20 Септември 2021понеделник12:29 ч.

БНБ: Икономиката ще нарасне с 4,1% през 2021 г.

От Централната банка очакват инфлацията да стигне 3,5 на сто

/ брой: 141

автор:Дума

visibility 737

БНБ обяви много по-оптимистична прогноза за развитието на родната икономика от последните разчети на служебния министър на финансите Асен Василев. Според базовия сценарий на прогнозата на БНБ през 2021 г. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще нарасне с 4,1%. През следващата година ръстът на икономиката ще бъде още по-голям - 4,6%, а през 2023 г. ще има леко забавяне и ръст на БВП с 3,5%. Само ден преди БНБ да обяви своите очаквания Асен Василев представи прогнозите на Министерството на финансите (МФ), според които ръстът на БВП за тази година ще бъде 3,5%. Другата голяма разлика в прогнозите е инфлацията. Според МФ инфлацията за тази година ще бъде 2%, а според новата прогноза на БНБ - 3,5%. Ако прогнозата на централната банка се окаже по-точна, в края на годината в държавната хазна ще има повече приходи от предвидените в предложената от министерството актуализация на бюджета. Защото ръстът на икономиката и по-високата инфлация водят и до повече приходи в държавната хазна. Новата прогноза на БНБ е по-отпимистична от предходната, направена през март. Последните разчети на БНБ отразяват очакваните средства, които ще получи България за изпълнение на проекти по Националния план за възстановяване, както и очакваните промени в нетния износ, пише в анализа на банката.

Основна положителна роля за очаквания ръст на икономиката ще има вътрешното търсене, което ще се дължи главно на частния сектор. Ролята на държавния бюджет за ръста на БВП ще отслабва в резултат на премахването на въведените по време на пандемията антикризисни мерки, които ще бъдат в известна степен компенсирани от нарастване на финансираните със средства от Националния план за възстановяване разходи, посочват от БНБ. Износът също ще има положителна роля за ръста на икономиката, което ще се дължи на подобряване на икономическата активност в основните търговски партньори на България. След нарастване на инфлацията до 3,5% през тази година, от БНБ прогнозират инфлацията през следващите две години да се понижи и да бъде съответно 0,8% и 1,1%. Причина за високата инфлация през тази година ще бъде поскъпването на енергийните продукти и на храните, което следва движението на цените им на международните пазари. Очакваното понижение на международните цени през следващите две години ще бъде предпоставка и за намаляване на инфлацията в България. Рисковете пред осъществяването на прогнозата на БНБ са свързани с разпространението на КОВИД-19 и по-конкретно с вероятността за ново затягане на ограничителните мерки в световен мащаб.

ЦИК ще купи допълнителни машини и памет за изборите

автор:Дума

visibility 75

COVID-19: Близо 10% са положителните проби

автор:Дума

visibility 309

Пари за пътища чак догодина

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 180

Токът за битa поскъпва неизбежно

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 180

Губим 40 000 работници годишно

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 180

Чуждите инвестиции се стопиха с 64%

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 180

Стрелба в университет в Сибир, има ранени

автор:Дума

visibility 87

Приключиха изборите за Държавната дума в Русия

автор:Дума

visibility 283

Турците в Северна Македония с ултиматум към преброяването

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 180

Париж се усъмни в съюза със САЩ

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 180

Между възхода и падението

автор:Евгени Гаврилов

visibility 311

/ брой: 180

Какво ни предлага дуетът Петков-Василев

visibility 796

/ брой: 180

След края на 46-ото НС: Присъдата е сурова

автор:Мирослав Попов

visibility 492

/ брой: 180

Кучешко-човешки живот

автор:Таня Глухчева

visibility 289

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ