23 Април 2024вторник10:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БНБ с таван на банковите такси

Откриването на разплащателна сметка е поскъпнало с 1 лев за година

/ брой: 38

автор:Дума

visibility 4458

Българска народна банка публикува средния размер на банковите такси по различни видове операции, осъществявани във всекидневната дейност на търговските банки, във връзка с определянето на приемливи такси по платежни сметки за основни операции.
Наредбата дава право на всеки потребител - физическо лице, да си открие т.нар. сметка за основни операции и по нея таксите ще бъдат не по-високи от средните  и в същото време да са по-ниски от най-ниския размер на таксите, прилагани по тарифа за съответните услуги, предоставяни по разплащателни сметки.
“Стойностите са изчислени на база информация към 31 декември 2023 г., подадена от 17 банки и клонове на банки, извършващи дейност на територията на страната и предоставящи платежни услуги на потребители", съобщават от централната банка.
Търговските банки имат срок най-късно до 1 юни 2024 г. да съобразят приемливия размер на таксите за услугите по платежна сметка за основни операции, напомнят от БНБ. Средната такса за откриване на разплащателна сметка в офис на банка е 4,17 лв., а ако към сметката се издава дебитна карта, таксата пада до средно 3,10 лв. Таксата за обслужване на сметката е 4 лв., ако към нея няма дебитна карта и 2,77 лв., ако е включена карта. Закриването на сметка струва средно 4,13 лв.
Средно изтеглянето на сума до 1000 лв. от банков клон излиза 4,10 лв, а ако клиентът има дебитна карта и тегли през банкомат, таксата е средно 39 ст. от устройство на обслужващата банка и 1,19 лв от терминал на друга банка.
В последните години банките периодично вдигат таксите на услугите си, независимо от солидните печалби, които реализират. В края на изминалата 2023 г. много финансови институции направиха поредни корекции в тарифите си, които засегнаха и ползването на дебитни карти при теглене на пари от банкомат. Това се случва на фона на дебатите и опитите на правителството и на някои политически сили да договорят с банковата асоциация намаление на таксите при теглене на заплати и пенсии с банкова карта. Миналата година парламентът гласува законово задължение всички работодатели с над 100 души персонал задължително да превеждат заплатите по банков път като в замяна финансовият министър Асен Василев обеща да договори премахване на таксите. Все още това не се е случило като междувременно банките продължиха да оскъпяват ползването на банкомати.
Таксата за откриване на разплащателна сметка се е вдигнала с 1 лев за година, като сега банките взимат средно по 4,17 лева за тази услуга, показват данните на БНБ. С лев по-скъпо вече се плаща и за откриване на разплащателна сметка с дебитна карта към нея, като таксата е средно 3,10 при 2,15 лева преди година.
За обслужване на сметка банките взимат по 4 лева на месец, а ако към нея има и дебитна карта таксата е 2,77 лева на месец.
Най-много за година е поскъпнало закриването на сметка в офис на банката, открита преди 6 месеца, като това вече ни струва 4,13 лева, докато преди година услугата е била безплатна, отчита БНБ.
Повече плащат клиентите на банките за внасяне на пари на каса, като таксата е 1,87 лева за суми до 3091 лева, а за по-големи – минимум 2,50 лева или 0,24% от сумата. За сравнение преди година средната такса е била 1,20 лева за суми до 3064 лева.
Увеличени за година са и таксите, които банките ни взимат за теглене на пари в брой, като за суми до 1000 лева тя е 4,10 лева при 3,55 лева преди година. За по-големи суми таксата е средно 0,66% от сумата, но минимум 6,86 лева. За теглене от банкомат на банката, на която е картата ви таксата вече е 0,39 лв., при 0,29 лв. преди година.
БНБ изчислява среден размер на таксите за всяка една от операциите, обясняват от централната банка. Така например за теглене на пари от банкомат някои банки взимат минимум 0,30 лева или 0,14% от изтеглената сума. Ако ползвате друг банкомат, то таксата е поне 1,19 лева или 0,19% от изтегленото. Все още остава безплатна услугата плащане на ПОС, независимо дали той е на вашата или чужда банка.
Не така обаче стоят нещата при кредитните преводи, като за такъв на хартиен носител банките вече взимат 3,90 лева при 3,05 лева преди година. Запазва се таксата при онлайн банкиране – 0,46 лева. Ако кредитният превод  е на хартиен носител през БИСЕР, то ви взимат средно 5,66 лева, а онлайн таксата е 1,15 лева.
Все още обаче има банки, които не начисляват такса при теглене на пари от собствен банкомат, макар и при определени условия.
Таксите за теглене на суми в брой от чужд банкомат винаги са били и остават по-високи. Те започват от 1 лв. и достигат 0.20%, мин. 1,50 лв. за всяка операция.  Законопроект на правителството за промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, с които банките да се задължат да намалят таксите при теглене на заплати, пенсии, социални помощи и стипендии, отлежава вече четвърти месец в Народното събрание.
В него се предвижда да не се начислява такса за месечно обслужване на платежна сметка за основни операции, както и три тегления на пари в брой от банкомат на обслужващата банка месечно да са безплатни. Без такса се предвижда да бъдат и до три кредитни превода, включително чрез системите за онлайн банкиране на обслужващата банка. Освен това се позволява потребителят да притежава още една платежна сметка, различна от сметката за основни операции.Депутатите обаче не бързат да приемат тези законови поправки - законопроектът е внесен в НС през ноември и все още не е минал дори на първо четене в ресорната бюджетна комисия.

Токът за бита остава регулиран поне още година

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 76

Поръчката за бързите влакове до морето "дерайлира"

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 76

ДАИ е с нов автопарк за над 6,3 млн. лв.

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 76

Фискалният резерв се оказа 10,9 милиарда лева

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 76

Канарските острови на бунт срещу туристите

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 76

2400 евро за раждане на дете в Гърция

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 76

Задържан за бомбена заплаха в Дания

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 76

Накратко

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 76

Пълзяща цензура

автор:Нора Стоичкова

visibility 359

/ брой: 76

Ех, бедни Главчев...

visibility 419

/ брой: 76

Тръмп не е изход

visibility 313

/ брой: 76

Договорът с "Боташ" е един от най-корупционните

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ