15 Август 2020събота23:42 ч.

Повечето страни членки са настояли настоящият бюджет да се запази, каза министър Танева

Близо 17% по-малко пари по аграрната европрограма

Това е предложението на Брюксел за следващия програмен период

/ брой: 240

автор:Дума

visibility 1280

В Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) след 2020 г. e предложено намаление от 16,6% спрямо настоящата, която е по-малка и от първия програмен период. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева. Тя припомни, че дебатът за Многогодишната финансова рамка (МФР) продължава, като повечето страни членки настояват настоящият бюджет да се запази. "Какво ще се реши накрая, ще определи окончателно бюджетът и как ние ще подходим. Ако крайното решение е настоящото предложение, ние имаме определени намерения, които ще обсъдим", обясни ресорният министър.

Нагласите в Брюксел са МФР да бъде определена в средата на следващата година, което обаче доста забавя всички процеси, включително и старта на новата ПРСР. "Към момента страната ни в лицето на Министерството на земеделието работи по три SWOT анализа, които са фундаментът, който ще определи и как ще изглежда националният стратегически план", каза Десислава Танева. 

Първият анализ за селското стопанство е готов, като в момента се идентифицират необходимостите. Вторият анализ е за околна среда и климат и беше представен в Аграрния университет - Пловдив, в началото на месец декември. "Третият SWOT анализ е социално-икономическият. Той се изготвя в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София. Вероятно ще е готов в края на тази година или в началото на следващата", увери земеделският министър. Тези три анализа на практика ще идентифицират необходимостите в родното земеделие, въз основа на които ще стъпи и Националният стратегически план.

"Формалното представяне на стратегическия план на България е планирано за април 2021 г. Най-късно до декември 2020 г. обаче ЕК ще покани всички държави членки да предадат своите формални предложения. Всичко това зависи от продължителността на преходния период", коментира наскоро за Агри.БГ Марио Милушев - директор на дирекция "Развитие на селските райони и предприсъединителна помощ" в Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" на ЕК.

И църквата във възхвала на Борисов

автор:Дума

visibility 33

Потоп удави Благоевград

автор:Дума

visibility 108

Двама лекари с коронавирус от Добрич са починали

автор:Дума

visibility 272

Румен Гечев: БСП няма да влиза в игрите на Борисов

автор:Дума

visibility 363

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 215

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 440

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ