30 Октомври 2020петък18:33 ч.

БНБ и МФ безсилни пред скъпите банкомати

/ брой: 180

автор:Дума

visibility 770

Нито една институция в България не е в състояние да реши проблема с ултраскъпите банкомати по морските курорти, които събират осемкратно по-високи такси от нормалните АТМ устройства, защото те били напълно законни. Това стана ясно от отговор на финансовия министър Кирил Ананиев на депутатско питане. Банкоматите на американската фирма "Euronet", които са разположени почти навсякъде по морските курорти, удържат между 10 и 15% от сумата при теглене от валутни сметки. Банкоматите на регистрираните в България банки събират за същата услуга около 6-7 евро (13-15 лв.). Проблемът е, че курортите са осеяни със скъпите банкомати, а нормалните почти липсват. От самата компания пък твърдят, че таксите й са законосъобразни, справедливи, разумни и прозрачни. В началото на септември в случая се намеси и Върховната административна прокуратура, но и тази мярка не свърши работа. Прокуратурата поиска Българската народна банка и Министерството на финансите да преценят дали да инициират нормативни промени за решаване на проблема. От преценката излиза, че такива промени са невъзможни. 

Позицията на БНБ е, че по случая е необходима именно промяна в законодателството, с която таксата за обмен на валутата през АТМ да се изравни с тази на обменните бюра - максимум 5% отклонение от централния курс на БНБ. Централната банка посочва, че тя е правила проверка на "Euronet" през 2019 г., която е установила, че всички такси се посочват коректно на клиента и следователно няма нарушение. Оттук нататък БНБ не може да направи нищо, защото няма правомощия да предлага промени в закона. Министерството на финансите има такива правомощия, но смята, че законовата промяна, предлагана от БНБ, би била в нарушение на правото на ЕС. Според министерството проблемът трябва да се реши от БНБ с налагане на санкции по нов еврорегламент от 2020 г. От МФ смятат, че единствената възможна мярка оттук нататък е да се повиши контролът по изпълнението на действащото законодателство, но не посочват как може да стане това. 

Андон Балтаков оттегли оставката си

автор:Дума

visibility 1

Корнелия Нинова е в болница с коронавирус

автор:Дума

visibility 82

Станислав Владимиров е кмет на годината

автор:Дума

visibility 62

ЕК не преговаря с Русия и Китай за доставка на ваксини

автор:Дума

visibility 33

Цунами край Измир след мощния трус

автор:Дума

visibility 73

7 по Рихтер удари Турция

автор:Дума

visibility 161

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 143

Датата

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ