14 Май 2021петък21:58 ч.

Бизнес мечти "на сиво"

/ брой: 27

автор:Аида Ованес

visibility 424

Данъчната тежест върху доходите трябва да бъде намалена. В това се обединиха работодатели и бизнесмени. Но както си му е редът, начините за постигане на тази цел се различни. Бизнесът иска намаляване на осигуровките, сякаш забравил грешките, които произведе един от последните реверанси на правителството към едрия бизнес - само преди 2 години те бяха намалени с 2% (на инат на левицата и на синдикатите).
 Новият тогава кабинет остана глух за прогнозите на врелите и кипели в тази материя, които предупреждаваха, че тези "нищожни" 2% ще гарантират за следващата година поне 500 млн. лв. дефицит в НОИ, което ще доведе до национализация на пенсионната система. Само половин година след тази си стъпка правителството започна да си скубе косите, защото по никакъв начин не се случи обещаното: спестените пари да се възвърнат под формата на запазени в кризата работни места и запазване на доходите на хората на наемния труд. Нищо такова не се случи. Та тихомълком по терлички правителството още на следващата година намери "компромисно" решение и вдигна осигуровките с 1.8%. Това пак с нищо не промени състоянието на осигурителната система. 
Нещо повече: въпреки ниския корпоративен данък бизнесът почти нищо не реинвестира в прозводството, както показва сравнението в реалните данни за печалбата и инвестициите. Нямаше и подобряване на условията на труд. Наистина трудовите злополуки намаляват, но това не е заради подобряване на условията на труд, а заради намаляващите работни места. Не говорим за широко популярното в Европа и Америка "учене през целия живот" - то е напълно непознато за родните фирми, чиито собственици само се оплакват, че не правят друго, освен да плащат данъци и осигуровки.
Независимо от уверенията на финансовия министър, че уж през втората половина на 2010 г. България излезе от кризата, нищо не се промени към добро - нито доходите мръднаха нагоре, въпреки здравите съкращения, нито безработицата тръгна надолу. В крайна сметка и с "високи", и с намалени осигуровки, между 1/5 и 1/3 от родния брутен вътрешен продукт се произвежда... "на сиво". А практиката "заплати в плик" си остава роден патент. Иначе и бизнесът, и правителството в общ хор поискаха наказания за работниците, които се цанят за работа без договор, но глобите за работодателите не се увеличават. И докато Европа търси квалифицирани работници (или сама си ги произвежда), все едно на каква възраст са, у нас възрастта 50 г. се отъждествява с... уволнение или просто с невъзможност за наемане.
Е, как при това положение може да се пълни хазната на пенсионното? С глобата от работника за несключения договор? И какво би променило при това положение евентуалното смъкване на осигурителната тежест? Пък "сивата" икономика май ще изчезне у нас само тогава, когато бъдат премахнати изобщо данъците за работодателите.

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 340

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 349

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 91

Гърция: Мигранти идват от България

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 91

Пенсионирани генерали се усъмниха в Байдън

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 91

Израел планира операция в Газа

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 345

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 401

/ брой: 91

Датата

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ