28 Октомври 2021четвъртък06:26 ч.

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

"Булгаргаз" предлага с 16% по-висока цена на синьото гориво от октомври

/ брой: 182

автор:Дума

visibility 22

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предлага да бъде утвърдена компенсация за потребената електроенергия за периода 1 октомври 2021 г. - 31 март 2022 г. от всеки небитов стопански потребител, без тези за технологични разходи, в размер на 70 лева за мегаватчас. Това е адекватна, своевременна, финансово обезпечена и националноотговорна мярка за запазване на българската икономика с оглед преодоляване на текущата ценова криза на пазарите на електроенергия, посочват от работодателската организация. Те са изчислили, че това предполага необходим ресурс в общ размер 840 млн. лева, което е под 64 на сто от шестмесечната свръхпечалба (над планираната и вече постигната) на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД. Работодателите предлагат и вариант за организиране и администриране на компенсационния механизъм. Той предвижда компенсациите към всеки небитов стопански потребител да се разплащат от НАП ежемесечно за изминалия месец срещу предоставени разходни счетоводни документи, удостоверяващи текущото индивидуално електропотребление. Предложението за краткосрочна мярка за енергийно подпомагане на българската икономика е изпратено до Министерския съвет и КЕВР. Работодателската организация отбелязва, че от началото на настоящия ценови период (1 юли 2021 г. - 30 юни 2022 г.) сме свидетели на огромен ръст на цените на електроенергията за свободния пазар, доминиран от сегмент "Ден напред" на Българската независима енергийна борса. Според Асоциацията всеки небитов потребител ще бъде подложен на ценови шок за цялата потребявана електроенергия средно за периода с по 140,37 лв. за мегаватчас над официалните разчети на регулатора.
Правителства от водещи европейски страни предприемат решителни действия за подпомагане на икономическите си субекти, стопански потребители на електроенергия, твърди АИКБ и посочва, че ако не се случи това у нас, ще има мащабна загуба на конкурентоспособност на българската икономика.     Междувременно стана ясно, че "Булгаргаз" е поискал от държавния регулатор поскъпване на природния газ с близо 16 на сто през октомври. Разчетите са направени обаче преди повече от 10 дни, през които цените на синьото гориво на европейските борси продължиха да скачат. Наскоро от газовата компания оповестиха и прогнозата си за ноември, когато отново се очаква поскъпване на горивото. Окончателните цени ще бъдат обсъдени в края на месеца, а ще бъдат утвърдени на 1 октомври. Заради растящите цени на горивото от енергийния регулатор вече съобщиха, че най-вероятно от януари ще има и нови по-високи цени на тока, парното и топлата вода.
"Не мисля, че е разумна политика да се субсидира каквото и да е потребление, особено в страна със силно неефективно енергопотребление", заяви Емил Хърсев по повод исканията на работодателите държавата да им дава субсидии в размер на 70 лв. за всеки потребен мегаватчас. Хърсев се съгласи обаче, че индустрията е права за многото допълнителни тежести, които понася по линия на всевъзможните добавки към цената на тока. Българската индустрия плаща субсидии за тока, който е изнесен, трябва реформа и на самия пазар, смята финансистът.

 
 

Македонски българи на "Дондуков" 2

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

Милен Митев оглави БНР

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 207

Социалистите в Ямбол с акция "Памет и слава"

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 207

Още 400 000 лева без търг изтичат за осветление на София

автор:Деси Велева

visibility 147

/ брой: 207

И за лифтовете в курортите ще искат зелен сертификат

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 207

Експерти очакват пик на инфлацията през януари

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 207

КЕВР намали временно цената на тока за малките фирми

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 207

България спечели делото заради "Олимпик"

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 207

СДСМ с предизборен език на омразата

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 207

Вече сме трети по по КОВИД-смъртност

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 207

Киев атакува с турски дронове в Донбас

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 207

Демонстрация в Англия в подкрепа на Джулиан Асандж

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 207

Стадо ли сме?

автор:Велиана Христова

visibility 122

/ брой: 207

Кризата е на всички "фронтове"

автор:Ина Михайлова

visibility 250

/ брой: 207

Целта ни е стабилна България

автор:Ева Костова

visibility 151

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ