07 Юли 2020вторник06:29 ч.

Майкъл Блумбърг разговаря със свои поддръжници сред предизборна среща в Минеаполис, щата Минесота

ГЛОБУС

Втора част

Блумбърг е готов да хвърли милиони, за да победи Тръмп

Милиардерът смята, че страна няма да върви напред със зейналата пропаст на социалното неравенство

/ брой: 33

автор:Славчо Кънчев

visibility 721

"И порасналите момчета, както и малките, имат своите играчки, разликата е само в цената" - Бенджамин Франклин (1706-1790 г.), американски учен и общественик

За изборите през 2008 г. Майкъл Блумбърг предприе сложна тактическа комбинация, понеже според законодателството на града кметският пост е ограничен до два мандата.

На 2 октомври 2008 г. той обявява, че ще се стреми да удължи заемането на кметския пост, с довода, че Ню Йорк се нуждае от лидер с неговата компетентност, за да се справи с последиците от финансовата криза. Към тази кауза беше привлечен и Роналд Лаудър, който агитираше през 1993 г. за ограничаване на кметските мандати в Ню Йорк на два (до осем години) и похарчи повече от $4 млн. собствени средства, за да постигне успех. В замяна Майкъл Блумбърг му обеща място във влиятелен градски съвет.

Намеренията за премахване на лимита срещнаха активен отпор. 

Бившият директор на Нюйоркския съюз за граждански свободи Норман Сийгъл и изпълнителният директор на Нюйоркската коалиция за граждански права Майкъл Меър се обединиха с местни политици като сенатора от щата Ню Йорк Ерик Адамс, за да протестират срещу удължаването на мандатите на повече от два. Въпреки това, на 23 октомври 2008 г. Градският съвет на Ню Йорк с 29:22 гласа отменя забраната в полза на възможността за три 4-годишни мандата.

На изборите през 2009 г. опонентът на Блумбърг е Бил Томсън, кандидат както на Демократическата партия, така и на партията "Работещи семейства". Резултатът е 51:46 процента в полза на Майкъл Блумбърг.

След оповестяването на годишните счетоводни отчети на Партията на независимостта за 2009 г. става публично достояние, че на 30 октомври и на 2 ноември 2009 г. Майкъл Блумбърг е превел по сметките на партията на два пъти по $600 000. Бившият сенатор от щата Ню Йорк Мартин Конър оспори легалността на тези дарения, тъй като не са направени по специалната сметка на Партията на независимостта за предизборни кампании, а по сметка за режийни разходи.

В своите политически възгледи Майкъл Блумбърг се изявява по много въпроси 

като социален либерал: 

подкрепя правото на аборт, еднополовите бракове, строгия оръжеен контрол, опазването на околната среда и е поддръжник на възможностите за нелегалните емигранти да получават гражданство в САЩ. Подкрепя държавното социално подпомагане, но същевременно е за свободната търговия, като описва себе си за "фискален консерватор", понеже е балансирал бюджета на Ню Йорк. Демонстрира загриженост за опазване на околната среда и насочи своите усилия като кмет за намаляване на парниковите газове, подкрепя строгото законодателство срещу разпространението на наркотици. Като кмет Майкъл Блумбърг увеличи най-ниската задължителна ефективна присъда за притежание на нелегално заредено оръжие, но същевременно е противник на смъртното наказание, квалифицирайки го като "убийство от страна на държавата".

В дейността си като кмет Майкъл Блумбърг акцентира върху сферата на здравеопазването и превърна борбата срещу СПИН, диабета и хипертоничната болест свои приоритети. Разшири забраната за пушене на обществени места върху всички търговски обекти и въведе забрана за използването на трансмазнини в ресторантите. Подкрепяше активно Нюйоркската здравна и болнична корпорация - най-голямата градска организация за здравеопазване в САЩ, която обслужва повече от 1,3 млн. нюйоркчани, и агитира за въвеждането на информационни технологии и електронни здравни досиета, за да бъде подобрена грижата за пациентите. Одобри и стартира общински градоустройствен план в размер на $7,5 млрд.  - най-големия в национален мащаб, който планира 

да осигури с жилища 500 000 жители на града.

Изявена е и позицията му относно бедността и увеличаващото се социално разслоение: "Това общество не би могло да се движи напред по начина, по който се развиваме, след като пропастта между богатите и бедните продължава да расте".

Във външнополитически план той е консервативен или умерен: противопостави се на определянето на крайния срок за изтегляне изцяло на САЩ от Ирак и критикува тези, които са "за". Същевременно демонстрира адекватна реакция на реалността: "Мисля, че всеки има смесени чувства за тази война, която ние започнахме, за да намерим оръжия за масово унищожение, а после такива не бяха открити".

Като възможни варианти за бъдещата му политическа кариера, в публичното пространство се лансираха различни хипотези: центристки кандидат за президентските избори през 2008 г. и 2012 г., също и за губернатор на щата Ню Йорк през 2010 г. Майкъл Блумбърг отклони всички тези възможности, предпочитайки да остане кмет.

Макар да се появиха множество предположения, а и на 23 януари 2016 г. да бе съобщено, че  Блумбърг обмисля участие в президентската надпревара, кандидатирайки се от името на трета партия за президентските избори през 2016 г., в крайна сметка той не го направи. Но бидейки по това време независим политик, по-късно той подкрепи кандидатката на Демократическата партия Хилъри Клинтън за президентския пост.

През юли 2016 г. Блумбърг държа реч пред Националния конгрес на Демократическата партия, който трябваше да определи нейния официален кандидат за стопанин на Овалния кабинет в Белия дом. В своята реч той предупреди за опасностите, които президентстването на Доналд Тръмп би донесло: "Тръмп иска вие да повярвате, че ние можем да решим нашите най-големи проблеми, като депортираме мексиканците и като се противопоставим на мюсюлманите. Той иска вие да повярвате, че издигането на търговски бариери ще върне добрите работни места. Той греши и в двете си сметки". 

Майкъл Блумбърг заяви също, че икономическите планове на Доналд Тръмп "биха направили трудно конкурирането на дребния бизнес" и "биха ерозирали нашето влияние по света". 

На 5 март 2019 г. Майкъл Блумбърг обяви, че няма да участва в президентската надпревара през 2020 г. Вместо това той призова Демократическата партия "да номинира демократ, който ще бъде в най-силната позиция да победи Доналд Тръмп".

Но дойде 24 ноември 2019 г. Дни преди това беше създаден предизборен щаб на Майкъл Блумбърг, а той беше включен в първичните избори най-малко в три щата. Неговият екип е отделил $30 млн. (засега!) само за телевизионни реклами. Запитан колко е готов да плати този път Блумбърг за агитационната си кампания, неговият високопоставен съветник Хауърд Улфсън, цитиран от агенция Асошиейтед прес, отговори: "Колкото е необходимо, за да победи той Доналд Тръмп".

(По материали от чуждестранния печат, първата част на статията бе публикувана в предишното издание на приложението "Глобус" на 11 февруари.)

* - Авторът е председател на УС на Асоциацията за борба против корупцията в България

С шест на сто поскъпнаха храните

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 127

Емигрантските пари намаляха заради пандемията

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 127

С 60% намаляха пътниците на БДЖ

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 127

Макрон направи промени в правителството

автор:Дума

visibility 0

Диверсия на Израел в ядрен обект на Иран

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 127

КОВИД-19 плъзна и в австрийски кланици

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 127

180 места в Скупщината има партията на Вучич

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 127

Дневна доза "Гешев"

автор:Ина Михайлова

visibility 311

/ брой: 127

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 127

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 647

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ