24 Юни 2021четвъртък10:06 ч.

Благодарим на учителите за просветителското дело

Декларация на ПГ на „БСП за България“

автор:Дума

visibility 953

Уважаема г-н председател, Уважаеми народни представители,

Уважаеми български просветители, културни дейци, пазители на словесността,

24 - ти май е празник на словото. Празник на възхвала на писмеността, на българската просвета и култура. Празникът винаги е бил основателен повод за гордост,  „ че и ний сме дали нещо на светът и на вси Словене книги да четът;“

Всичко започва в онези далечни времена на първото българско царство. България вече е утвърдена и авторитетна държава. Това се дължи на мъдрите и далновидни владетели. Те знаят как и къде водят народа си, защото владеят силата на словото и познанието, толкова добре колкото и силата на меча. Знаят, че народът трябва да е обединен в религията си и силен в мъдростта на познанието. Доверяват се, разчитат и подкрепят учителите и просветителите със силата на цялата държавна власт. Не закъснява и Златния век за България, тогава водена от български цар, получил образование в Магнаурската школа, начетен пълководец и духовен водач на народа си. Изгражда се манастир след манастир, пишат се книги, хората стават просветени, разширяват се територии, българите заявяват и отстояват присъствието си като силен народ в силна държава. Това са години на божия благодат за България.

После идват и тъмни, мрачни времена. Но в една манастирска килия винаги свети пламъчето на свещта, огряло буквите, нанизани като броеница от пръстите на светогорски монах, който пряко силите си пази словото българско, преписва го и го дарява на поробените, на невежите, на потъналите в тъмнината на подчинение на чужда власт. От тези смели думи с всеотдайната грижа на възрожденския даскал в килийните училища се ражда и непокорството на „ Стани, стани, юнак балкански, от сън дълбок се събуди“, за да се мине през огъня на въстанията и войните. Даскалите образоват и възпитават, изграждат вярата в новата българска държавност. И всичко това е защото българите имат „свое писмо и четмо“, създадено от нашите първоучители. През IX век братята Кирил и Методий поставят живота и делото си в олтара на знанието и новата писменост, издигат словото на пиедестал. Полагат божествено тайнство във всеки един буквен знак, така че да носи и до днес сила и послание. Трудът на първоучителите определя пътя, който извървява народът ни. Създаването на буквите е успешно и трайно дело, защото има приемственост между светите братя Кирил и Методий и техните ученици, които идвайки в България създават своите книжовни школи и се превръщат във вдъхновители и учители за българския народ. 

Благодарение на всичко това, днес на кирилица пишем не само българите, но и сърби, черногорци, руснаци, украинци, белоруси, монголци – общо над 200 милиона души. Днес 24-ти май се отбелязва в много държави.

Голямо признание за апостолската и културна дейност на Светите братя Кирил и Методий е обявяването им от папа Йоан Павел ІІ за съпокровители на Европа. Те изиграват ролята на духовен мост, допринасят за гражданското и културното единение на Европа.

 

Настоящата 2020 година е белязана с тежките последици от коварен вирус за хората в страната ни и по света. Но в името на хилядолетната история на България, ние не можем да си позволим словото, просветата и културата да търпят белези и поражения от вирусите на невежеството и неграмотността.

В този тежък момент българското учителско войнство отново доказа своята отдаденост и прояви неимоверни усилия, за да докаже смисъла от съществуването на просветата и знанието.

Преподавателите и директорите в българските училища не чакаха разпоредби и указания от Министерството, мобилизираха силите си и само за 48 часа преведоха  системата на образование в готовност за електронно  обучение на децата, учениците и студентите в извънредна ситуация. Без да се вайкат. Без да се оплакват. Командата идваше от сърцата и умовете им, подчинени на онази хилядолетна традиция, просветителите да са сред народа си, да го водят и напътстват. Без ръкопляскане.

Какви ще са анализите, какви ще са изводите предстои да разберем. Изправени сме пред въпроси: Държавните институции имат ли адекватна помощ за образованието? Има ли адекватна държавна стратегия за образованието и културата в България?

И още тежки въпроси, а отговорите чакат и са важни за всички ни:

Равен ли е достъпът на всяко българско дете до образование?

Обезпечени ли са учителите с всичко необходимо за пълноценна работа?

Ефективно ли бяха изхарчени милиони левове за квалификацията на учителите?

Ще има ли обективен анализ на пропуснато учебно съдържание и знанията на учениците по време на извънредното положение. Как ще се компенсират липсите?

Каква готовност има за започване на новата 2020-2021 учебна година?

Образованието в електронна среда доказа за пореден път категоричната необходимост от прякото общуване между учител и ученик. Доказа необходимостта от социално общуване и изграждане на социални навици и умения за справяне с предизвикателствата на живота. Компютърът може и трябва да бъде само в помощ на човека, не и господар на начина му на живот.

Благодарим Ви, учители, за вярата в правотата и силата на  просветителското дело!

Последните месеци електронното обучение се превърна в стрес тест за родители и ученици. Там където родители, ученици и учители имат възможността да работят съвместно, процесът на обучение има успех. Това затвърждава разбирането, че родителите са неизменна част от процеса на образование и важен фактор във възпитанието и правилното развитие на детето. 

Благодарим Ви за положения труд, родители!

Към този момент останаха без подкрепа и грижа учителите и учениците в  българските  училища в чужбина. В училищата зад граница усърдно работят наши сънародници и просвещават на българско четмо и писмо деца родени от българи, но в чужда държава. Факт е, че все по-трудно се запазва самосъзнанието и принадлежността им към българското и този процес има нужда от подкрепа.

Благодарим Ви за съхраняването на българщината отвъд пределите на Родината! 

Днес и създателите на словото, културните дейци, носителите на духовния заряд на нацията за съжаление не получиха подкрепа от държавата. В същото време много от тях всеотдайно и безвъзмездно раздаваха таланта си, превръщайки домовете си в сцена и през различни социални платформи представяха изкуството. Не позволиха на изкуство да изчезне и да се обезличи ролята му във времето на социална и физическа изолация.

Благодарим Ви за всеотдайността, деятели на културата!

 

Времето е трудно, но в не по-лесно време са живели и първоучителите и създателите на българско слово. За съжаление, вавилонската кула рухна и спряхме да разбираме какво говори ближния ни. Владеем добре езика на разделението и омразата, но това не е езикът на българите. Имаме основание  и много поводи да проговорим на езика на единението, загърбвайки и пренебрегвайки политическото и личното си его в името на бъдещето на народа ни.

Можем да се справим с извънредните трудности, но само ако сме обединени в желанието и волята всеки от нас да подчини работата си на интереса на народа на България. Длъжни сме пред поколенията, които ще се родят след нас на тази земя. Защото българите имаме своето заслужено признание в приноса ни към световната култура.

Категорични и задължаващи са думите „Много неща са отминали, древният Рим и древна Гърция, Византия, но България е тук – късче от най-древната култура между всички европейски страни. Затова – пазете я! За да бъде българската култура не само късче от старината, но и първата частица на бъдещето. Духовното богатство на България, създадено с векове, трябва да пребъде. Такова е историческото предназначение на България и аз вярвам в него“. Думите са на големия приятел на България акад. Дмитрий Лихачов.

Трябва и ние да повярваме в себе си!

Честит празник, български просветители, културни дейци, пазители на словото! Честит празник, българи!

 

 

Съюзът на съдиите поиска оставката на ВСС

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 119

Борисов купил китайски респиратори на тройни цени

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 119

Партия изнудва избиратели в Смолян

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 119

Евростат: Храната в България е скъпа, алкохолът - евтин

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 119

КЕВР се оправда за цената на водата

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 119

Съдът спря смяната на шефовете на "Автомагистрали"

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 119

Нови правила при онлайн поръчки извън ЕС

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 119

Британски кораб провокира Русия

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 119

Лидери на каталунските сепаратисти, помилвани от Мадрид

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 119

Ахмети преговарял за смяна на химна на РСМ

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 119

ООН вещае пагубни климатични промени

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 119

Пак свинско със зеле

автор:Ева Костова

visibility 249

/ брой: 119

Георги Кадиев "хвърли ръкавица" на Красимир Вълчев

автор:Таня Глухчева

visibility 298

/ брой: 119

Най-дългият ден

автор:Лозан Такев

visibility 184

/ брой: 119

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ