Германия удължава строгите мерки до 28 март

автор:Дума

visibility 199

Над 100 вторични труса след 6.2 по Рихтер в Гърция

автор:Дума

visibility 193

Си Ен Ен: Разпада се стратегията на ЕС за ваксините

автор:Дума

visibility 485

/ брой: 43

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 38

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ