30 Октомври 2020петък10:35 ч.

БНБ запази правилата при кредитирането

/ брой: 186

автор:Дума

visibility 411

БНБ запазва правилата за заделяне на провизии при отпускане на кредити през четвъртото тримесечие на годината. УС на БНБ реши нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим при отпускането на кредити, да остане в размер на 0,5% през четвъртото тримесечие на 2020 г. През второто тримесечие на 2020 г. бе отчетен спад в икономическата активност и забавяне на кредитния растеж. Във връзка с пандемията през март 2020 г. УС на БНБ прие пакет от мерки, включващ отмяна на предвидените за 2020 г. и за първото тримесечие на 2021 г. увеличения на нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към отпусканите в страната заеми, и запазване на равнището му от 0,5%, което бе непроменено и през третото тримесечие на 2020 г. По този начин в банките останаха повече пари, които да отпускат на фирмите и гражданите под формата на заеми.

Запазването на текущото ниво на буфера през четвъртото тримесечие на 2020 г. би допринесло за съхраняване на устойчивостта на банковата система спрямо неблагоприятни тенденции и произтичащо от тях влошаване на качеството на кредитния портфейл, които биха могли да доведат до нарастване на обезценките за кредитен риск и до потенциален натиск върху доходността и капиталовата позиция на кредитните институции, коментират от БНБ.

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ