19 Януари 2020неделя04:53 ч.

Повечето страни членки са настояли настоящият бюджет да се запази, каза министър Танева

Близо 17% по-малко пари по аграрната европрограма

Това е предложението на Брюксел за следващия програмен период

/ брой: 240

автор:Дума

visibility 664

В Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) след 2020 г. e предложено намаление от 16,6% спрямо настоящата, която е по-малка и от първия програмен период. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева. Тя припомни, че дебатът за Многогодишната финансова рамка (МФР) продължава, като повечето страни членки настояват настоящият бюджет да се запази. "Какво ще се реши накрая, ще определи окончателно бюджетът и как ние ще подходим. Ако крайното решение е настоящото предложение, ние имаме определени намерения, които ще обсъдим", обясни ресорният министър.

Нагласите в Брюксел са МФР да бъде определена в средата на следващата година, което обаче доста забавя всички процеси, включително и старта на новата ПРСР. "Към момента страната ни в лицето на Министерството на земеделието работи по три SWOT анализа, които са фундаментът, който ще определи и как ще изглежда националният стратегически план", каза Десислава Танева. 

Първият анализ за селското стопанство е готов, като в момента се идентифицират необходимостите. Вторият анализ е за околна среда и климат и беше представен в Аграрния университет - Пловдив, в началото на месец декември. "Третият SWOT анализ е социално-икономическият. Той се изготвя в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София. Вероятно ще е готов в края на тази година или в началото на следващата", увери земеделският министър. Тези три анализа на практика ще идентифицират необходимостите в родното земеделие, въз основа на които ще стъпи и Националният стратегически план.

"Формалното представяне на стратегическия план на България е планирано за април 2021 г. Най-късно до декември 2020 г. обаче ЕК ще покани всички държави членки да предадат своите формални предложения. Всичко това зависи от продължителността на преходния период", коментира наскоро за Агри.БГ Марио Милушев - директор на дирекция "Развитие на селските райони и предприсъединителна помощ" в Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" на ЕК.

Превалявания от дъжд в неделя

автор:Дума

visibility 14

Почина болен от свински грип в Смолян

автор:Дума

visibility 695

Нови стандарти за месните продукти

автор:Дума

visibility 265

Инцидент в Истанбул

автор:Дума

visibility 95

Русия против нов закон за образованието в Украйна

автор:Дума

visibility 134

Сблъсъци в Бейрут

автор:Дума

visibility 108

Язовиро - поредният спасител

автор:Валентин Георгиев

visibility 526

/ брой: 11

Големите чудеса в малкия Булгаристан

visibility 651

/ брой: 11

Десетте гряха на Нено Димов

автор:Ростислава Иванова

visibility 511

/ брой: 11

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ