09 Юли 2020четвъртък08:36 ч.

Благодаря, че ме номинирахте, но гласувайте за Калфин

/ брой: 12

автор:Георги Готев

visibility 48674

Миналата седмица бях приятно изненадан. Първо ми се обади председателката на Районния съвет на БСП-Илинден Параскева Гергова, която ме уведоми, че съм бил номиниран за евродепутат. Минути по-късно научих, че БСП в Твърдица, град, в който не познавам никого, също ме е номинирал.
Обясних, че по лични причини не мога да приема, но добавих, че съм поласкан от вниманието. Давам си сметка, че след близо седем години отсъствие от страната са се сетили за мен благодарение на седмичните ми колонки в ДУМА. Тази е 262-ра поред, не съм пропуснал нито един четвъртък. "Комплиментът", който получих с номинациите, ме убеждава за сетен път, че усилието си заслужава.
Но искам горещо да помоля всички, които са преценили, че съм подходяща кандидатура за ляво мислещ евродепутат, да дадат гласа си за Ивайло Калфин. Като български журналист в Брюксел твърдя, че няма по-успешен и по-авторитетен български представител в Европарламента. Нещо повече, Калфин е сред най-изтъкнатите евродепутати изобщо, а решаващата му роля за договарянето на бюджета на ЕС за 2014-2020 г. се признава от всички.
Имам чувство, че мнозина в България са забравили, че при изключително трудни условия, създадени от ГЕРБ, Калфин получи 47,4% от гласовете на президентските избори - общо 1 531 193 гласа. При нормални условия той щеше да спечели.
Тези дни Калфин каза, че има идейни различия с ръководството от БСП по въпроси като неизяснените отношения с "Атака", коалиционната политика на "Позитано" изобщо, номинацията на Пеевски, липсата на национални приоритети и зависимостта от бизнесмени, като всичко това е оставило на заден план безобразията при управлението на ГЕРБ и е създало морални проблеми на много ляво мислещи хора.
Затова Калфин няма да е в листата на БСП - по идейни причини, а не както се опитват да го обяснят, че бил огорчен, че не е бил сложен за водач на листата на "Позитано". Стана известно, че Калфин ще води отделна листа, която медиите наричат листа на Първанов или на създадения от него форум АБВ.
Това е отлична новина.
Аз съм един от тези българи, които след изборите от май миналата година и редицата управленски грешки, на които бяхме свидетели, са разколебани дали да гласуват за БСП или изобщо да не гласуват. (Макар че лично имам резервен вариант - да подкрепя белгийските социалисти, защото живея в Белгия и имам право да гласувам и тук.) Но ако Ивайло Калфин участва в изборите в отделна листа, ще гласувам с две ръце за него, защото мислим еднакво по тези основни въпроси.
Убеден съм, че тази втора лява листа е нещо добро и за левицата, и за България. Няма никакво съмнение, че, ако бъде избран, Калфин ще се присъедини към групата на социалистите и демократите в Европейския парламент. С тях той няма различия, напротив. По-скоро БСП има проблеми с Брюксел, които до европейските избори деликатно ще се премълчават. Много неща знам, но няма да навлизам в тази тема.
БСП досега беше силна с това, че толерираше различни гледни точки. При сегашното й ръководство тази традиция изглежда не се спазва. Втората листа е шанс ляво мислещите хора да останат също така леви гласоподаватели и индиректно да направят БСП по-силна. Защото БСП ужасно много се нуждае от коалиционни партньори. Засега ДПС буквално изнудва БСП и ужасно я злепоставя, защото е единствен такъв.
Ако БСП обаче обяви Калфин за предател, каквито тенденции има, тази партия ще тръгне по пътя на СДС след появата на ДСБ. Нима "Позитано" иска да стане Позитаник? Защото и такава тенденция има.
Демонизирането на Първанов също би било много глупав ход от страна на сегашното ръководство на БСП. Нямам представа каква роля ще има той за подпомагане кампанията на Калфин. Но Първанов е единственият ни президент с два пълни мандата, реабилитирал левицата в изключително трудни времена, и би трябвало да е издигнат на пиедестал от БСП.
Убеден съм, че Калфин не би поел "ангажименти" в замяна на подкрепата от Първанов. Сигурен съм, че и Първанов не би му поискал такива. За мен е естествено Първанов да предпочете да даде гласа си и подкрепата си за Калфин. Нека има две леви листи, пък каквото сабя покаже. Две леви листи заедно ще имат повече гласове в сравнение с основния политически противник ГЕРБ, отколкото една листа на БСП.
Макар че рядко си идвам в България, обещавам следващия път да посетя БСП - район Илинден, и БСП в гр. Твърдица. Искам лично да благодаря за голямото внимание към мен от страна на читателите на ДУМА. Това би било и повод да продължим тази дискусия на живо. Силно се надявам, че вестникът ще остане толерантен и градивен, че ще дава трибуна на различните гласове в лявото пространство, за да продължа да пиша в него.

Страшно е. 240 са новите заразени

автор:Дума

visibility 65

Радев: Да падне охраната на Пеевски и Доган

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 129

Хиляди протестираха за чиста природа

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 129

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 353

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 149

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 227

/ брой: 129

Датата

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ