25 Октомври 2020неделя13:38 ч.

Блясъкът на бароковите театри

Построени в замъци и дворци, те очароват с пищността и богатството на формите

/ брой: 204

автор:Светлана Панчева

visibility 3661

"Стилът на летящите форми" или както е по-известен днес - "барок", със своята пищност, претрупаност, изобилие на детайли и склонност към блясъка завладява европейското изкуство в средата на ХVII и началото на ХVIII в. Според някои изследователи "бароко" е португалска дума и означава перла с неправилна форма или фалшив скъпоценен камък. Естествените перли, отклоняващи се от обичайната симетрична форма, и днес се наричат барокови перли. Според друго мнение коренът може би е изчезналата днес италианска дума barocco, означаваща в логическата схоластика силогизъм с неубедително съдържание. Но каквото и да означава думата, стилът, чийто характерни особености се забелязват във всички изкуства - от музиката до архитектурата, поражда прекрасни произведения на изкуството - от картините на Рубенс, през скулптурните композиции на Бернини, до музиката на Бах и Хендел. В театъра стилът на летящите форми се проявява както в изграждането на удивително красиви театрални сгради, така и в създаването на поразително зрелищни спектакли. Театралният барок е също толкова пищен, разточителен на чудеса, магии и сценични гледки, колкото и бароковата живопис и архитектура.
Най-старият запазен бароков театър е театърът, носещ името на прочутия актьор Конрад Екхоф, разположен в балната зала на замъка Фриденщайн в гр. Гота, Германия. Театър "Екхоф" несъмнено е най-бляскавото бижу сред бароковите театрални зали в Европа. На сцената му се представят главно барокови драми, изпълнени с интриги, убийства и престъпления и изискващи чести промени на мястото на действието, а също така и френски и италиански опери, които от своя страна трябва да покоряват с красотата и чудесата на митологичните си сюжети. Осигуряването на замайващи сценични ефекти естествено изисква все по-усъвършенствана сценична машинария и именно в театър "Екхоф" е създадена и инсталирана през 1681 г. изключително сложна система от механизми, реализиращи сценичните чудеса и почти мигновената промяна на декорите. А най-интересно е, че тя функционира безотказно и до ден днешен и позволява осъществяването на впечатляващи постановки - особено по време на известния летен оперен фестивал. Залата на този театър, който е и първият стационарен театър в Германия, покорявал аристократичната си публика с бляскави зрелища, също е уникална както с формата, така и с великолепната си акустика. За трите години между 1775-а и 1778-а, когато актьорът Конрад Екхоф, наречен "баща на немския театър", ръководи театъра, той се превръща в най-добрия професионален театър в страната и поради това носи неговото име. Любопитно е да се знае, че по същото време с написването и поставянето на операта "Ариадна на Наксос" дворцовият композитор Георг Антон Бренда "изобретява" мелодрамата като музикален жанр.
За най-красивия бароков театър се смята прочутата Маркграфска опера в Байройт. Построена по поръчка на съпругата на маркграф Фридрих Вилхелмина, сградата на Маркграфската опера е великолепен образец на бароков театър с пищно вътрешно оформление. Дворцовите архитекти Жозеф Сан-Пиер и Карл фон Гонтард издигат сградата между 1735 и 1763 г., а интериорът е оформен от най-прочутия член на старинна фамилия театрални архитекти Джузепе Гали Бибиена. Със своите 27 м ширина сцената на този театър остава най-голямата сграда в Германия чак до 1871 г. и неслучайно привлича вниманието на Рихард Вагнер с постановъчните си възможности. Залата, оформена в светлосиньо и златно, с поразяващи въображението фрески и бляскави полилеи, приютява около 1000 зрители, предоставяйки им възможността да се насладят на великолепен интериор и смайващи спектакли.
Най-големият в Европа и не по-малко бляскав бароков театър се намира в Барселона, Испания. Прочутият Гран театро дел Лисео, както звучи оригиналното му име, всъщност е построен доста по-късно от времето на класическия барок, но запазва всички особености на стила на летящите форми. Залата е оформена в класическото съчетание на пурпурночервено, бяло и златно и със своите пет балкона побира близо 1500 зрители. Изградена по проект на архитекта Мигел Гарига-и-Рока, сградата е тържествено открита на 4 април 1847 г. Любопитно е, че според първоначалния замисъл повечето места в ложите и на партера е трябвало да бъдат "частни", което ще рече наемани за целия сезон от постоянни почитатели на операта и драмата. Първоначално в този великолепен интериор са се играели както драматични, така и оперни спектакли, но от средата на ХIХ в. театър "Лисео" се нарежда сред най-престижните оперни сцени в света.
Един от най-малките, но и сред най-красивите барокови театри се намира също в Испания и това е прелестната зала на театър "Лопе де Вега" в Севиля. Макар и построен в началото на 30-те години на ХХ век, този театър грабва дъха с всички красоти на стила на летящите форми.
Оперните представления в прекрасно запазения и активно функциониращ бароков театър в Чешки Крумлов са невероятно и изключително преживяване. Разположен във втория по големина замък в Бохемия, построен в началото на ХVIII в., театърът е един от най-добре запазените барокови театри в Европа, които живеят активен артистичен живот и днес. Използвайки оригиналната и отлично запазена сценична техника, спазвайки старите технологии за изработване на декорите и костюмите, на сцената на този театър с особено внимание към оригиналната стилистика и форма на бароковата опера се поставят изключително само произведения от епохата. Заедно с театралната зала в бароковия комплекс в Чешки Крумлов сред прекрасни градини действа и уникален по своята красота дворцов театър на открито.

 

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 918

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 201

Протести в Полша

автор:Дума

visibility 0

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 69

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 107

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 106

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 856

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1353

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 556

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ