04 Март 2021четвъртък21:37 ч.

ново:

Пролетен ден с температури до 20 градуса Пролетен ден с температури до 20 градуса

БНБ очаква по-високи лихви по кредитите

Причината - ръст на необслужваните заеми

/ брой: 13

автор:Дума

visibility 679

Лихвените проценти по новоотпуснатите кредити през 2021 г. ще се повишат заради очаквания скок на необслужваните заеми в банковите портфейли. Това прогнозира Българската народна банка (БНБ) в последния си тримесечен доклад, като се базира на предстоящото изтичане на мярката за отсрочване на плащанията по банковите заеми. Освен ръст на лихвите, централната банка очаква да бъдат затегнати условията за отпускане на кредити.

В резултат на по-строгите изисквания, увеличения разход за заемите и изтичането на частния мораториум БНБ очаква през 2021 г. забавяне на кредитния растеж. С постепенното възстановяване на частното потребление и инвестициите банката очаква темпът на нарастване на кредитите за фирми и домакинства да се ускори отново през 2022 г.

Тенденцията бизнесът и гражданите да трупат депозити в банките като предпазна мярка на фона на несигурността, която пандемията създаде, се очаква да се задържи и през 2021 г. В случай на постепенно овладяване на пандемията БНБ прогнозира от втората половина на 2021  г. до края на 2022 г. растежът на депозитите слабо да се забави в резултат на предвижданото постепенно възстановяване на икономическата активност, намаляване на несигурността и съответно на спестяванията с предпазен мотив. Запазващият се висок приток на депозити в банковата система от своя страна ще допринесе за задържане на лихвените проценти по тях на достигнатите исторически ниски равнища.

Централната банка влоши прогнозата си за БВП

БНБ влоши перспективата си за състоянието на българската икономика през 2021 г. на фона на затегнатите ограничителни мерки както в страната, така и в основните й търговски партньори. Банката вече очаква растеж от 3,7% тази година, докато в септемврийската си прогноза икономистите бяха посочили 4%. В същото време БНБ повишава очакванията си за икономиката на страната през изминалата година, като прогнозира спад от 4,4% вместо 5,5%. Спадът се дължи най-вече на намаления обем на износа и на свитите инвестиции в страната. Банката очаква сривът в експорта да струва на икономиката 2,7%, а този на инвестициите - 1,5%.

БНБ очаква слабо възстановяване на заетостта през 2021 г и прогнозира, че тя ще продължи да нараства с ниски темпове, но без да достига нивото от 2019 г. Заради ръст в цените на петрола банката прогнозира ускоряване на инфлацията в края на 2021 г. до около 2% и последващо забавяне до 0,9% в края на 2022 г.

България замесена в злоупотреби с агросубсидиите

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 43

С 25% поскъпна олиото само за три месеца

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 43

Поемаме нова порция дълг

автор:Дума

visibility 350

/ брой: 43

86% срив на въздушния трафик, билетите - до 30% по евтини

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 43

Германия удължава строгите мерки до 28 март

автор:Дума

visibility 194

Над 100 вторични труса след 6.2 по Рихтер в Гърция

автор:Дума

visibility 187

Си Ен Ен: Разпада се стратегията на ЕС за ваксините

автор:Дума

visibility 485

/ брой: 43

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 7

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ