13 Април 2021вторник12:51 ч.

Бля, бля, бля...

/ брой: 185

автор:Боряна Костова

visibility 2690

Случайно присъствах на доста комична случка, която за пореден път показа, че имитацията на дейност и на грижа за обществото са любими похвати на днешната власт. В понеделник по обед кварталната ни градинка около столичната църква "Свети Георги" бе обградена от полицейски кордон. Зад него имаше по-плътен - от любопитни граждани. Носеха се всякакви версии - от убийство до терористичен акт. Униформените гледаха строго и не пропускаха пиле да прехвръкне през затвореното пространство, в чийто център лежеше самотен куфар. След около час суетене пристигна спецзвено и го взриви от разстояние. Гърмежът отекна сигурно чак до ЦУМ. Но куфарът беше празен. "То се знаеше предварително, понеже няколко души го побутвахме и ритахме, преди да дойдат полицаите, казахме им, но не ни обърнаха внимание", ядосано обясняваше жена. Кордонът стоя за авторитет още 10-15 минути.
Не виня обикновените полицаи за артистичната суматоха. Те просто изпълняват заповедите на по-висшите, колкото и да са безсмислени. Сигурно някои ще опонират, че трябва да се върши превантивна работа срещу тероризма. Така е. Само че не по този външно ефектен, но безполезен начин. А да се оплакваш като министър Бъчварова от голям недостиг на полицаи в системата и да разкарваш наличния си състав по кьорфишек акции, си е направо престъпно безхаберие. Щото в същия момент някъде може наистина да гръмне и да загинат хора...
Малко преди полицейския фарс край "Свети Георги" МВР се изложи и с мешавицата около издирваните у нас мъж и жена терористи от "Ислямска държава". Оттам най-напред отрекоха за такава акция. После обявиха за фалшиви копията от документите за самоличност на иранката и румънеца, публикувани в някои медии. Накрая смутолевиха, че двамата наистина са търсени, но за криминални престъпления. Според Димо Гяуров, бивш шеф на НРС, вероятно висш чиновник от службите се е похвалил където не трябва за случая и колегите му просто са се чудили как да замажат работата.
Междувременно МВР опита да "измие очи" с една проектостратегия за противодействие на радикализацията и тероризма. Обаче тя си е чисто "балалайкане". С изключение само на една сериозна констатация - че "рисков фактор е крайната бедност и социалната изолация на някои общности". Явно се има предвид ромското население, което напоследък се зарибява умишлено с радикален ислям. Ама кой го прави и какви мерки ще се вземат срещу това, от службите - нито дума. Заклинания като "контраразузнаването да слезе при хората" копират реториката на социализма. Но на фона на отделените от правителството за разведката мизерни средства, клишето звучи като подигравка. За сравнение: бюджетът на НСО е два пъти по-голям от този на ДАНС и три пъти по-голям от този на НРС. Сиреч за кабинета на Борисов сигурността на депутати, министри и прочие първенци е по-важна от сигурността на държавата. Колкото до призивите да се опрем на "модерно антитерористично законодателство и ефективно съдопроизводство", те са "бля, бля, бля" и нищо повече. Не могат да се реализират при сегашното задкулисно надцакване между партньорите във властта.
От вътрешното министерство твърдят, че заплахата от тероризъм срещу България тропа на вратата ни. Като източници се сочат групировките "Ислямска държава" и "Ал Кайда". Но не се споменава главната причина за тяхното радикализиране - агресията на САЩ, която породи и гигантските вълни от мигранти към европейските страни - от Африка след "Арабската пролет", както и от Ирак, Афганистан и Сирия след войните, раздухани в тия държави от американците. Под маската на бежанци оттам нахлуват и много джихадисти, които сеят атентати по цял свят. Та като нищо ще ни спретнат някой и на нас. Ама на тия хора не им е написано на челото, че са терористи. Някой трябва да ги открие, да ги хване и да ги обезвреди. Въпросът е има ли този "някой" силите, средствата и компетентността да го направи. Стратегията не дава такива "сложни" обяснения. Но ако се съди по инциденти като този при ремонта на джамията "Ибрахим паша" в Разград, отговорът е "не". Там чужденец, облечен като салафит (салафитите са най-опасните ислямисти), платил на работниците да залеят с бетон разкрити неотдавна археологически находки и после спокойно си тръгнал. Скандалното е, че нито местната, нито националната полиция не си е мръднала пръста да потърси поръчителя на вандалството. Е, при вътрешен министър-социолог, който разбира от борба с престъпността колкото магаре от военна музика, няма как да очакваме див ентусиазъм от службите да си вършат работата.  Май затова напоследък са го ударили "на уволнение".
 

Радев свиква Народното събрание на 15 април

автор:Дума

visibility 116

COVID-19: Продължава спадът на настанените в болница

автор:Дума

visibility 111

Най-висока смъртност у нас от един век

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 71

Над 40% срив в приходите на хотелиерите

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 71

Бизнесът очаква 15,5% спад на инвестициите в промишлеността

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 71

Авиацията поиска от парите за концесията на летището

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 71

"Български пощи" алармират за нова измама

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 71

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 88

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 71

Сърбия разтревожена от база на Косово

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 337

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 175

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ